search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52
MENU CLOSE

Όνομα ΠΓΔΜ: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2002
4-1-2018
06.01.2018 04:00
skop-2.jpg

 

Στην Αθήνα έχουν πάρει φωτιά τα τόπια, με μεγαλοστομίες περί της δεδηλωμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας λόγω Καμμένου. Τα δυο μεγάλα κόμματα σκοτώνονται, κάποια άλλα ισορροπούν περιμένοντας – και δικαίως – να δουν ποια επιτέλους θα είναι αυτή η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι και αν οι προαναγγελίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά είναι βάσιμες ή αν ο ίδιος και η κυβέρνηση θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και των συνεπειών τους.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι, μετά το «πακέτο Πι-νέιρο», ουδέποτε, παρά τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις, τον διαλογισμό και τις αναζητήσεις, προέκυψε μια λύση ικανοποιητική για την ελληνική πλευρά.

Η πρόταση που τώρα θα προκύψει παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο ωστόσο δεν θα αργήσει πολύ να αποσφραγιστεί, κυρίως επειδή είναι εξαιρετικά επείγουσες οι στρατηγικές ανάγκες των Αμερικανών – οι οποίοι αποτελούν τους κυρίως επισπεύδοντες σε αυτή την υπόθεση – να περιορίσουν τις φιλοδοξίες της Ρωσίας για δυναμική επανεμφάνιση στα Βαλκάνια. Το διήμερο 11-12 Ιουλίου, οπότε θα συνέλθει η θερινή σύνοδος του ΝΑΤΟ, είναι το τέλος του δρόμου.

Από τη μια πλευρά λοιπόν έχουμε τις κατεπείγουσες στρατηγικές ανάγκες των ΗΠΑ, οι οποίες, ευρισκόμενες υπό πίεση την τελευταία περίοδο, δείχνουν αποφασισμένες να πιέσουν μέχρις εσχάτων. Έως τώρα πίεζαν μόνο την Ελλάδα. Αν τώρα αποφάσισαν να πιέσουν και προς την πλευρά των Σκοπίων, ώστε να προκύψει ένας θετικός για την Ελλάδα συμβιβασμός, μένει να φανεί.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την ίδια την ΠΓΔΜ, η οποία επίσης επείγεται να ενταχθεί όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ε.Ε., ώστε επιτέλους να αποκτήσει υπόσταση και… χρήμα. Εξ ου και ο Ζάεφ κέρδισε τις εκλογές όχι μόνο λόγω της διαφθοράς των προηγουμένων, αλλά και υποσχόμενος να αλλάξει το διεθνές στάτους της χώρας του.

Κανείς όμως ας μην προεξοφλεί όχι μόνο τις πραγματικές διαθέσεις του, αλλά και τη δυνατότητά του να επιβάλει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, σε ένα κοινό διαποτισμένο από τον ανιστόρητο εθνικισμό της περιόδου Γκλιγκόροφ, μια λύση που θα προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας. Ο Ζάεφ, αν θεωρήσουμε ότι ειλικρινώς συζητάει μια λύση αποδεκτή και από την Ελλάδα, έχει συμμάχους το αλβανικό στοιχείο, το οποίο ουδέποτε ήθελε ένα σκέτο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ. Τι γίνεται όμως με τους Σλαβομακεδόνες και πόσο διατεθειμένοι είναι να κάνουν – πλειοψηφικά – μια τόσο μεγάλη στροφή; Θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ενός έτσι κι αλλιώς εύθραυστου κρατιδίου αν αυτό διχαστεί; Όποια σχέδια λοιπόν κι αν γίνονται στην Αθήνα, όποιες προσδοκίες κι αν καλλιεργούνται, άλλος είναι ο ξενοδόχος. Και προφανώς όχι ο… Καμμένος!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52