search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:49
MENU CLOSE

F16: Τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ως μοχλός ανάπτυξης της καινοτομίας στην χώρα

21.12.2017 10:09
F16: Τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ως μοχλός ανάπτυξης της καινοτομίας στην χώρα - Media

 

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας, έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια βαθύτατης οικονομικής κρίσης, αναμένεται να εισέλθει σύντομα σε «μεταμνημονιακή» περίοδο. Η «μεταμνημονιακή» αυτή Ελλάδα χρειάζεται να καταγράψει άμεσα υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς για πολλά συνεχόμενα χρόνια προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος και να αντιμετωπίσει πρώτιστα το πιεστικό κοινωνικό ζήτημα της ανεργίας καθώς και την τραγικής απώλειας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Αυτό προϋποθέτει την κατάρτιση και εφαρμογή ενός εθνικού ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης με σαφείς προτεραιότητες σε τομείς καινοτομίας και ανάπτυξης κατάλληλης υποδομής στην χώρα η οποία και θα επιτρέψει την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με σαφείς εξαγωγικούς προσανατολισμούς.

Για την επίτευξη του παραπάνω χρειάζονται επενδύσεις σε τεχνολογία και την ουσιαστική υποστήριξη από εταιρείες –κολοσσούς οι οποίες και θα προσφέρουν την απαραίτητη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Είναι γεγονός ότι η σωστή εφαρμογή του θεσμού των αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποδείξει ότι μπορεί και τεχνολογία αιχμής να προσφέρει στην χώρα, και να ανοίξει τον δρόμο σε επιπρόσθετες εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών εγχώρια ανεπτυγμένων. Δηλαδή, μέσω εστιασμένων προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων και βιομηχανικής συνεργασίας, η Ελληνική βιομηχανία μπορεί άμεσα να εξασφαλίσει τεχνολογίες οι οποίες χρειάζονται αυτή την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι η τεχνολογία που μπορεί να εισέλθει στην χώρα μέσω των προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας, δύσκολα μπορεί να αποκτηθεί άμεσα από την ελεύθερη αγορά ή θα απαιτήσει κονδύλια που προφανώς και δεν υπάρχουν. Η τεχνολογία αυτή θα αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη μια σειράς τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών όχι κατ’ ανάγκη για την αμυντική βιομηχανία, αλλά για την γενικότερη αεροδιαστημική αγορά.

Σήμερα πάνω από δέκα εταιρείες από τα συνολικά σαράντα μία μέλη της ΕΒΙΔΙΤΕ που ασχολούνται με τον τομέα της καινοτόμου διαστημικής τεχνολογίας, έχουν ουσιαστική δραστηριότητα στον τομέα της Άμυνας. Ακόμα ποιο δίκαια θα πρέπει να αναφερθεί και να υπογραμμιστεί ότι η Ελληνική διαστημική βιομηχανίας βασίστηκε στα αρχικά της βήματα και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία η οποία πρόσφερε την απαραίτητα ποιότητα και διαδικασίες πιστοποίηση προϊόντων σύμφωνα με τα ποιοτικά στάνταρτ που χρειάζεται ένα σύστημα για να λειτουργήσει στο αφιλόξενο περιβάλλον του διαστήματος. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας ο οποίος υπολογίζει την θέση του δορυφόρου στο διάστημα, πριν ανέβει στον δορυφόρο, θα πρέπει πρώτα να πετάξει και να πιστοποιηθεί η σωστή του λειτουργία  εγκατεστημένος σε αεροσκάφος. Επιπρόσθετα, τα νέα υλικά που αναπτύσσονται για χρήση στο διάστημα θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν για χρήση στα αεροσκάφη. Εκτός όμως από την καθαρά τεχνολογική φύση της επένδυσης, απαιτείται η ανάπτυξη κατάλληλης υποδομής ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων που αναπτύσσονται!! κατά συνέπεια μια υποδομή η οποία θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και πιστοποίηση αεροπορικού υλικού θα αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών και στον τομέα του διαστήματος.

Οπότε οι επενδύσεις στην άμυνα επηρεάζουν άμεσα και τον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας της χώρας μας,  μιας βιομηχανίας που – με χίλιες δυσκολίες – εξακολουθούν να στηρίζουν την απασχόληση. Είναι οι επιχειρήσεις που προσπαθούν και δημιουργούν ακόμη εθνικό πλούτο μέσω των εξαγωγών. Και είναι ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις που στηρίζουν την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, σηκώνοντας δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη.

Καθώς λοιπόν η κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της χώρας μας απαιτεί την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι πραγματικός δυνατός μοχλός ανάπτυξης για το σύνολο της καινοτόμου βιομηχανίας της χώρας, η υλοποίηση των προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας .

Είναι ένα πραγματικός μοχλός ο οποίος θα δημιουργήσει τόσο τεχνολογική υποδομή που χρειάζεται η βιομηχανία, θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει ένα πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια εξαγωγής των προϊόντων αυτών στην διεθνή αγορά. Είναι γεγονός ότι οι υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και ιδιαίτερα στον τομέα της αεροδιαστημικής είναι υψηλού κόστους, οπότε με βάση την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας, θα πρέπει να αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (άρα και ο θεσμός των βιομηχανικών συνεργασιών μέσω των Αντισταθμιστικών προγραμμάτων) προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των υποδομών αυτών.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στα πλαίσια της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ενισχύσει πολλαπλά την οικονομία της χώρας μας καθώς η τεχνολογίας που θα εισέλθει θα δημιουργήσει την βάση για την ανάπτυξη πολλαπλών αγορών όχι μόνο της καθαρά αμυντικής βιομηχανίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43