search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:22
MENU CLOSE

Τσίπρας: Η Μάνδρα είχε αφεθεί σκόπιμα στην τύχη της

17.12.2017 18:46
Τσίπρας: Η Μάνδρα είχε αφεθεί σκόπιμα στην τύχη της  - Media

«Στη Δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η ταξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά», επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική. 

«Η Μάνδρα είχε αφεθεί σκόπιμα στην τύχη της», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχουν με τη στενή έννοια του όρου «φυσικές καταστροφές»: «Οι καταστροφές έχουν τις περισσότερες φορές και πολιτικό και οικονομικό και ταξικό πρόσημο».

«Αντιμετωπίζουμε τις άμεσες συνέπειες της καταστροφής με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, την εκκίνηση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών, την έκτακτη αποζημίωση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το βασικό σήμερα είναι η πρόληψη και ο σχεδιασμός του μέλλοντος», σημείωσε.

«Να δημιουργήσουμε τους όρους για να μην επαναληφθεί η καταστροφή. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν σχεδιάσουμε από κοινού ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συγκεκριμένες οι ευθύνες για την τραγωδία»

«Η τραγωδία που ζήσαμε είναι αποτέλεσμα της βίαιης και άναρχης παρέμβασης που έχει γίνει επί δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις και παραλήψεις, καθώς και συγκεκριμένες ευθύνες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι ευθύνες «πρέπει να προσδιορισθούν για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει απο το αρμόδιο Σώμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να μας θέσουν το πόρισμά τους».

«Προχωράμε σε έργα υποδομών στους τομείς της αντιπλημμυρικής προστασίας, της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της υποστήριξης του τουρισμού της περιοχής, με έμφαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τη βιομηχανική κληρονομιά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Στόχος της δίκαιης ανάπτυξης ο διαρκής περιορισμός των ανισοτήτων»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως στόχος της δίκαιης ανάπτυξης είναι ένας και συγκεκριμένος: «Ο διαρκής περιορισμός των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτός ακριβώς είναι που ορίζει και τα μέσα αλλά και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας».

«Στη βάση του σχεδιασμού μας για τη Δ. Αττική πρέπει να βρίσκεται η μετάβαση από την άναρχη και ανεξέλεγκτη συσσώρευση παραγωγικών δραστηριοτήτων, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη που θα παράγει αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μπορεί να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας»

«Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αναπτυχθεί, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην ευρύτερη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου «σε αγροτικές καλλιέργειες, μελισσοκόμους και σε κάποιους αλιείς, αποτελεί δέσμευσή μας ότι το κόστος αποζημίωσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου, μετά τις οριστικές εκτιμήσεις», επισήμανε.

Αναφερόμενος στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η χώρα διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν αξιοποιηθούν με την κατάλληλη στρατηγική μπορούν να την καταστήσουν παίκτη διεθνούς εμβέλειας».

«Συνολική και αποφασιστική λύση στην ανέλκυση ναυαγίων»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ανέλκυση 28 ναυαγίων στο λιμάνι της Ελευσίνας και την απομάκρυνση 19 σκαφών που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στις ακτές. 

«Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει αναλάβει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρξει συνολική και αποφασιστική λύση στο πολυδιάστατο αυτό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προκύπτει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, της σύνδεσης της γνώσης με τις αναπτυξιακές ανάγκες της Δυτικής Αττικής.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:19