search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:28
MENU CLOSE

Το σύμβολο μιας επανάστασης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2002
04-01-2018
07.01.2018 04:00
pal-1.jpg

 

Η 16χρονη Άχεντ από την Παλαιστίνη που… χαστούκισε τον ισραηλινό στρατό

Είναι μόλις 16 ετών και έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στο Ισραήλ. Η Άχεντ Ταμίμι είναι ένα ξανθό κορίτσι που μέσα του κρύβει μια επαναστατική καρδιά, ενώ τα λόγια της και οι πράξεις της κρύβουν την οργή και την πικρία του παλαιστινιακού λαού για όσα βιώνει από τον ισραηλινό στρατό. Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητά της την έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τον θαυμασμό αρκετών ηγετών, κι όχι μόνο.
 
Η ιστορία της έγινε γνωστή όταν δημοσιεύθηκε βίντεο με την ίδια να χαστουκίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη έξω από το σπίτι της οικογένειάς της, κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας. Η Άχεντ έλαβε μέρος στη διαμαρτυρία στο χωριό Νάμπι Σάλεχ που βρίσκεται βόρεια της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, γιατί στρατιώτες χτύπησαν με σφαίρα τον 14χρονο αδερφό της, Μοχάμεντ Ταμίμι, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα.
 
Συγκεκριμένα, στο βίντεο, η Άχεντ και η 21χρονη ξαδέλφη της Νουρ Νάτζι πλησιάζουν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, τους σπρώχνουν, τους χαστουκίζουν, τους κλωτσάνε και τους γρονθοκοπούν. Οι στρατιώτες παραμένουν απαθείς. Από τη μία οι Παλαιστίνιοι θαύμασαν τη γενναιότητα της 16χρονης στο βίντεο και από την άλλη, οι Ισραηλινοί αντιδρούν για τη συμπεριφορά των στρατιωτών, που έμειναν άπραγοι.
 
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο στρατιώτης «ενήργησε επαγγελματικά», ενώ ακροδεξιοί Ισραηλινοί πολιτικοί χαρακτήρισαν ταπεινωτική τη συμπεριφορά του. Το κερασάκι στην… τούρτα ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού δημοσιογράφου, Μπεν Γκάσπιτ, ο οποίος έμμεσα προέτρεψε σε ομαδικό βιασμό της Άχεντ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Maariv». «Στην περίπτωση των κοριτσιών (σ.σ.: εννοεί και τη 16χρονη φυλακισμένη) θα πρέπει να καθοριστεί ένα τίμημα με κάποια άλλη ευκαιρία, στο σκοτάδι, χωρίς μάρτυρες και κάμερες», έγραψε ο «δημοσιογράφος».
Κάποια Ισραηλινά μέσα υποστήριξαν ότι τα βίντεο με την Άχεντ που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι στημένα και ότι είναι μέρος της παλαιστινιακής προπαγάνδας.
 
Στις 19 Δεκεμβρίου, τέσσερις μέρες μετά το συμβάν, Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο σπίτι της τα ξημερώματα, χτύπησαν τη μητέρα της και τα αδέλφια της και κατάσχεσαν κινητά και υπολογιστές. Στη συνέχεια συνέλαβαν την 16χρονη Άχεντ γιατί είχε χειρονομήσει εναντίον δύο στρατιωτών, όπως φαίνεται και στο επίμαχο βίντεο.
 
«Όλοι όσοι εμπλέκονται, όχι μόνο το κορίτσι, αλλά και οι γονείς της και οι γύρω τους δεν θα ξεφύγουν από αυτό που τους αξίζει. Όποιος ξεφεύγει από τα όρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα συλλαμβάνεται τη νύχτα», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, μετά τη σύλληψή της. Ύστερα από μία ημέρα, η μητέρα της Άχεντ, Ναριμάν Ταμίμι, αποφάσισε να πάει και να διαμαρτυρηθεί στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν η κόρη της. Τότε οι αστυνομικές αρχές τη συνέλαβαν και αυτήν, όπως ανακοίνωσε στη σελίδα του στο Facebook ο σύζυγός της, Μπάσεμ Ταμίμι. Να σημειωθεί πως η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε και την ξαδέλφη της Άχεντ, Νουρ.
 
Ο γνωστός σκιτσογράφος Carlos Latuff αφιέρωσε στην Άχεντ σκίτσο του με τίτλο: «Μια ελεύθερη ψυχή δεν μπορεί να συλληφθεί. Λευτεριά στην Άχεντ Ταμίμι».
Τώρα η 16χρονη Άχεντ θα βρεθεί ενώπιον ενός ισραηλινού στρατοδικείου, σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι πρόκειται να απαγγελθούν στη 16χρονη κατηγορίες – μεταξύ άλλων – για βιαιοπραγία και προσβολή στρατιώτη κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σε μια αίθουσα στρατοδικείου στη φυλακή Όφερ, κοντά στη Ραμάλα. Μάλιστα, ζήτησαν την παράταση της κράτησής της μέχρι να συνταχθεί το κατηγορητήριο.
 
Ποια είναι η Άχεντ
Η Άχεντ είναι γέννημα – θρέμμα του χωριού Νάμπι Σάλεχ. Σε ηλικία μόλις εννέα ετών αντιστάθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες που συνέλαβαν τον πατέρα της. Η στιγμή που η Άχεντ Ταμίμι ύψωσε το μεσαίο της δάχτυλο σε στρατιωτικούς, απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό κι έκανε τον γύρο του κόσμου. Μέχρι και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την κάλεσε στη χώρα του το 2012 προκειμένου να τη γνωρίσει.
 
Τον Αύγουστο του 2015, επιτέθηκε σε Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε τον αδελφό της και μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά της κατάφεραν να τον απελευθερώσουν. 
«Οι Ταμίμι έχουν υπάρξει στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή. Το χωριό τους, στην περιοχή Νάμπι Σάλεχ, έχει αρπαγεί από παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι εκείνοι που προστατεύουν τη συγκεκριμένη κλοπή», επισήμανε στο Newsweek ο διευθυντής της αμερικανικής καμπάνιας για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, Γιούσεφ Μουνάγιερ.
 
«Η στρατιωτική ισραηλινή καταστολή των διαδηλώσεων των χωρικών έχει αφήσει πολλά μέλη της οικογένειας Ταμίμι τραυματισμένα, νεκρά και φυλακισμένα όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τα εγκλήματα, η Άχεντ, μια νεαρή γυναίκα έχει κατηγορηθεί από τους Ισραηλινούς ως προβοκάτορας για το γεγονός ότι είχε το “θράσος” να χαστουκίσει έναν ένοπλο ισραηλινό στρατιώτη», προσθέτει ο Μουνάγιερ.
 
Η Άχεντ έχει καταφέρει να γίνει παγκοσμίως γνωστή για την υπεράσπιση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και για τη συμμετοχή της σε διαδηλώσεις κατά της δήμευσης γης. Η ίδια έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, τη Νότια Αφρική και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Παλαιστίνη μάχονται για την απελευθέρωση της 16χρονης, διοργανώνοντας διαδηλώσεις, αλλά και χρησιμοποιώντας το το hashtag #FreeAhedTamimi ως καμπάνια στα social media. Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την απελευθέρωσή της, πραγματοποιείται και εκστρατεία συλλογής υπογραφών στο Αvaaz.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:28