search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:05
MENU CLOSE

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ εντόπισε νοθευμένα ελαιόλαδα (Photos)

21.12.2017 12:12
Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ εντόπισε νοθευμένα ελαιόλαδα (Photos) - Media

 

Έκκληση απευθύνει στους καταναλωτές ο ΕΦΕΤ, να μην καταναλώσουν ελαιόλαδο με τις επωνυμίες «ΕΛΙΑΓΡΟΣ», «BEVELINI», «ΦΑΡΟΣ» και «ΛΙΑΤΙΚΟ», καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε είναι νοθευμένο με τεχνητά χρωματισμένα σπορέλαια.

Πιο συγκεκριμένα, η περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ προχώρησε σε επιθεώρηση δύο εγκαταστάσεων της εταιρείας Ελαιουργική Ιωνίας ΑΕΕΒΕ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου για την καταπολέμηση της νοθείας και την προστασία της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου. 

Προηγήθηκε η ενημέρωση του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς και υπήρξε στενή συνεργασία με αυτό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας διαπιστώθηκε η ύπαρξη δεξαμενών για αποθήκευση ελαίων, εξοπλισμού για χειροκίνητη συσκευασία ελαίων, τιμολογίων αγοράς ηλιελαίου, κενών λιθογραφημένων περιεκτών και πλαστικών δοχείων, συσκευασιών με χρωστικές, πλήθους αυτοκόλλητων ετικετών για συσκευασία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με διάφορες εμπορικές επωνυμίες.

Επίσης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κενών λιθογραφημένων δοχείων που έφεραν επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» σε συσκευασίες 3, 4 και 5 λίτρων, καθώς και κενές πλαστικές συσκευασίες 1 και 5 λίτρων για συσκευασία ελαίων, με τα αντίστοιχα καπάκια.

Παράλληλα εντοπίστηκαν τυποποιημένα προϊόντα που έφεραν επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με τις εμπορικές επωνυμίες α) «ΕΛΙΑΓΡΟΣ» και «BEVELINI», τα οποία, από προηγούμενες χημικές αναλύσεις, έχει διαπιστωθεί ότι είναι νοθευμένα με σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τεχνητώς χρωματισμένο και β) «ΦΑΡΟΣ» και «ΛΙΑΤΙΚΟ», στα οποία πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία και όπως διαπιστώθηκε, από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήγαγε τις αναλύσεις, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, στην πραγματικότητα είναι επίσης νοθευμένα με πολύ μεγάλο ποσοστό σπορελαίου, τεχνητώς χρωματισμένου.

Συνολικά κατασχέθηκαν περίπου 1.200 λίτρα ηλιελαίου τεχνητώς χρωματισμένο, το οποίο προοριζόταν να κυκλοφορήσει στην αγορά ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και 2.500 λίτρα τυποποιημένων προϊόντων που επισημαίνονταν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:03