search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:01
MENU CLOSE

Αλλάζουν χέρια τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2000
20-12-2017
24.12.2017 04:00
igeia.jpg

 

Ισχυροί «παίκτες» αποκτούν τον έλεγχο του χώρου

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι μεγάλοι όμιλοι της Υγείας οδηγούν τον κλάδο σε μεγάλες ανακατατάξεις, καθώς ανοίγουν τον δρόμο σε μεγάλα επενδυτικά funds, όπως το CVC Capital Partners, και ισχυρούς ξένους «παίκτες», όπως η Affidea, να αποκτήσουν τον έλεγχο των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας.
 
Ο «χορός» των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή του 2017, με τη CVC, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, να έχει ήδη αποκτήσει το Metropolitan και το Ιασώ General, ενώ οι πληροφορίες τη θέλουν να δείχνει ισχυρό ενδιαφέρον και για το Ερρίκος Ντυνάν. 
 
Τα «νερά» του κλάδου ταράχθηκαν επίσης πριν από λίγες εβδομάδες με την αιφνιδιαστική προαιρετική δημόσια πρόταση της οικογένειας Αποστολόπουλου, ιδιοκτήτριας του Ιατρικού Αθηνών, για την εξαγορά του 30% των μετοχών του ομίλου Υγεία. 
Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι επιχειρηματικές ισορροπίες στην αγορά, «κομβικό» ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει ο διαγωνισμός για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν από την Τράπεζα Πειραιώς, που αναμένεται εντός της επόμενης χρονιάς. Στην κούρσα διεκδίκησης του νοσοκομείου, εκτός από τη CVC, θεωρείται πως θα συμμετέχουν τόσο ο όμιλος Υγεία όσο και το Ιατρικό Αθηνών. 
 
Την ίδια στιγμή στο τελικό στάδιο είναι η μεταβίβαση στο επενδυτικό fund Farallon Capital δανείων της Euromedica συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην οποία προχωρούν οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Euromedica, της οποίας οι τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 417 εκατ. ευρώ και μεγάλο μέρος εξ αυτών έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
 

Ανάγκη για επενδύσεις

Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στη χώρα, που άνοιξαν τις παροχές τους στον ΕΟΠΥΥ, έχουν υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις από τη μέθοδο του rebate – clawback, που σύμφωνα με τα στοιχεία φθάνουν τα 280 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία. Η ανορθολογική εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο, σε συνδυασμό με τον υψηλό μακροπρόθεσμο δανεισμό από τις τράπεζες, οδήγησε τον κλάδο σε αυξημένη εξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ και άνοιξε τον δρόμο για τράπεζες που πήραν σε ορισμένες περιπτώσεις τα κλειδιά του κλάδου.
Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα έσοδα των ιατρικών κλινικών σήμερα προέρχονται κατά περίπου 30% από το άνοιγμα των υπηρεσιών υγείας προς το Δημόσιο, κατά 35% από τις υπηρεσίες που διοχετεύονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ το υπόλοιπο είναι τα έσοδα από την ιδιωτική δαπάνη που δεν στηρίζεται σε ασφαλιστικά προγράμματα.
 
Η αναγκαία αναδιάρθρωση του κλάδου, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι η ανάγκη για υψηλές επενδύσεις, περνάει μέσα από τις αποφάσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, αλλά και την ανάγκη για συνεργασία με το Δημόσιο σε ορθολογική βάση και κυρίως τη διεύρυνση των εργασιών τους από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:01