search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:44
MENU CLOSE

Μήνυμα Καμμένου στην Τουρκία: Αν οι Τούρκοι θέλουν να συγκρουστούν με τη διεθνή κοινότητα αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους

27.12.2017 18:17
Πρόταση Π. Καμμένου για δημιουργία 5ου κλάδου στα λύκεια αποκλειστικά για στρατιωτικές σχολές - Media
 
Τη θλίψη του για το γεγονός ότι «η Τουρκία μετατρέπεται από χώρα με ευρωπαϊκή προοπτική σε θρησκευτική ισλαμική δημοκρατία» εξέφρασε ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα για τα πεπραγμένα του υπουργείου. Απέδωσε δε, την προκλητική συμπεριφορά της γείτονος «σε εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία που κατά καιρούς εμφανίζουν διάφορους χάρτες και σε πολιτικούς που κάνουν δηλώσεις για να αναδειχθούν στο εσωτερικό».
 
«Η Ελλάδα κατέχει το Διεθνές Δίκαιο. (Οι Τούρκοι) Φωνάζουν για διαφήμιση στο εσωτερικό. Οι κινήσεις των Τούρκων θα απαντηθούν από τους απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής» είπε χαρακτηριστικά.
 
Όσον αφορά στην παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή της Κύπρου, ο κ. Καμμένος είπε ότι «προηγουμένως υπήρχε το “Χόρα” μετά το “Μπαρμπαρός” και τώρα το γεωτρύπανο» και σχολίασε ότι «αν οι Τούρκοι θέλουν να συγκρουστούν με τη διεθνή κοινότητα αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους».
 
«Η δημιουργία των αγωγών και η διέλευση τους από την Ελλάδα θα ενδυναμώσουν τη γεωπολιτική θέση της περαιτέρω και θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης» παρατήρησε, ενώ γνωστοποίησε το ενδιαφέρον και αμερικανικών εταιρειών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη.
 
Εξοπλιστικά
Εξάλλου ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35 δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ για την ίδια, ενώ ο υπερεξοπλισμός της ανατρέπει την ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Όσον αφορά στη χώρα μας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι οι εξοπλιστικές ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες και στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά και με άλλους συμμάχους για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης με βάση τα δεδομένα του προϋπολογισμού, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία.
 
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι έχει περιέλθει στην ελληνική πλευρά η επίσημη απάντηση της αμερικανικής (LOA). Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαθέτει 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμισή τους και ανέφερε ότι τις σχετικές διαπραγματεύσεις διεξάγει η ΓΔΑΕΕ (Γενική διεύθυνση Αμυντικών εξοπλισμών και Επενδύσεων) και αφορούν στον διακανονισμό για τον τρόπο και το χρόνο αποπληρωμής, «καθώς -λόγω της οικονομικής κατάστασης, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει το 70-80% ως δόση». «Ελπίζω σύντομα να ξεκινήσει η αναβάθμιση τους» προσέθεσε.
 
Ο κ. Καμμένος δήλωσε επίσης ότι διευκρινίστηκε στην εταιρεία Μπόινγκ που έκανε προσφορά για το ίδιο θέμα ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εταιρειών αλλά για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ, στην κυβέρνηση της οποίας θα πρέπει να απευθυνθεί.
 
Για τα αναδρομικά
Εντός του 2018 θα έχει επιστραφεί στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πολύ μεγάλο ποσοστό του υπολοίπου 50% των αναδρομικών τους σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όπως διευκρίνισε ο Πάνος Καμμένος, το 2018 η χώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των θεσμών και σκοπός είναι «να βγει από τη δουλεία». «Η προσπάθεια μας είναι ότι μέσα από τη διαμόρφωση του μισθολογίου, δηλαδή τα επιδόματα, τις βελτιώσεις που κάνουμε, τα εκτός έδρας, να υλοποιηθεί η υποχρέωση της Πολιτείας προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολο της μέσα στην 3ετία έως το 2020» προσέθεσε.
 
