search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:24
MENU CLOSE

Προυπολογισμός: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή – LIVE

19.12.2017 13:35

 

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού 2018, και βρίσκεται σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφισή του.

Όπως ενημέρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκησαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση:

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανέβουν στο βήμα και θα προσπαθήσουν, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, να εξηγήσουν γιατί ο προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 8 χρόνια μνημονίων.

Οι βουλευτές μαζί με τους υπουργούς που ανέβηκαν στο βήμα και έλαβαν μέρος στη συζήτηση του προϋπολογισμού προσεγγίζουν τους διακόσιους.

O μαραθώνιος της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018 να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πόλεμο στη μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι’ αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους» πρόσθεσε.

«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μοιράζει αυτές τις ημέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα έχει πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που έβαλε στον καφέ, τη μπύρα, το τηλέφωνο, τη τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, «η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη της χώρας» και «θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχεια, μιζέρια και φόρους και το βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος» ενώ χαρακτήρισε «fake news» τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

«Πού θα πάνε τα 7 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018; Θα το πω με την παλιά σας γλώσσα: Θα πάνε για την εξυπηρέτηση ενός παράνομου, επαχθoύς, επονείδιστου, μη βιώσιμου χρέους. Και αυτά δεν τα επιβάλλουν οι γερμανοτσολιάδες, αλλά ο κ. Τσακαλώτος» αναρωτήθηκε.

«Αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει την έγκριση του κινήματός μας.Το Ποτάμι θα επιμείνει να μελετά και να προωθεί σύγχρονες λύσεις. Όχι τις λύσεις που έχουν την έγκριση των συντεχνιών, που επιβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί, που στηρίζουν τα συμφέροντα των κολλητών» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Λεβέντης: Ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με τους προηγούμενους

Ομιλία εφ΄ όλης της ύλης έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Σχολιάζοντας τον φετινό, προς ψήφιση προϋπολογισμό, είπε ότι «είναι ίδιος με τους προηγούμενους, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» και προσέθεσε ότι «και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει».

Κουτσούμπας: Κάθε κυβέρνηση που περικόπτει δικαιώματα δίνει επιδόματα φτωχοκομείου 

Ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού του 2018. «Τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται συνεχώς. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν υπάρχει κανένα φως στο τούνελ» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη πολιτική απατεωνιά» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τον ερχόμενο Αύγουστο η χώρα θα ολοκληρώσει το οικονομικό πρόγραμμα και θα βγει από το μνημόνιο. «Η δημοσιονομική εποπτεία είναι διαρκής και δεν θα τελειώσει ποτέ» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σταματήστε κ. Τσίπρα να κοροϊδεύτε τον ελληνικό λαό». 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα έκανε λόγο για κορώνες, σημειώνοντας πως «κάθε κυβέρνηση που περικόπτει δικαιώματα δίνει επιδόματα φτωχοκομείου». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επαναφέρει την τροπολογία για τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το χέρι της εργατικής τάξης είναι πιο δυνατό από όσο νομίζετε». Μάλιστα επέκρινε και την πλευρά της ΝΔ για το ίδιο ζήτημα καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την συγκεκριμένη ρύθμιση. 

Καμμένος: Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος ομαλότητας που συζητείται τα τελευταία χρόνια – Σκληρή κόντρα με Σοφία Βούλτεψη

«Ο προϋπολογισμός της Άμυνας θα πρέπει να είναι ένα πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης και όχι πεδίο αντιπαράθεσης» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κάμμενος στην ομιλία του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, τονίζοντας ότι «αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος ομαλότητας που συζητείται τα τελευταία χρόνια στη Βουλή».

Ο Πάνος Καμμένος πάντως σχολίασε για τα άδεια έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «φέτος δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την μετατροπή της ΝΔ σε Ποτάμι με την στήριξη της Γεννηματά. Έχετε μεταβληθεί σε ποτάμι του ξεροπόταμου του κ. Θεοδωράκη».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η οικονομική κρίση δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο το φρόνημα και το αξιόμαχο του στρατεύματος και υποστήριξεπως αυτος ο προϋπολογισμός οδηγεί στο τέλος των μνημονίων. «Δε θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για τη δόση. Η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων. Ξέρω ότι στενοχωρει κάποιους. Εσείς φωνάζατε “Γερουν γερά”. Δεν κράτησε ο Γερούν, κράτησε ο ελληνκός λαός και θα κρατήσει η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση» σημείωσε ο Πάνος Καμμένος.

Η αναφορά αυτή του Πάνου Καμμένου προξένησε την έντονη αντίδραση της βουλευτού της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη που φέρεται να έκανε λόγο για «απατεώνες» με τον υπουργό Άμυνας να απαντά λέγοντας πως «και εσείς τα παίρνατε κυρία Βουλτεψη από τέτοια συγκροτήματα από τον Ελεύθερο Τύπο όταν έπαιρνε δάνεια δεν τα παίρνατε; Μαζί τα φαγατε. Οταν έπαιρνε δάνεια ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις πεινάγανε. Τα μοιράσατε μεταξύ σας». Ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και ζητώντας να διαγραφούν από τα πρακτικά οι αναφορές των πρωταγωνιστών του επεισοδίου.

