search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:22
MENU CLOSE

Παίρνει φωτιά το 2018 η αγορά ενέργειας – Στροφή της ΔΕΗ σε αποδοτικότερες επενδύσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2002
04-01-2018
10.01.2018 06:30
Παίρνει φωτιά το 2018 η αγορά ενέργειας - Στροφή της ΔΕΗ σε αποδοτικότερες επενδύσεις - Media

Ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια ουσιαστικού «ανοίγματος» της ελληνικής αγοράς ενέργειας αναμένεται να παίξουν οι ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στις φετινές προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες αφορούν τόσο την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όσο και τη διαδικασία αναζήτησης αγοραστή για τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ υπενθυμίζεται ότι εμπλέκονται, καθώς κατέχουν σημαντικό μερίδιο, και τα ΕΛΠΕ. 

 
Το μεγάλο στοίχημα όμως της κυβέρνησης για το 2018 στον κλάδο της ενέργειας φαίνεται ότι είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς ο μνημονιακός στόχος περιορισμού του μεριδίου της κάτω του 50% – τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια – έως το τέλος του 2019 είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμος, αν όχι αδύνατος. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Ε3ΜLab του Πολυτεχνείου, ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί ούτε μια δεκαετία αργότερα. Αντίστοιχη πρόβλεψη κάνει και η ΔΕΗ επισήμως εκτιμώντας ότι ο στόχος του 50% είναι όχι μόνο ανέφικτος, αλλά και αχρείαστος.
 
Ισχυρή παρουσία της ΔΕΗ
Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι απώλειες στα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, που προβλέπεται από τη συμφωνία με τους δανειστές, θα είναι 6% στην παραγωγή και 10% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, στην περίπτωση που δεν πουληθούν οι μονάδες, το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή, που είναι εφέτος 56,4%, θα πέσει το 2030 στο 45,5%, ενώ, αν υλοποιηθεί η πώληση, το μερίδιο θα πέσει στο 39,2%. 
Αντίστοιχα στο επίπεδο της προμήθειας, δηλαδή της πώλησης ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, το μερίδιο της ΔΕΗ από 84% εφέτος προβλέπεται να πέσει στο 70% αν δεν γίνει η πώληση και στο 60,2% αν γίνει (μείωση 9,8%).
Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος παραμένει αμετακίνητο πάνω από το 83%, ενώ ο μνημονιακός στόχος για το τέλος του 2017 ήταν στο 75,24%. Ειδικότερα το ποσοστό της ΔΕΗ υποχώρησε σε 83,21% τον Οκτώβριο από 83,56% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα μερίδια των κυριότερων εναλλακτικών παρόχων διαμορφώθηκαν ως εξής:
 Ήρων: 4,07% από 3,92% τον Σεπτέμβριο.
 Elpedison: 3,89% από 3,72%.
 Protergia: 3,81% από 3,82%.
 Watt & Volt: 1,37% όπως και τον Σεπτέμβριο.
 NRG: 1,09% από 1,13%.
 Volterra: 0,99% από 0,94%.
 Green: 0,56% από 0,61%.
 ΟΤΕ: 0,28% από 0,29%.
 ΚΕΝ: 0,16% από 0,14%.
 ΕΛΤΑ: 0,12% από 0,09%.
 Volton: 0,06% από 0,05%.
 
Το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, προς πώληση τίθενται οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και ο ΑΗΣ Φλώρινας (υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για κατασκευή δεύτερης) μαζί με τα λιγνιτωρυχεία που τις τροφοδοτούν. Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του market test, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018 και θα καθορίσει τις προδιαγραφές του διαγωνισμού (π.χ. αν θα αφορά το σύνολο των μονάδων ή ξεχωριστά κάθε σταθμό).
Θα ακολουθήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο η προκήρυξη του διαγωνισμού από τη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα θα τρέξει η διαδικασία αποτίμησης της αξίας των μονάδων που θα αποτελέσει το «κατώφλι» για το τίμημα που θα γίνει αποδεκτό. Η ΔΕΗ επεξεργάζεται ήδη τα «σενάρια» των αλλαγών στην παραγωγική δομή, τον μετασχηματισμό της και τη διείσδυση σε νέες αγορές τόσο γεωγραφικά (Τουρκία, Αλβανία κ.ά.) όσο και θεματικά (φυσικό αέριο, ενεργειακές υπηρεσίες κ.ά.) προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες της αποεπένδυσης με στροφή σε πιο αποδοτικές επενδύσεις.
Ο «φάκελος» ΔΕΣΦΑ – ΔΕΠΑ
 
Όπως αναφέραμε ήδη, την εκκίνηση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΠΑ εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων. Έτσι είναι πολύ πιθανόν, όταν κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ κατά τα τέλη Φεβρουαρίου, να δρομολογηθεί και η πώληση της ΔΕΠΑ, η οποία είχε παγώσει μετά τον διαγωνισμό του 2012, ο οποίος είχε λήξει άδοξα με την απόσυρση της Gazprom.
 
Ωστόσο, για να ξεκινήσουν ομαλά οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, θα πρέπει να έχει επιλυθεί και το ζήτημα με τις Εταιρείες Παροχής Αερίου, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ειδικότερα με την Κομισιόν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας να εξαγοράσει η ΔΕΠΑ το μερίδιο (49%) της Shell στην ΕΠΑ Αττικής εξετάζει η Επιτροπή, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ επιφυλακτική. 
 
Η Επιτροπή έχει θέσει στο τραπέζι τους όρους για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, με σημαντικότερη τη δέσμευση ότι η ΕΠΑ Αττικής δεν θα προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την ΕΠΑ Αττικής να πουλήσει χαρτοφυλάκιο πελατών σε τρίτους. Η ΔΕΠΑ σήμερα έχει το 51% στις δύο ΕΠΑ, Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, με τη Shell να κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ στην Αττική, ενώ η ιταλική ΕΝΙ έχει το 49% και το μάνατζμεντ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
 
Η Κομισιόν είχε ζητήσει την απόσυρση της μετοχικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ από τις δύο ΕΠΑ, ενώ το ΥΠΕΝ αντιπρότεινε την παραχώρηση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας στην ΕΝΙ και στην Αττική την εξαγορά του μεριδίου της Shell, η οποία θέλει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.
 
Ας σημειωθεί ότι το Δημόσιο έχει μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το μερίδιό του στη ΔΕΠΑ – το 65% των μετοχών. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ, για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει συμβούλους ιδιωτικοποίησης. Η πώληση του μεριδίου των ΕΛΠΕ πάντως αποτελεί ένα ιδιαίτερο θέμα, καθώς βασικό ρόλο θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο όμιλος Λάτση, ο οποίος μέσω της Paneuropean είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος – ελέγχει σχεδόν το 45% – με οψιόν πρώτης προτίμησης, αν και όποτε το Δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό του.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:18