search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:50
MENU CLOSE

Γερμανία: Να εξακριβώνεται υποχρεωτικά η ηλικία νεαρών προσφύγων

31.12.2017 13:19
Γερμανία: Να εξακριβώνεται υποχρεωτικά η ηλικία νεαρών προσφύγων - Media

 

Με αφορμή το θάνατο μιάς 15χρονης από τα χέρια νεαρού Αφγανού διεξάγεται στη Γερμανία δημόσια συζήτηση για το αν θα πρέπει ή όχι να εξακριβώνεται η ηλικία όλων των νεαρών προσφύγων που έρχονται στη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW.

Η είδηση προκάλεσε λίγο μετά τα Χριστούγεννα σοκ στη γερμανική κοινή γνώμη. Ένας νεαρός Αφγανός πρόσφυγας φέρεται να μαχαίρωσε την 15χρονη Γερμανίδα πρώην φίλη του στην μικρή πόλη Κάντελ περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της Χαϊδελβέργης στο κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτου. Οι γερμανικές αρχές ωστόσο έχουν αμφιβολίες κατά πόσο ο ύποπτος, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος, είναι πράγματι όπως δηλώνει, 15 ετών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γερμανικές αρχές αναγκάζονται να εξακριβώσουν την πραγματική ηλικία ενός υπόπτου, από την οποία εξαρτάται αν θα δικαστεί ως ανήλικος ή ενήλικας. Στην περίπτωση του πρόσφυγα Χουσεΐν Κ., ο οποίος ήρθε στη Γερμανία αφού αφέθηκε ελεύθερος στην Ελλάδα και δικάζεται για βιασμό και δολοφονία μιας κοπέλας στο Φράιμπουργκ, οι αρχές κατόρθωσαν βάσει ενός δοντιού να διαπιστώσουν ότι ο ύποπτος δεν ήταν 16 ετών, όπως ισχυρίζονταν, αλλά τουλάχιστον 22.

Με αφορμή όσα συνέβησαν πριν λίγες μέρες στο Κάντελ ο υπ. Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης: «Θα πρέπει να καθορίζεται η πραγματική ηλικία όλων των νεαρών προσφύγων, οι οποίοι έρχονται στη Γερμανία και προφανώς δεν είναι πια παιδιά. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε όσα ισχυρίζονται οι πρόσφυγες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ως ανήλικοι θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης».

Μπορεί να διαπιστωθεί αν ένας άνθρωπος είναι άνω των 18

Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης ειδικός σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής Μπούρκχαρντ Λάσκε απορρίπτει μια υποχρεωτική εξακρίβωση ηλικίας όλων των νεαρών προσφύγων, όπως ζητούν τόσο οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ως προς την διαδικασία εξακρίβωσης ο ιατροδικαστής Ράινχαρντ Ούρμπαν κατέστησε σαφές στην γερμανική τηλεόραση ότι «με τα μέσα που διαθέτει σήμερα η επιστήμη δεν είναι εφικτός ο ακριβής καθορισμός της ηλικίας ενός ατόμου. Μπορεί ωστόσο να διαπιστωθεί αν ένας άνθρωπος είναι άνω των 18 ή όχι».

Οι αστυνομικές αρχές, που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση του θανάτου της νεαρής γερμανίδας στο Κάντελ, αναμένεται ότι θα ενημερώσουν πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη την κοινή γνώμη για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες.

Πηγή: dw.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45