Σημείωσε δε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε διαπραγμάτευση για να αποδοθεί το 100% των αναδρομικών σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά «για να δοθεί το 50% για το 100%».
 
Όσον αφορά στην τροπολογία για τον επανακαθορισμό των κρατήσεων και εισφορών των ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο, που ισχύει αναδρομικά από 1/1/2017, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι, ασκήθηκαν πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομικών, είχε γίνει σχετική προεργασία με πίνακες και είχαν κληθεί Αστυνομία και Λιμενικό ώστε «να πηγαίναμε μαζί». Ωστόσο, προσέθεσε, «οι Λιμενικοί συμφώνησαν με το υπουργείο, ενώ συνδικαλιστές της Αστυνομίας διαφοροποιήθηκαν καρφώνοντας στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για πολιτική προβολή τους, για να είναι υποψήφιοι στη Λακωνία».
 
Πώληση πολεμικού υλικού
Σχετικά με το θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι «ο κατάλογος διαρκώς διευρύνεται και με άλλα υλικά και παραδίδεται σε ενδιαφερόμενες χώρες που τα χρησιμοποιούν».
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι τα ποσά που αντλούνται από την πώληση του υλικού εγγράφονται από το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου επιτελείου. Σε παρατήρηση ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για εξοπλιστικά προγράμματα Οικείου Όπλου, ο κ. Καμμένος δήλωσε «εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι και το προσωπικό και μάλιστα το πιο ισχυρό. Μέσω δε των εξοπλιστικών προγραμμάτων ενισχύονται οι δράσεις για τη μέριμνα του προσωπικού».
 
Όσον αφορά στην ακυρωθείσα, λόγω μη καταβολής του τιμήματος, συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι στην υπόθεση δεν υπήρξαν ούτε πλαστά χαρτιά ούτε μεσάζοντες.
 
Σχετικά με τις επισκέψεις ιαπωνικής αντιπροσωπείας στη ΓΔΑΕΕ (Γενική διεύθυνση Αμυντικών εξοπλισμών και Επενδύσεων) και την ΕΑΒ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε πως εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγει η Ελλάδα με την Ιαπωνία -η οποία διαθέτει αμφίβια αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης που λειτουργούν και ως πυροσβεστικά- και τη Βραζιλία -που διαθέτει αεροσκάφη τύπου EMPRAER- για τη συμπαραγωγή στην ΕΑΒ ενός ευρωπαϊκού πυροσβεστικού αεροσκάφους το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
 
Ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι το 2015 όταν ανέλαβαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τη διακυβέρνηση της χώρας, τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας «ήταν κλειστά». «Τώρα τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ παράγουν, αν και όχι ακόμη με τους επιθυμητούς ρυθμούς» όπως είπε. Ερωτώμενος πότε θα αρχίσει η παραγωγή στην ΕΛΒΟ τόνισε «ελπίζω σύντομα», ενώ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξήγησε πως εξελίσσονται προσπάθειες για συνέργειες. Ακόμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι οι ακόλουθοι Άμυνας της χώρας μας στο εξωτερικό έχουν λάβει εντολή να ενημερώνουν τις κυβερνήσεις και για τις δραστηριότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας- δημόσιας και ιδιωτικής.
 
Ανασχηματισμός
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι αποτελεί δικαίωμα του πρωθυπουργού, με τον οποίο διευκρίνισε δεν έχει συζητήσει θέμα μετακίνησης του. «Η κυβέρνηση που πέρασε πολλές δυσκολίες έχει πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Εξάλλου μετέφερε την άποψή του ότι στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη φυσική ηγεσία ώστε να κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο τρόπο. «Η πολιτική ηγεσία έχει την ευθύνη αλλά δεν είναι γραφείο ρουσφετιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Τέλος, όσον αφορά στις επικείμενες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει θέμα σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθώς έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. «Αυτή θα είναι η πρόταση του υπουργείου στο ΚΥΣΕΑ», κατέληξε.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15