21/10/2019 07:34:11

Βουλγαρία: Προεδρικό βέτο στο νόμο κατά της διαφθοράς που ζητά η Κομισιόν

Βουλγαρία: Προεδρικό βέτο στο νόμο κατά της διαφθοράς που ζητά η Κομισιόν - Media

 

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ έθεσε βέτο σε νόμο κατά της διαφθοράς που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εκείνος θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής για να παράξει αποτελέσματα.

"Ο νόμος όχι μόνο δεν δημιουργεί την κατάλληλη ρυθμιστική βάση, αλλά θέτει και εμπόδια στον αγών κατά της διαφθοράς", σύμφωνα με τα επιχειρήματα του προέδρου που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μία ημέρα μετά την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, ένας και μοναδικός θεσμός, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, θα αντικαταστήσει την πλειάδα των υπαρχόντων οργάνων, τα οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος Ράντεφ θέτει υπό αμφισβήτηση τη συγκρότηση αυτού του μοναδικού θεσμού. Τονίζει επίσης ότι η προστασία των ατόμων που κάνουν μία καταγγελία δεν είναι εγγυημένη από τον νέο νόμο.

Από το 2007, οπότε και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία, όπως και η Ρουμανία, παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες για την θεωρούμενη ανεπαρκή πρόοδο της βουλγαρικής δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει καταδικασθεί μέχρι στιγμής για διαφθορά.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο προχωρεί στη διαπίστωση ότι "ο αγώνας κατά της διαφθοράς αποτελεί τομέα στον οποίο έχει καταγραφεί η μικρότερη πρόοδος στη Βουλγαρία" εδώ και έξι χρόνια.

Το προεδρικό βέτο υποχρεώνει το κοινοβούλιο να επανεξετάσει τα κείμενα χωρίς να είναι υποχρεωμένο να τα τροποποιήσει, εάν δεν το θεωρήσει αναγκαίο. Έπειτα από αυτήν την επανεξέταση, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τον νόμο ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.