search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:36
MENU CLOSE

«Πέρασε» η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς μετά τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης

21.12.2017 19:41
«Πέρασε» η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς μετά τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης - Media
 
Με νομοθετική τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, και αφού πρώτα είχαν προηγηθεί έντονες ζυμώσεις στο παρασκήνιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προχώρησε στην απόσυρση της διάταξης που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς. 

Η τροπολογία πέρασε από την βάσανο της ονομαστικής ψηφοφορίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ. «Ναι» ψήφισαν 146 βουλευτές, «Όχι» 35 και «παρών» δήλωσαν 62 βουλευτές. Ειδικότερα, υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών» ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. Απουσίασε από την ψηφοφορία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισαν πως μετά τις γιορτές θα συγκλιθεί η ΚΟ του κόμματος προκειμένου να συζητηθεί και να καθοριστούν οι περεταίρω νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για την προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Την νομοτεχνική βελτίωση ανακοίνωσε στο κλείσιμο της τοποθέτησης του ο υπουργός Δικαιοσύνης, εισπράττοντας το έντονο χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση με την οποία απαλείφεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία η παράγραφος 2 περί αυτεπάγγελτου στην απειλή διότι κατά τη γνώμη μας η εύρυθμη ολοκλήρωση ενός πλειστηριασμού εξυπηρετείται απολύτως χωρίς την συγκεκριμένη διάταξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντονής. 
 
Ζυμώσεις και παρασκήνιο
Είχε προηγηθεί ο έντονος αναβρασμός στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επίμαχη τροπολογία. Αναβρασμός που αποτυπώθηκε στην ενημέρωση που παρείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δυο υπουργοί επιχείρησαν να κάμψουν τις αντιδράσεις των βουλευτών, με τον δεύτερο να στέλνει – σε υψηλούς τόνους κατά ορισμένες πληροφορίες – το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση πλήρους απόσυρσης της διάταξης αυτής καθώς πρόκειται περί ανελαστικής δέσμευσης προς τους θεσμούς και αν δεν ψηφιστεί υπάρχει κίνδυνος να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες να βρεθούν προς της – απευκταίας για την κυβέρνηση – ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης. 
 
Κατά πληροφορίες οι βουλευτές έθεσαν τον προβληματισμό ότι με αυτή την τροπολογία ενισχύεται το κίνημα κατά τον πλειστηριασμών ( «ενισχύουμε τον Λαφαζάνη» φέρονται να τόνισαν ορισμένοι βουλευτές) και πως το περιεχόμενο της τροπολογίας είναι εκ του περισσού αφού καλύπτεται από το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα. Πάντως βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης ζήτησαν να υπάρξει νομοτεχνική βλετίωση στο θέμα της προστασίας της λαϊκής κατοικίας. Το κλίμα της συνεδρίασης φαίνεται να αποδίδει η πληροφορία ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε εκνευρισμένος, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:34