search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:01
MENU CLOSE

Νέα δάνεια μόνο με επιστροφή καταθέσεων – Θέλουν αύξηση εισροών οι τράπεζες

18.12.2017 07:02
Τραπεζικές συναλλαγές: Ποιες απαγορεύονται στα γκισέ- Τι επιτρέπεται μόνο στα ΑΤΜ - Media
Προς αναζήτηση καυσίμων στην αγορά των καταθέσεων βρίσκονται οι τράπεζες καθώς η διεύρυνση της αποταμιευτική βάσης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσω των δανείων.
 
Σύμφωνα με το Βήμα τραπεζικές πηγές,  εκτιμούν ότι το 2017 θα κλείσει με αύξηση των υπολοίπων κατά 5 δισ. ευρώ, στα επίπεδα των 125-126 δισ. ευρώ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ περίπου, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Ο Νοέμβριος, παρότι ήταν δύσκολος μήνας λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιωτών (ΕΝΦΙΑ, τελευταία δόση φόρου εισοδήματος), αναμένεται να είναι οριακά θετικός (200-300 εκατ. ευρώ) για τα φυσικά πρόσωπα.
 
Το τελικό… σκόρ για φέτος θα κριθεί από τις επιδόσεις του τελευταίου μήνα της χρονιάς, που παραδοσιακά είναι έντονα ανοδικός, παρότι κατά τη διάρκειά του πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ. Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ο Δεκέμβριος είναι εφικτό να κλείσει με άνοδο των καταθέσεων περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ στους αγρότες από κοινοτικές επιδοτήσεις, θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα ύψους 720 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους, περί τα 1,6 δισ. ευρώ.
 
Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις καταθέσεις την ερχόμενη χρονιά. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε ένα βασικό σενάριο τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 5 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2015 πάνω από τα 130 δισ. ευρώ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:01