19/04/2019 10:21:40

Νέα εφαρμογή από τον Σνόουντεν: Βρίσκει πότε σας κατασκοπεύουν

Νέα εφαρμογή από τον Σνόουντεν: Βρίσκει πότε σας κατασκοπεύουν - Media

 

Το λογισμικό χρησιμοποιεί αισθητήρες, όπως την κάμερα του τηλεφώνου, μικρόφωνο, γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο, για την ανίχνευση εισβολέων που επιχειρούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία κάποιου.

Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για κάποιο «δεύτερο» smartphone που μπορεί να ξεχαστεί με αρχεία που ο χρήστης επιθυμεί να παρακολουθεί.

Η εφαρμογή αποτελεί μια κοινοπραξία ανάμεσα στο The Guardian Project και το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου, του οποίου πρόεδρος είναι ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Φανταστείτε ότι είστε δημοσιογράφος που εργάζεται σε μια εχθρική ξένη χώρα και ανησυχείτε για τις υπηρεσίες ασφαλείας που μπορεί να εισβάλλουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας και για να ψάξουν τα υπάρχοντά σας και τον υπολογιστή σας ενώ βρίσκεστε μακριά», όπως αναφέρει η ανακοίνωση των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων.

«Το Haven ανιχνεύει αλλαγές στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες σε ένα τυπικό smartphone για να σας ειδοποιήσει αν κάποιος μπαίνει στο χώρο σας ή προσπαθεί να παραβιάσει τις συσκευές σας ενώ δεν είστε εκεί», προσθέτει

Στη συνέχεια, η εφαρμογή στέλνει κρυπτογραφημένες ειδοποιήσεις στο κύριο τηλέφωνο του χρήστη, επιτρέποντάς του να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα μέσω ενός διακομιστή στο Dark Web, γνωστό ως Tor Onion.

Δεν μεταδίδει πληροφορίες στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση τρίτοι, εκτός εάν ο χρήστης έχει ενεργοποιημένη τη λειτουργία SMS.

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπάλληλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ζει στη Μόσχα από το 2013, αφού διέρρευσε απόρρητα αρχεία για την παρακολούθηση μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη για τη νέα εφαρμογή, είπε στο περιοδικό Wired: «Αν είστε η μυστική αστυνομία που κάνει τους ανθρώπους να εξαφανίζονται, το Haven αλλάζει τον υπολογισμό του κινδύνου που πρέπει να περάσετε».

«Πρέπει να ανησυχήσετε με το γεγονός ότι κάθε πιθανό κινητό τηλέφωνο μπορεί να γίνει μάρτυρας», συμπλήρωσε.

Το περιοδικό Wired δοκίμασε την εφαρμογή και ανέφερε ότι ήταν εξαιρετικά ευαίσθητη σε κάθε κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.