search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:35
MENU CLOSE

Σφαγή στη φτωχότερη χώρα της Μ. Ανατολής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2000
20-12-2017
25.12.2017 04:00
iem.jpg

 

Η Υεμένη εξελίσσεται σήμερα στον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό εφιάλτη

Το βράδυ της 20ής Φεβρουαρίου 2015 ο πρόεδρος της Υεμένης Μανσούρ Χάντι, φορώντας ένα γυναικείο νικάμπ, το μαντήλι που φορούν οι γυναίκες και καλύπτει όλο το κεφάλι αφήνοντας εκτεθειμένα μόνο τα μάτια, το έσκασε από την πίσω πόρτα της κατοικίας του, όπου τον περίμενε ένα αυτοκίνητο. Για ένα μήνα εκρατείτο σε κατ’ οίκον περιορισμό από τους αντάρτες Χούτι που είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Σανάα από το 2014. 
 
Ο πρόεδρος έφτασε μέχρι το λιμάνι του Άντεν κι έναν μήνα αργότερα κατέφυγε στο Ριάντ, όπου ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να παρέμβει στον εμφύλιο της Υεμένης. Μέσα σε λίγες μέρες μια συμμαχία αραβικών κρατών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, άρχισε αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των Χούτι, που σύντομα εξελίχθηκαν σε πολιορκία ολόκληρης της Υεμένης. 
 
Αποκομμένη από εισαγωγές κάθε είδους και υπό έναν ανηλεή βομβαρδισμό της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, η Υεμένη εξελίσσεται σήμερα στον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό εφιάλτη. Η σφοδρότερη ανθρωπιστική κρίση, αποτέλεσμα ενός μάταιου πολέμου, καταστρέφει τη φτωχότερη χώρα στην Μ. Ανατολή. Το χειρότερο όλων είναι ίσως ότι ο υπόλοιπος κόσμος κάνει ελάχιστα για να τη βοηθήσει. Ο πόλεμος μαίνεται μεταξύ της συμμαχίας με επικεφαλής τη Σ. Αραβία και των Χούτι, της σιιτικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν. 
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Υεμένη ήταν το 2015 στα 1.257 ευρώ και διαρκώς πέφτει. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη τα τρία τέταρτα από τα 28 εκατομμύρια του πληθυσμού της Υεμένης χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή ούτε καθαρό νερό. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του μεγαλύτερου λιμού εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως. 
Επτά εκατομμύρια ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει λιμός.
Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι ακραίως υποσιτισμένα. 
Από τον Απρίλιο η χολέρα, που εξαπλώνεται μέσω του μολυσμένου νερού, έχει μολύνει πάνω από 600.000 ανθρώπους και έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 2.000. 
 
Η οικονομία έχει καταρρεύσει οδηγώντας τους ανθρώπους σε απελπιστικές καταστάσεις. Με το δίκτυο ύδρευσης κατεστραμμένο, βουνά από σκουπίδια και ακαθαρσίες υπονόμων έχουν κατακλύσει τους δρόμους και εισρέουν σε πηγάδια που χρησιμοποιούνται για νερό με αποτέλεσμα τη χειρότερη επιδημία χολέρας στην πρόσφατη ιστορία. Ο πόλεμος και η ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη περνάνε σχετικά απαρατήρητες εκτός των συνόρων της. Η κυνική πλευρά είναι ότι η Υεμένη βρίσκεται πιο μακριά από την Ευρώπη απ’ ό,τι η Συρία και ο δικός της πληθυσμός δεν εμφανίζεται μαζικά στις ακτές της Δύσης ζητώντας άσυλο. 
 
Οι ρίζες του πολέμου βρίσκονται σε παλιές αντιπαραθέσεις και σήμερα εμπλέκονται διάφορες ομάδες, με την καθεμιά να απομυζά το δικό της κομμάτι της χώρας. Όμως καμία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί αρκετά ισχυρή για να κρατήσει τον έλεγχο σε ολόκληρη την Υεμένη, με συνέπεια να καθίστανται δυσοίωνες οι προοπτικές για ειρήνευση. 
 
Βομβαρδίζουν τις υποδομές
Οι υποδομές της Υεμένης είναι σχεδόν ολοκληρωτικά ισοπεδωμένες. Η παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας άρχισε ως σειρά αεροπορικών επιδρομών ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους των Χούτι, αλλά εκτυλίχθηκε σε επιχείρηση ολοκληρωτικής καταστροφής των οικονομικών υποδομών της χώρας με σκοπό να στραφεί η κοινή γνώμη ενάντια στους Χούτι. 
 
Νοσοκομεία, εργοστάσια, δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο υπονόμων, γέφυρες, δρόμοι, όλα έχουν ισοπεδωθεί από βομβαρδισμούς. Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός, με βοήθεια από τις ΗΠΑ, έχει αποκλείσει τα λιμάνια της Υεμένης κι έχει καταστήσει ιδιαίτερα επικίνδυνη κάθε απόπειρα πολιτικού αεροσκάφους να πετάξει πάνω από τη χώρα, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφερθούν φάρμακα και αγαθά στο αεροδρόμιο ή να μπορέσουν κάτοικοι να φύγουν στο εξωτερικό για ιατρική βοήθεια.
 
