search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:19
MENU CLOSE

Οι προκλήσεις για το Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2002
04-01-2018
06.01.2018 04:00
pas-2.jpg
 
Τεράστια απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στο θέμα της ονομασίας των Sκοπίων
Με ανοιχτά ερωτήματα, προβληματισμούς και πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα μπήκε η χρονιά για το Κίνημα Αλλαγής, που με το «καλημέρα» στο 2018 βλέπει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση: την προσπάθεια εξεύρεσης μιας ενιαίας στάσης απέναντι στο θέμα της ΠΓΔΜ. 
 
Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι στη θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και άλλοι πολλοί σύμμαχοι πιέζουν να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας και τα Σκόπια να εισέλθουν στον Οργανισμό με άρση του εμπάργκο από την ελληνική πλευρά, αυτό σημαίνει ότι την άνοιξη, μαζί με τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα, θα υπάρξει και η ανάγκη η Κεντροαριστερά να πάρει ανοιχτά θέση η οποία να μη διχάσει και να μην τινάξει στον αέρα το εγχείρημα. 
 
Οι πιο απαισιόδοξοι έσπευσαν να διακρίνουν ήδη μια τεράστια απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στο ζήτημα. Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν μπορεί να γίνονται εκπτώσεις σε ζητήματα αρχής προαναγγέλλοντας θετική ψήφο στη Βουλή οψέποτε και αν προκύψει ζήτημα, ακόμη και αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛΛ. Στους Αμπελοκήπους εκτιμούν ότι, αν τίθεται θέμα επίλυσης ενός εθνικού προβλήματος που έπρεπε εδώ και 27 χρόνια να έχει δρομολογηθεί, αυτό δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά των εκλογικών σκοπιμοτήτων ούτε οι πολιτικοί φορείς να αλλάζουν θέσεις αρχών ανάλογα με τη συμπεριφορά του αντιπάλου.
 
Στο Ποτάμι υπάρχει για το θέμα αυτό μια συναντίληψη με τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ και μια μειονότητα της κοινής γνώμης ότι το θέμα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια και ότι η Ελλάδα καταναλώνει πολύτιμο κεφάλαιο προκειμένου να προστατεύσει πλήρως το όνομα Μακεδονία. Ετσι δεν έχουν καμία αντίρρηση για έναν έντιμο συμβιβασμό με σύνθετη ονομασία σε κάθε περίπτωση. Πιο εκφραστικός από όλους είναι ο Σπύρος Δανέλλης, που προέρχεται από τον ενιαίο Συνασπισμό και προχθές δήλωσε ότι ο ίδιος προτίθεται να ψηφίσει μια συμφωνία διότι αυτό είναι θέμα αρχής.
 
Ο Θεοδωράκης από την πλευρά του ξεκαθάρισε από το Σάββατο ότι η θέση του Ποταμιού για το ζήτημα είναι «σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, erga omnes (έναντι πάντων), που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία». 
Στο ότι το Ποτάμι προτίθεται να ψηφίσει αυτή τη θέση – εάν γίνει αποδεκτή από την ηγεσία των Σκοπίων – έσπευσε να δεσμευτεί με γραπτή δήλωσή του στα «Νέα» το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την οποία υποτίθεται ότι υπάρχει συντονισμός. 
 
Ενιαία ονομασία
Από την άλλη πλευρά ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε επίσης λόγο για ενιαία ονομασία έναντι πάντων, με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία, «που δεν θα δημιουργεί βάση για αλυτρωτισμούς και διεθνείς παρεξηγήσεις», όπως διευκρίνισε. 
 
Μόνο που στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν φαίνεται να βιάζονται πολύ για να ανακοινώσουν τη στάση τους σε ενδεχόμενη κατάθεση μιας συμφωνίας στη Βουλή. «Να τη δούμε πρώτα, να μελετήσουμε όλα τα δεδομένα και θα τοποθετηθούμε με βάση τις βασικές αρχές μας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή συζητάμε επί σεναρίων και επί άδολων προθέσεων, δεν έχουμε κάτι απτό» επισημαίνει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί επί χρόνια την υπόθεση και δεν κρύβει την επιφυλακτικότητά του για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». 
 
Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χθες στον Real FM, υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι ένα παιχνίδι της κυβέρνησης για αποπροσανατολισμό από τα καθημερινά προβλήματα. 
«Η χώρα μας έχει εθνική γραμμή, και η εθνική γραμμή της χώρας μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Από εκεί και πέρα εμείς θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν η κυβέρνηση θα μας φέρει μια συγκεκριμένη πρόταση και όταν θα έχουμε πλήρη ενημέρωση, γιατί αυτή τη στιγμή όλη η συζήτηση στηρίζεται σε φήμες» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης προς εμάς. Και πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η συζήτηση με ονοματολογία διά των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν ασκείται έτσι η εξωτερική πολιτική. Επιτέλους, υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αυτά τα ζητήματα».
 
«Μπλόκο»
Το ζήτημα όμως είναι ότι στο Ποτάμι εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη να θελήσει να «μπλοκάρει» την απόφαση θέτοντας ζήτημα κυβερνητικής δεδηλωμένης αν δεν ψηφίζουν οι ΑΝΕΛΛ, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αντανακλαστικά του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα σημειώνουν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που επέβαλε οικονομικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων, προκαλώντας τη διπλωματική απομόνωση της χώρας για αρκετά χρόνια. 
 
Επισημαίνουν επιπλέον ότι, ενδεχομένως, μια απόφαση που μπορεί να είναι δυσάρεστη ειδικά για το εκλογικό κοινό της βόρειας Ελλάδας μπορεί να μην θελήσει να την επικυρώσει η Χαριλάου Τρικούπη, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη στάση του Πάνου Καμμένου. Θυμίζουν ακόμη τη θολή στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα ζητήματα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας ή στο ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. 
 
Χθες πάντως είχε προγραμματιστεί σύσκεψη μεταξύ κοινοβουλευτικών στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το «Σκοπιανό», προκειμένου να υπάρξει βολιδοσκόπηση για το ζήτημα και ανίχνευση κοινών σημείων. 
Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση είναι η κοινή βούληση προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το θέμα είτε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είτε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ακόμη και «κεκλεισμένων των θυρών», αν θεωρηθεί ότι υπάρχουν λεπτά ζητήματα που δεν είναι ώριμα να κοινοποιηθούν. 
 
Κατά τα λοιπά, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου στην Αθήνα, με στόχο τα μέλη της να αντιπροσωπεύουν τα κόμματα και τις κινήσεις που συγκροτούν τον νέο φορέα, αλλά και να δουλέψουν δυναμικά για τη γρήγορη διευθέτηση των μεγάλων ανοιχτών ζητημάτων και προκλήσεων που προκύπτουν. 
 
Στο καυτό ζήτημα των συνεργασιών η Γεννηματά προσπαθεί να περάσει πάνω ή δίπλα από τον πήχη που έχει τεθεί, καλώντας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν πού συμφωνούν με το Κίνημα Αλλαγής: 
«Για μας συνεργασίες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω σε ένα προοδευτικό μονοπάτι, με μια προοδευτική, προγραμματική συμφωνία, ένα προοδευτικό εθνικό σχέδιο για τον τόπο. Έχουμε παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα, το οποίο θα εμβαθύνουμε κι άλλο, θα το εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του συνεδρίου μας. Είναι στο τραπέζι και ρωτώ τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ πού συμφωνούν και πού διαφωνούν, γιατί το κέντρο της προσπάθειάς μας αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:16