search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:58
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: «Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους»

31.12.2017 18:46
Τζανακόπουλος: Ο ελληνικός λαός δε γυρίζει πίσω στο παλιό καθεστώς της κοινωνικής ισοπέδωσης - Media

 

Τη στιγμή που ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου, εκτοξεύει κούφιες απειλές και επιχειρεί να εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας αλλά και της Δικαιοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζει: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίσει αν δικαιούται να υπαχθεί σε καθεστώς ασύλου ο Τούρκος αξιωματικός.

Ο Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι δεν θα εκδοθούν, ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους, και η αίτηση ασύλου αφορά την υπαγωγή τους σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση, επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόλουλος, με δύο σχόλια που ανάρτησε στο twitter. Ενώ, ταυτόχρονα, δηλώνει πως «η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής τονίζει ότι αυτή έγινε διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Τζανακόπουλου έχει ως εξής:

«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος.

1. Ο ‘Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής  της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:57