search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:19
MENU CLOSE

Κλείνει η κυβέρνηση τα σενάρια για «εκλογικό 2018»

02.01.2018 15:15
Κλείνει η κυβέρνηση τα σενάρια για «εκλογικό 2018» - Media
 
Υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και κατά συνέπεια υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας ομνύουν στην κυβέρνηση: τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σημερινές τοποθετήσεις τους υπερασπίζονται το βασικό εκλογικό σενάριο της κυβέρνησης για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 και επιχειρούν να κλείσουν τη σεναριολογία των ημερών ότι το 2018 είναι έτος εκλογικό. Σεναριολογία την οποία σηκώνει ιδιαιτέρως η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία πατάει σε ερμηνείες για τη βροχή επιδομάτων από πλευράς κυβέρνησης στο τέλος του 2017. 
 
«Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι εδώ και πολλές φορές λανθασμένες εκτιμήσεις τους για την ημερομηνία των εκλογών. Έχω δηλώσει, επανειλημμένως, ότι αυτές δεν θα είναι το ’18, θα είναι το ’19 στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβερνητικής», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM
 
Και εξήγησε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη δύο βασικές παραμέτρους:
 
• Την εκτίμηση ότι «τότε θα είναι πολύ ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού βρισκόμασταν όταν παραλάβαμε και σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τη χώρα – έξω, δηλαδή, από τα μνημόνια με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, με μια οικονομία που θα μπορεί να δανείζεται ξανά, με τα μεγέθη της ανεργίας πολύ πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παραλάβαμε».
 
• Θα έχει εμπεδωθεί περαιτέρω η πολιτική και οικονομική σταθερότητα που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχουν συμβάλλει στην αποκατάσταση των σχέσεων με δανειστές κι εταίρους:  «κυρίως, όμως, διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της και με τους εταίρους της αλλά και με τις διεθνείς αγορές. Χρειάζεται, λοιπόν, πολιτική σταθερότητα, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει και σε ότι αφορά την οικονομία, αλλά σε ότι αφορά και τα θέματα, τα κρίσιμα, που έχει να διαχειριστεί και διαχειρίστηκε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα, με επιτυχία».
 
Τζανακόπουλος: το 2018 είναι μεταβατικό και όχι εκλογικό
Ομοίως, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως ένας λόγος που η κυβέρνηση θέλει εξάντληση της τετραετίας είναι ότι «η οικονομική σταθερότητα στη χώρα πρέπει να εμπεδωθεί στο βάθος του χρόνου».
 
«Επομένως, το να σταματήσεις την τετραετία και να πας σε εκλογές μόνο και μόνο επειδή θεωρείς ότι είναι το κατάλληλο πολιτικό «μομέντουμ», υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αναστάτωση στην ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή ακριβώς, όπου θα είναι η μεταβατική από την μνημονιακή επιτροπεία στην περίοδο της σταθερότητας», υπογράμμισε.
 
Και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι ένας δεύτερος λόγος είναι ότι «η χώρα επιτέλους πέρα από την οικονομική σταθερότητα χρειάζεται και πολιτική σταθερότητα». Αυτό, είπε, «θα είναι μια εξαίρεση – αν θέλετε-  που θα προοιωνίζεται και ένα νέο κανόνα: Τον κανόνα της πολιτικής σταθερότητας, η οποία επανέρχεται στη χώρα μαζί με την οικονομική σταθερότητα».   
 
Πώς το βλέπουν οι δανειστές
Πάντως, όπως αντιλαμβάνεται κανείς και από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού δανειστές και εταίροι φαίνεται πως έχουν ταχθεί υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, κάτι το οποίο προφανώς η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της στο σχεδιασμό της. Στην πραγματικότητα η εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, ατύπως δείχνει να αποτελεί μέρος του οδικού χάρτη για την έξοδο στις αγορές και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, κάτι που προφανώς δε θα γίνει στιγμιαία με την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά θα απαιτηθεί ένα διάστημα και μετά από την τυπική λήξη του προγράμματος, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της οικονομικής σταθεροποίησης.
 
Υπενθυμίζεται δε ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο τέως πια πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει και τι ν’ αποφύγει η κυβέρνηση για να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές απάντησε ως εξής: «Πρώτο και σημαντικότερο είναι η πολιτική σταθερότητα. Όσα έγιναν το 2014, με την προσωρινή εγκατάλειψη του προγράμματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δεν πρέπει να επαναληφθούν».
 
Βεβαίως, η κυβέρνηση αναμένεται πως θα επανεξετάσει τις εκλογικές επιλογές της το προσεχές καλοκαίρι, όταν θα έχει περίπου διαφανεί πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της εξόδου απ’ το πρόγραμμα, «καθαρής» ή μη. Μέχρι τότε όμως μεσολαβούν αρκετοί μήνες διαπραγμάτευσης και προσπαθειών να διατηρηθεί όσο γίνεται η πορεία σταθεροποίησης που μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59