Αν και Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βοήθησαν τους Σαουδάραβες να επιλέξουν στόχους και οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας τους παρείχαν «έξυπνες» βόμβες ακριβείας, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας είχαν την τάση να πλήττουν λάθος στόχους.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες διεθνείς οργανώσεις έχουν καταδικάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη από τη Σ. Αραβία. Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ στην πρόληψη των γενοκτονιών έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ερευνήσει για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την πλευρά των Σαουδαράβων. 
 
Με μανδύα… Ιράν
Η Σαουδική Αραβία, εμφανίζοντας την παρέμβασή της ως διαμάχη με το Ιράν, έχει καταφέρει να πείσει πολλές χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ, να αγνοήσουν τη ηθελημένη στόχευση κατά των αμάχων της Υεμένης.
Μόνο μέσα στους πρώτους έξι μήνες του πολέμου η υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία βομβάρδισε 40 κέντρα υγείας. Η Διεθνής Αμνηστία τούς κατηγόρησε για εσκεμμένο βομβαρδισμό σχολείων, αγορών, νοσοκομείων αλλά και για χρήση βομβών διασποράς, όπλο που οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει. Ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας είχε κάποια στιγμή ανακηρύξει μια ολόκληρη πόλη 50.000 κατοίκων, τη Σαάντα, στρατιωτικό στόχο.
 
Η πρακτική ανταπόκριση στην κρίση της Υεμένης από τους διεθνείς οργανισμούς μέχρι στιγμής υπήρξε αναποτελεσματική. Τον Ιούλιο ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναβάλλει επ’ αόριστον το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της χολέρας στη χώρα. Προέβαλε ως λόγους τις δυσκολίες να μεταφερθούν τα φάρμακα στην Υεμένη, αλλά και το ότι η χολέρα είχε ήδη προσβάλλει 300.000 ανθρώπους. Από τότε μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 600.000.
 
Αφανισμός
Αν και οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης, έχουν υποστηρίξει τον συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία με διάφορους τρόπους. Μάλιστα η Αμερική έχει πουλήσει στη Σαουδική Αραβία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Υεμένης.
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, η πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από σφαίρες και βόμβες. 
Πολύ περισσότεροι έχουν πεθάνει από έλλειψη φαρμάκων και τροφής. 
Περίπου 40 φορές περισσότεροι είναι οι νεκροί από τον πόλεμο στη Συρία, που δημιούργησε και ένα τεράστιο κίνημα προσφύγων προς την Ευρώπη. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που η Συρία μονοπώλησε τη διεθνή προσοχή, σε αντίθεση με την Υεμένη. Σχεδόν το μισό από το κοινό στην Ευρώπη αγνοεί τον πόλεμο της Υεμένης.
 
Τραμπ: «Όμορφα όπλα»
Οι πιθανότητες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη στο άμεσο μέλλον είναι ελάχιστες. Οι Σαουδάραβες λαμβάνουν ισχυρή υποστήριξη για να συνεχίσουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τούς έχει επανειλημμένα επαινέσει. Όταν επισκέφτηκε το Ριάντ τον Μάιο, συμφώνησε να τους πουλήσει «όμορφα», όπως τα αποκάλεσε, όπλα αξίας 110 δισ. δολαρίων. 
 
Ο πόλεμος στην Υεμένη στάθηκε κυριολεκτικά… ευλογία και για τη βρετανική πολεμική βιομηχανία, που έχει αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις βομβών και πυραύλων στη Σαουδική Αραβία από την αρχή του πολέμου. Όταν το 2016 το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ένα μη δεσμευτικό εμπάργκο κατά των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον επαινούσε τα «λαμπρά», όπως τα είχε χαρακτηρίσει, όπλα που πουλούσε η χώρα του στους Σαουδάραβες. Η διάδοχός του Τερέζα Μέι τουλάχιστον εξέφρασε δημοσίως τις ανησυχίες της γι’ αυτόν τον πόλεμο.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία όχι μόνο υποστηρίζουν τη Σαουδική Αραβία, αλλά έχουν μπλοκάρει και άλλες χώρες εμποδίζοντάς τις να πιέσουν τους Σαουδάραβες. Μαζί με τη Γαλλία, που επίσης πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία, υπονόμευσαν το 2015 ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που θα δημιουργούσε μια επιτροπή για να εξετάσει καταχρήσεις και εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη. Η συγκεκριμένη επιτροπή τελικώς πήρε το πράσινο φως φέτος, αλλά μόνο αφότου ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία φρόντισαν προηγουμένως να είναι επαρκώς αποδυναμωμένη.
 
Οι Σαουδάραβες είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του μεγαλύτερους μέρους από τη μιζέρια και τη δυστυχία που πλήττει την Υεμένη, όπως, βέβαια, και οι Χούτι έχουν πραγματοποιήσει εγκληματικές επιθέσεις κατά αμάχων σε πόλεις. Έχουν επανειλημμένα εμποδίσει να φτάσουν στον κόσμο φορτία βοήθειας και κατηγορούνται για κερδοσκοπία. Άρπαξαν τέσσερα δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο, αν και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα ξόδεψαν σε τροφή και φάρμακα.
 
Επιπρόσθετα οι Χούτι αποδείχθηκαν εντελώς ανίκανοι, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο ούτε συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα για να κυβερνήσουν την Υεμένη. Στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους οι άνθρωποι ζουν άρρωστοι ανάμεσα σε σκουπίδια, δεν υπάρχει δυνατότητα να βρει κανείς ρευστό και δεν υπάρχει ηλεκτρισμός.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:34