search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:32
MENU CLOSE

Χρυσώνουν τα προαπαιτούμενα με το «όραμα» της εξόδου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2002
4-1-2018
04.01.2018 04:00
maximoy-3.jpg

 

Σε «χρονιά της Ελλάδας» ανακήρυξε ο πρωθυπουργός το 2018, επιχειρώντας στο κατώφλι του νέου έτους να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα προς την κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό κόμματος και κυβέρνησης, αντικρούοντας παράλληλα την αντιπολιτευτική καταστροφολογία. Διεμήνυσε παράλληλα προς πάσα κατεύθυνση – τόσο ο ίδιος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – ότι το 2018 δεν θα είναι εκλογικό, αλλά μεταβατικό προς την κανονικότητα και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Παρά τη μεγάλη εικόνα, η κυβέρνηση στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς έχει την πίεση και το άγχος της διαχείρισης ενός ακόμη κρίσιμου πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα σφραγίσει την τρίτη αξιολόγηση λίγο πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που θα δώσει το τελικό «οκ» των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης και το πέρασμα στην επόμενη φάση προς την τελική συνολική αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Μπορεί το 2018 να ξεκινά με εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό, όμως η άμεση και πιεστική προτεραιότητα του Μαξίμου είναι το πολυνομοσχέδιο με τα 70 εκκρεμή προαπαιτούμενα, οπότε, προκειμένου να είναι έτοιμο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να προωθηθεί στη Βουλή πριν από το EuroWorking Group της 11ης Ιανουαρίου, αναμένεται τις προσεχείς μέρες να τρέξουν συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Βασικό αγκάθι παραμένουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας στην περίπτωση των πλειστηριασμών από τράπεζες – Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ πάντως επιμένουν ότι αυτή διασφαλίζεται ήδη – την ώρα που η εν λόγω πρακτική επεκτείνεται και για χρέη στο Δημόσιο. Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο έρχεται η αυστηροποίηση του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη που, όπως υποστηρίζεται, έχει στο στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ουσιαστικά η διάταξη περί άρσης τραπεζικού απορρήτου όσων αιτούνται την προστασία του νόμου εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει εκείνους που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί ότι έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Πάντως χωρίς πολλή γκρίνια φαίνεται να περνάει η διάταξη για την αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο, που ανεβάζει το ποσοστό της απαιτούμενης απαρτίας για την κήρυξη απεργίας στο επίπεδο των πρωτοβάθμιων σωματείων (επομένως δυσχεραίνει τη σχετική λήψη απόφασης).

Η κρισιμότητα του «μομέντουμ»

Το Μαξίμου πάντως προβάλλει έντονα την αλλαγή σελίδας και την επόμενη μέρα, παρουσιάζοντας ως τετελεσμένο γεγονός την έξοδο από το πρόγραμμα – «σερβίρεται» έτσι στους βουλευτές ως ισχυρό αντιστάθμισμα για τα τελευταία επώδυνα μέτρα η «μεγάλη εικόνα», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται μια ανάσα από ένα «ιστορικό ορόσημο», αυτό του προσεχούς Αυγούστου, που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και την πολυετή κρίση από μια «αριστερή κυβέρνηση».

Είναι ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στον Real FM στη «χρονιά της Ελλάδας», που ντύνει με ιδιαίτερους συμβολισμούς την κυβερνητική προσπάθεια εντός του 2018. «Η Ελλάδα, λοιπόν, ανακτά τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή, η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτοδυναμία και μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για έναν χρόνο που θα φέρει ξανά πίσω τη χαμένη ελπίδα και τη χαμένη αισιοδοξία», σημείωσε επίσης.

Η ρητορική αυτή του τελευταίου διαστήματος, επικεντρωμένη στην «ιστορικότητα» του μομέντουμ, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τον στόχο της πάση θυσία, όπως αποδεικνύεται και με το θέμα των πλειστηριασμών. Στο μεταξύ το γεγονός ότι το κυβερνητικό αφήγημα της επόμενης μέρας περιλαμβάνει και ψήγματα εξαγγελιών, π.χ. μείωση της φορολογίας, εφόσον θα το επιτρέπουν τα δεδομένα της οικονομίας κ.λπ., δείχνει όχι μόνο να υπόσχεται στοχευμένες «παροχές» προς την κοινωνία, αλλά υπόσχεται μια καλύτερη, αριστερότερη ή προοδευτικότερη διακυβέρνηση προς τους βουλευτές που καλούνται για μια ακόμη φορά να ψηφίσουν. Εν ολίγοις είναι σαφές το μήνυμα ότι μετά τον Αύγουστο ανοίγεται η προοπτική μιας στροφής σε μια πιο φιλολαϊκή πολιτική «αλά Πορτογαλία» – το μοντέλο εξόδου της οποίας το Μαξίμου κραδαίνει ως πρότυπο –, που θα οδηγήσει το κυβερνητικό σχήμα και τους βουλευτές προς τις εκλογές με το «μέτωπο καθαρό» ή εν πάση περιπτώσει με σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της διακυβέρνησης Τσίπρα κι εκείνων που διακήρυτταν ότι τα «μνημόνια είναι ευλογία».

Άλλωστε, σύμφωνα με τη νέα κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού για εκλογές το 2019, μετά τον Αύγουστο του 2018 θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τη μετάβαση και την προσαρμογή στην «κανονικότητα», την οποία η κυβέρνηση εκ των προτέρων ντύνει με αριστερόστροφα, όπως είπαμε, χαρακτηριστικά. Κατά τον πρωθυπουργό, η ολοκλήρωση της τετραετίας ισοδυναμεί με την εγγύηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας την οποία αναζητούν αγορές και δανειστές, βασικοί παράγοντες στην πορεία προς την περαιτέρω οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:32