search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:57
MENU CLOSE

Μικροί αναγνώστες – Μεγάλες ιστορίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2001
27-12-2017
01.01.2018 04:00
0135725_9786180310856_340.jpeg
 
Γιορτινές προτάσεις  γεμάτες θαύματα, γνώσεις και ιστορίες αλλόκοτες βγαλμένες από τη φαντασία των πιο εκλεκτών παραμυθάδων
 
Πόρτερ Τζεν 
Άγιε Βασίλη, ήμουν καλό αγόρι
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 16
 
Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει τα μικρά παιδιά να ταυτίσουν τη θετική τους συμπεριφορά με αυτήν του αγαπημένου τους Άγιου Βασίλη. Βοηθά τα παιδιά να χειριστούν τα συναισθήματά τους και τη συμπεριφορά τους και να αναπτύξουν θετικές στάσεις στην καθημερινότητά τους όλον τον χρόνο.
 
 
Francoise Rachmuhl
Θεοί και θεές της μυθολογίας
Εικονογράφηση: Charlotte Gastaut
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.: 72
 
Πρωταγωνιστές της ελληνικής μυθολογίας, οι θεοί και οι θεές είναι παρόντες σε όλες τις περιπέτειες των μυθικών ηρώων. Έχουν όμως και τις δικές τους συναρπαστικές ιστορίες. Άλλοτε σύμμαχοι και άλλοτε αντίπαλοι, η Ήρα, ο Ποσειδώνας, η Δήμητρα, η Αθηνά, ο Άρης, η Αφροδίτη, ο Ήφαιστος, ο Ερμής, η Άρτεμις, ο Απόλλωνας, η Εστία και ο Διόνυσος αποτελούν μια οικογένεια που ο Δίας συχνά δυσκολεύεται να την κρατήσει σε τάξη. Άλλωστε κι αυτός, ο αρχηγός των θεών και άρχοντας του κόσμου, έχει τις αδυναμίες του… Ελάτε να γνωρίσετε τους δώδεκα Ολύμπιους θεούς. Θα μάθετε όλες τους τις ιστορίες και όλα τους τα μυστικά!
 
 
Σύλβια Πλαθ 
Το κοστούμι-δε-με-μέλει και άλλες ιστορίες για παιδιά
Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 70
 
Τρεις ιστορίες γραμμένες από τη Σύλβια Πλαθ για τα παιδιά της, ιστορίες που σφύζουν από ενέργεια και ενθουσιασμό και ταξιδεύουν αυτούσιες στον χρόνο. Περιλαμβάνονται: «Το κοστούμι-δε-με-μέλει», «Η κουζίνα της κυρίας Κερασάκη», «Το Βιβλίο Κρεβάτι».
 
 
Υβάν Πομμό, 
Κριστόφ Υλλά – Σομέρ
Εμείς, Η Ιστορία Μας 
Μετάφραση: Κατερίνα Σέρβη
Εικονογράφηση: Υβάν Πομμό
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 93
 
Το θέμα είναι να διηγηθούμε την ιστορία μας. Όχι την ιστορία βασιλιάδων, βασιλισσών, φύλαρχων, εμίρηδων, μεγάλων Μογγόλων, αυτοκρατειρών, τσαρίνων, προέδρων ή δικτατόρων… αλλά τη δική μας. Την ιστορία των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που κατοικούν σ’ αυτή τη Γη. Ένα επικό μυθιστόρημα που ξεκίνησε να γράφεται πριν από εκατόν πενήντα χιλιάδες χρόνια, που δεν έχει τελειώσει και που είμαστε οι πρωταγωνιστές του. Αν και ζήσαμε σκοτεινές περιόδους, πολέμους, συγκρούσεις που μας έστρεψαν τον έναν εναντίον του άλλου – και μας στρέφουν ακόμη –  επινοήσαμε, εργαστήκαμε, δημιουργήσαμε θαύματα και μεταμορφώσαμε τον κόσμο. Αν και συχνά μισούμε οι μεν τους δε, ξέρουμε πώς να ζούμε αδελφωμένοι και να διασκεδάζουμε, αφού ξέρουμε να χορεύουμε και να παίζουμε μουσική. Ας παρατηρήσουμε, με χρονολογική σειρά, παράλληλα σε όλο τον κόσμο, όλα όσα ζήσαμε όλον αυτόν τον καιρό, χωρίς να δίνουμε έμφαση στην τάδε ή στη δείνα χώρα. Για να δούμε τι θα αποκαλύψει η ματιά μας!
 
 
Καλλιόπη (Πόπη) Γιαννάκου
Τα όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς
Εκδόσεις: Κανέλα
Σελ.: 36
 
Για να ζωντανέψουν τα όνειρα των παιδιών όλου του κόσμου, ας ονειρευτούμε όλοι μας το όνειρο της γιαγιάς Παραμυθούς! Ας γίνει ένα παγκόσμιο όνειρο που θα ονειρευτούν και θα ζωντανέψουν οι γιαγιάδες όλου του κόσμου! Για να μην πεινάνε, να μην διψάνε, να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά. Για να ζουν σε έναν ονειρικό και ειρηνικό πλανήτη. Σε αυτό το όνειρο, η γιαγιά Παραμυθού δεν είναι μόνη. Έχει τη βοήθεια της βασίλισσας των ονείρων, της φημισμένης Ονειροπόλας, τη βοήθεια της ξακουστής Ονειρήνης, τη βοήθεια της βασίλισσας των αγελάδων, της Γαλάτειας, της βασίλισσας των πουλερικών, της Αυγούλας και της βασίλισσας των μελισσών, της Μελισσάνθης. Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα, επειδή είχε την πολύτιμη βοήθεια και την απεριόριστη αγάπη των γιαγιάδων όλου του κόσμου! «Γιατί τα παιδιά όλου του κόσμου, είναι και δικά μας παιδιά, είναι και δικά μας εγγόνια» πιστεύουν οι γιαγιάδες απ’ όλες τις χώρες του κόσμου.
 
