search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:45
MENU CLOSE

ΟΗΕ: Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Τεχεράνη

05.01.2018 21:40
Λιβύη: Συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στους επόμενους 18 μήνες - Media

 

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι διαβεβαίωσε ότι «η υφήλιος παρακολουθεί» όσα κάνουν οι αρχές στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που είναι αφιερωμένη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράν.

«Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του» σημείωσε η Χέιλι καταγγέλλοντας τις εξοπλιστικές δαπάνες της ιρανικής κυβέρνησης σε βάρος, όπως η ίδια εκτιμά, της ευημερίας των πολιτών.

«Το μήνυμα αυτού του λαού, είναι σταματήστε να υποστηρίζετε την τρομοκρατία» τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος ζητώντας παράλληλα την αποκατάσταση του δικτύου ίντερνετ στο Ιράν.

Ιράν: Οι διαδηλώσεις ήταν «ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό»

Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Γκολαμαλί Χουσρού δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ότι η κυβέρνησή του διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν «ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό».

Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατάχρηση της εξουσίας που διαθέτουν ως ένα μόνιμο μέλος του ΣΑ με το αίτημά τους για έκτακτη σύγκληση του ανώτερου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα συζήτησης το Ιράν.

«Είναι ατυχές ότι παρά την αντίσταση κάποιων κρατών-μελών του ΣΑ, το Συμβούλιο επέτρεψε στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση να καταχραστεί την εξουσία της για να διεξαχθεί μια συνεδρίαση για ένα θέμα που δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητάς του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χουσρού.

Σημειώνεται πως για τη σύγκληση του ΣΑ και για να προστεθεί ένα ζήτημα στην ημερησία διάταξή του απαιτούνται εννιά ψήφοι από τις συνολικά δεκαπέντε. Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38