search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:00
MENU CLOSE

Πέθανε ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος – Ιστορική μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

21.12.2017 18:12
Πέθανε ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος - Ιστορική μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Media

 

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο Γιώργος Κλάδος, μια ιστορική μορφή της Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Δήμαρχος Ανωγείων με πολλές καινοτόμες ιδέες, ενώ για τις ιδέες του εξορίστηκε για συνολικά 8 χρόνια. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών με την κηδεία του να μην έχει οριστεί ακόμα.

Όπως αναφέρει η anogi.gr, τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν τιμήθηκε από τον Δήμο Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ, με το όνομα του να δίνεται σε αίθουσα εκδηλώσεων του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη.

Ο Γεώργιος Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923. Γιος του Γιάννη Κλάδου αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης και της Ειρήνης Σκουλά. Πήγε στο δημοτικό σχολείο Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τελείωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δε του επέτρεψε να πάρει πτυχίο. Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση τη περίοδο της Κατοχής ανέντακτος στην αρχή και στη συνέχεια από τις τάξεις του ΕΑΜ. Ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ και μέλος του Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης.

Η πρώτη μέρα του πολέμου για τον έφηβο τότε Γεώργιο Κλάδο υπήρξε η συμμετοχή του στον Λατζιμά μαζί με άλλους Ανωγειανούς για να στηρίξουν τους ένοπλους μαχητές στην Μάχη της Κρήτης. Στην διάρκεια της δικτατορίας εξέδιδε και κυκλοφορούσε την παράνομη εφημερίδα “Ξαστεριά”. Παρέμεινε στην παρανομία για 5 χρόνια ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά στη ζωή του 8 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Άι Στράτη.

Εξελέγη δήμαρχος Ανωγείων το 1965 μέχρι το 1967 όπου η Χούντα τον απέλυσε αμέσως και τον οδήγησε για πέντε χρόνια στην παρανομία. Μετά τη πτώση της δικτατορίας εξελέγη δήμαρχος συνολικά από το 1975 έως το 1990. Ανάμεσα στις πολλές καινοτόμες ιδέες και πράξεις του ήταν η ίδρυση του ΑΚΟΜΜ το 1988 του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος και του ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι το 2002. Ιστορία στα Ανώγεια έγραψαν και οι μουσικές εκδηλώσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με τον Μάνο Χατζιδάκη και άλλους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές. Για τον Γεώργιο Κλάδο ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκης είχε τονίσει τότε:

“Τα Ανώγεια έχουν ένα δήμαρχο που δεν το περιμένεις. Ένα δήμαρχο που δε φιλοδοξεί να γίνει Υπουργός Πολιτισμού. Αλλά που έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Πολιτισμό από όση έχει ολόκληρο το Υπουργείο που ανέφερα. Δικό του το όνειρο για τους αγώνες της Λύρας και να που φέτος γίνονται οι δεύτεροι..(Κυριακή 13 Αυγούστου 1978:Τα σχόλια του ΤΡΙΤΟΥ)..

Πηγή: cretapost.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54