 
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Η Βασίλισσα του Χιονιού – Ένα παραμύθι σε επτά ιστορίες
Μετάφραση: Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση: Vladyslav Yerko
Εκδόσεις: Άγκυρα
Σελ.: 40
 
Η «Βασίλισσα του Χιονιού» είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σε έκταση παραμύθια του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο Κάι και η Γκέρτα είναι δύο αγαπημένοι φίλοι που νιώθουν πολύ ευτυχισμένοι μαζί, μέχρι που η Βασίλισσα του Χιονιού, με την παγωμένη καρδιά, βρίσκει έναν μαγικό τρόπο να τους χωρίσει. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και εκπλήξεις. Θα καταφέρουν οι δυο φίλοι να βρεθούν πάλι μαζί; Θα νικήσει η αγάπη τους τα εμπόδια;
 
 
Βασίλης Παπαθεοδώρου
Τόγκο, το σκυλί των πάγων
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Εκδόσεις: Καστανιώτη 
Σελ.: 32
 
Μια ιστορία απίστευτου ηρωισμού κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μια ασυνήθιστη σκυταλοδρομία φαρμάκων από σκυλιά έλκηθρου, που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αλάσκα με σκοπό να σωθεί ένα απομονωμένο χωριό από την επιδημία που είχε ξεσπάσει. Το κατόρθωμα του αρχηγού Τόγκο έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα επιμονής, δύναμης και γενναιότητας και συζητιέται ακόμα και σήμερα στις παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκας. Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.
 
 
Κυριάκος Αθανασιάδης, 
Κίκα Τσιλιγγερίδου
Αρσέν και Φαντομά
Το μυστήριο του εξαφανισμένου παπαγάλου
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Σελ.: 96
 
Ο διάσημος ιδιωτικός ντετέκτιβ Αρσέν και η αδελφή του, η Φαντομά, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας τους: Ο φοβερός και τρομερός Τσουμπάκα, ο νεοφερμένος σκύλος, διαδίδει δεξιά και αριστερά ότι αυτός είναι ο καλύτερος ντετέκτιβ της γειτονιάς! Όταν με τις ψευτιές του, ο Τσουμπάκα παίρνει όλα τα ζώα με το μέρος του, τα θρυλικό δίδυμο οδεύει δυστυχώς προς το ταμείο ανεργίας… Στο μεταξύ, η μυστηριώδης απαγωγή της Φεράντε μέσα στη νύχτα περιπλέκει τα πράγματα και δυσκολεύει την υπόθεση! Ποιος είναι τελικά ο ένοχος; Θα μπορέσει άραγε ο Αρσέν να τον ανακαλύψει πριν από τον μοχθηρό Τσουμπάκα;
 
 
100 πρώτες λέξεις
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελ.: 16
 
Το βιβλίο αυτό, με τα έντονα χρώματα και την πλούσια εικονογράφηση, θα κεντρίσει την προσοχή του παιδιού σας. Βοηθήστε το μικρό σας να μάθει τις 100 πρώτες του λέξεις δείχνοντάς του τις εικόνες και ενθαρρύνοντάς το να τις προφέρει δυνατά. Χωρισμένο σε θεματικές σελίδες, το νήπιο θα αναγνωρίσει αντικείμενα από την καθημερινότητά του και θα μάθει κι άλλα από τον κόσμο γύρω του. 
 
 
Ευγένιος Τριβιζάς
Έξι στολίδια ταξιδεύουν
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελ.: 88
 
Έξι χριστουγεννιάτικα στολίδια δραπετεύουν ένα βράδυ από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και γυρίζουν τον κόσμο με ένα ιπτάμενο χαλί. 
Η μία φαντασμαγορική περιπέτεια διαδέχεται την άλλη: από τα γενέθλια της πριγκίπισσας των πυγολαμπίδων στο ονειρεμένο δάσος με τις πασχαλιές στο μακρινό Μπαλί, όπου ζούνε τα μπαλόνια και οι μπάλες, κι από εκεί στη Συννεφοχώρα με τα λουλουδένια σύννεφα και στην ακροθαλασσιά του Νησιού των Πυροτεχνημάτων με τους αστερίες και τα ερωτευμένα πεφταστέρια.  
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι, όμως, έχει απομείνει γυμνό, χωρίς στολίδια. 
Αυτό δεν αρέσει καθόλου μα καθόλου στη μικρή Ρούλα Ονειρούλα που είναι αποφασισμένη να βρει έναν τρόπο να φέρει πίσω τα φευγάτα στολίδια…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10