Η Σοφία Βούλτεψη πήρε τον λόγο και ανέφερε πως «εγώ ούτε κότερα έχω ούτε αγόρασα τη Μερσεντές του Αμιν Ντάντα. γιατί εδώ πρέπει να ξαναγνωριστούμε με τον κόσμο. Εμφανίζεται ο Καμμένος στη Βουλή, που ήταν όταν ήταν εδώ ο Ερντογάν. Πήγε στη Θράκη. Δεν μας είπε εάν συμφωνεί να εκλεγονται οι μουφτηδες». Απαντώντας ο Πάνος Καμμένος ανέφερε πως «του κ.Νταντά δεν είχα ποτέ αγοράσει αυτοκίνητο, αυτά τα έγραφαν οι δημοσιογράφοι, του κ. Μεταξά ήταν, όσο αφορά το κότερο είχα μεγαλύτερο στο παρελθόν και πήγαινα βόλτα την κ. Βούλτεψη». Για την αναφορά Βούλτεψη στην επίσκεψη Ερντογάν ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «ειμαι υπουργός Αμυνας και η δουλειά μου όταν ήρθε ο Ερντογάν ήταν να βρίσκομαι στη ΝΑΤΟική άσκηση. Ο Ερντογάν ήρθε εδώ για να βρούμε λύση συνύπαρξης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εάν απαιτηθεί, θα παραιτηθουν λόγω μίας επισκέψεως προέδρου από την άμυνα της χώρας. Η λογική που υπηρετεί η κ. Βουλτεψη είναι των ζεϊμπέκικων και των κουμπάρων. Αλλο να ασκούμε εξωτερική πολιτική και άλλο να χορεύουμε ζεϊμπέκικα».

Γεννηματά: Αργά για δάκρυα, Αλέξη

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό (με τη φράση «είναι αργά για δάκρυα Αλέξη, αυτός είναι πράγματι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση σας») εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι «με τις πολιτικές του κ Τσίπρα οδηγείται πράγματι η χώρα σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια; Κατηγορηματικά όχι. […] Έχετε δεσμευθεί για συνέχιση αυτής της φοβερής φοροεπιδρομής για άλλα πέντε χρόνια, παραχωρήσετε τον εθνικό πλούτο στο υπερταμείο για 99 χρόνια.Υπογράψατε για δέσμευση επιτροπείας της χώρας με υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, υπογράψατε νέες περικοπές για 700.000 κύριες συντάξεις το 2019. Ο μόνος λόγος που η αξιολόγηση αυτή δεν προσέθεσε νέα μέτρα είναι πολύ απλά γιατί όλα η κυβέρνηση σας τα έχει δώσει απλόχερα εκ των προτέρων και για το 2018 και για το 2019 και για το 2020. Και όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους».
 
Παράλληλά, η κ. Γεννηματά διερωτήθηκε αν «βγαίνουμε από την κρίση; Οχι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση με συνθήκες μιας αναιμικής ανάπτυξης οι στόχοι της οποίας συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω και με τη φτώχεια να απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού» τονίζοντας ότι έξοδος από την κρίση και συνθήκες φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης απλά δε συμβαδίζουν, ούτε επιτυγχάνεται έξοδος από την κρίση με εξοντωτική φορολόγηση και δυσβάστακτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ σημείωσε ότι «οδηγείτε την οικονομία σε αδιέξοδο η τραγική αποτυχία των προϋπολογισμών σας»  και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα ενώ «βυθίζει την κοινωνία στα χρέη και την απομόνωση» διαμηνύοντας ότι το Κίνημα Αλλαγές καταψηφίζει τον προϋπολογισμό που αναπαραγάγει την στασιμότητα.
 
Από τα πυρά της κ. Γεννηματά δεν ξέφυγε και η ΝΔ, για την οποία είπε ότι «παρά την νέα προσπάθεια να εμφανιστεί ως λαϊκή δεξιά ακολουθεί όλο και πιο δεξιά πολιτική, εγκλωβισμένη στις παλιές παραδοσιακές λογικές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στα κίνητρα για τους οικονομικά ισχυρούς, αλλά ξέχνα τα ζητήματα της δίκαιης αναδιανομής και τα ζητήματα των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμα και για τους πλειστηριασμούς τι βρήκε να πει η Νέα Δημοκρατία; Απλά να πάνε αργότερα στα σπίτια των αδύναμων, να ακολουθήσουν αργότερα».
 
Τέλος, αναφερόμενη σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες επισήμανε με νόημα ότι «η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες, πολύ απλά τις υπερβαίνει, συνδυάζει την αναγκαία πολιτική σταθερότητα με την ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου . Η περίοδος του μικρού και κακέκτυπου δικομματισμού ανήκει στο παρελθόν, οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και νέες πραγματικότητες δημιουργούνται. Οσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι συμφιλιωμένοι με την νέα πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:23