19/12/2018 06:33:40

Δικαστική απόφαση για επιστροφή αναδρομικών και στα ειδικά μισθολόγια

Δικαστική απόφαση για επιστροφή αναδρομικών και στα ειδικά μισθολόγια - Media

Αναδρομικά 141,6 εκατ. ευρώ σε 9.141 συνταξιούχους του Δημοσίου, προερχόμενων από τα ειδικά μισθολόγια γιατρών του ΕΣΥ και ΔΕΠ-ΑΕΙ, υποχρεώνεται να καταβάλει η κυβέρνηση σύμφωνα με τελεσίδικες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνουν τις προσφυγές τους για τις περικοπές συντάξεων με το νόμο 4093/2012.

Η βόμβα των αναδρομικών αποκαλύπτεται σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εξασφάλισε και φέρει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος. Το έγγραφο με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2017 έχει αποδέκτες τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Το υπηρεσιακό έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το κόστος για το σύνολο της κατηγορίας των γιατρών του ΕΣΥ αφορά σε 4.581 συνταξιούχους και θα ανέλθει σε 71.684.734,69 ευρώ (71,68 εκατ. ευρώ), ενώ για την κατηγορία ΔΕΠ-ΑΕΙ, το κόστος των αναδρομικών αφορά σε 4.560 συνταξιούχους και θα ανέλθει σε 69.945.314,11 ευρώ (69,94 εκατ. ευρώ). Οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους αυξάνονται συνεχώς. Για τους μεν συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ έχουν ανέλθει σε 137 (από 51), ενώ για τους συνταξιούχους μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ σε 163 από 120.

Το κόστος που προκύπτει από την καταβολή των εν λόγω αναδρομικών υπολογίζεται για τους γιατρούς του ΕΣΥ για τους οποίους έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις σε 2,96 εκατ. ευρώ και για τα μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ σε 3,25 εκατ. ευρώ.

Προτείνεται η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε το ζήτημα καταβολής αναδρομικών σε συνταξιούχους που η σύνταξή τους θα αναπροσαρμοστεί κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ο νόμος 4093/2012 θα κρίνεται αντισυνταγματικός, να ρυθμίζεται κατά πάγιο τρόπο. Ανάλογη τέτοια ρύθμιση (παρ. 4β άρθρου 23 ν. 4387/2016) υπάρχει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων βουλευτών που δικαιώνονται δικαστικά (σ.σ.: την οποία ρύθμιση η κυβέρνηση ενέταξε στο νόμο Κατρούγκαλου χωρίς να την έχει εφαρμόσει).
Η προτεινόμενη ρύθμιση αφενός εξασφαλίζει τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις αποφάσεις των δικαστηρίων και αφετέρου διαχέει το κόστος υλοποίησής τους σε περισσότερα του ενός οικονομικά έτη.
Το όποιο κόστος θα αναληφθεί πλέον από τον ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει την πληρωμή όλων των συντάξεων.

Τα αναδρομικά των 141 εκατ. ευρώ δεν είναι τα μόνα. Η επιστροφή ενός τόσο σημαντικού ποσού έχει προκαλέσει σοκ στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι αποφάσεις αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανοίγουν το δρόμο της διεκδίκησης και της πιθανής δικαίωσης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν ανάλογες περικοπές.

Το υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, παρότι έχει λάβει επίσημες εισηγήσεις από τα τέλη Οκτωβρίου 2017 με το πλήρες κόστος των αναδρομικών για συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, δεν έχει πράξει το παραμικρό για να συμμορφωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, μολονότι είναι άμεσα εκτελεστές και επισύρουν πρόστιμα που ανεβάζουν το συνολικό ποσό των αναδρομικών αυτών.

Τελικά, τα δήθεν πλεονάσματα που προπαγανδίζει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από εξοντωτική υπερφορολόγηση, μαζί με στάση πληρωμών του κράτους προς τους πολίτες. Οι απλήρωτες οριστικές κύριες συντάξεις καθυστερούν πάνω από 2 χρόνια και ξεπερνούν τις 120.000.

Οι απλήρωτες επικουρικές είναι πάνω από 115.000. Και μαζί με αυτές σκάει τώρα και η βόμβα των 141 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων που υποχρεώνεται να επιστρέψει η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.