search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:13
MENU CLOSE

Μπουτάρης: Αυτό είναι το καλύτερο όνομα για την ΠΓΔΜ

05.01.2018 20:38
Μπουτάρης: Λάθος ο χρόνος και ο τρόπος που τοποθετήθηκα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ - «Με έβριζαν όλοι» - Media

 

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Εάν εμείς έχουμε μια φορά πρόβλημα με το όνομα, αυτοί έχουν πολύ περισσότερες. Γιατί αυτοί, 100 χρόνια μεγαλώσανε με το όνομα “Μακεδονία”. Μην το ξεχνάμε αυτό, να βλέπουμε και τη δική τους την πλευρά», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο protagon και πρόσθεσε:

«Ακούω ότι οι δικές μας παμμακεδονικές οργανώσεις, κυρίως ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά ετοιμάζουν διαδήλωση. Αυτό θα είναι κατάπτυστο αν το κάνουνε. Θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από πάνω. Από τον Τσίπρα. Όχι να απαγορευτεί. Αλλά να τους πει “παιδιά μην την κάνετε”. Αν την απαγορεύσουν θα είναι χειρότερα. Αλλά δεν μπορεί ξαφνικά η Παμμακεδονική Αμερικής να ανακατεύεται σε αυτά. Με ποια λογική;»

Ο Γ. Μπουτάρης υποστηρίζει ότι μια υποχώρηση της Ελλάδας ως προς το όνομα δεν είναι «καθόλου σοβαρή υπόθεση» και προσθέτει ότι ο ίδιος ακόμη και μέσα στα Σκόπια έχει αμφισβητήσει την καταγωγή τους από το Μέγα Αλέξανδρο. «Αφού ήρθατε στην περιοχή 1.000 χρόνια μετά, πώς είναι δυνατόν να θέλετε να λέγεστε απόγονοι του Αλέξανδρου; Εχετε μια ωραία ιστορία ως Σλάβοι, γιατί δε θέλετε να τη λέτε αυτήν; Αυτά τους τα είπα σε δημόσια ΜΜΕ, στα Σκόπια. Το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η Βουλγαρία, έχουν και 35% αλβανικό πληθυσμό. Αν γίνει καμιά στραβή, πάνε τα Σκόπια, το μισό θα το πάρει η Βουλγαρία και το άλλο μισό η Αλβανία».

Κατά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «πρέπει να βοηθηθούν να αποκαταστήσουν μια ενιαία ταυτότητα, με δυο εθνότητες. Για μένα, η καλύτερη λύση είναι “Νέα Μακεδονία”. Γιατί το “Βόρεια” ή το “Άνω” συντηρεί μια κατάσταση σε μια χώρα που χωρίστηκε στα δύο, άρα έχει και αλυτρωτισμούς. Το “Νέα” προσδιορίζει μια νέα χώρα η οποία υπάρχει στον χώρο της Μακεδονίας. Είναι γεωγραφική και ιστορική ένδειξη».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:13