search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:25
MENU CLOSE

Γερμανία: Την Πέμπτη τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών

08.01.2018 07:31
Παρίσι για Βερολίνο: Μεγάλος συνασπισμός με αδύναμα τα μεγάλα κόμματα - Media

«Τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και η νέα σύνθεση του γερμανικού κοινοβουλίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί μια νέα πολιτική. 

Για τη νέα αυτή πολιτική, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν 15 ομάδες εργασίας που συζητούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σε άλλες σημειώνεται πρόοδος σε άλλες όχι. Συμφωνήσαμε να μην ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για την πορεία των διαβουλεύσεων της κάθε ομάδας εργασίας. 

Υπάρχει όμως η βούληση και των τριών κομμάτων να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου απόφαση για το αν είναι εφικτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης» τόνισε, σε σύντομη δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, στο τέλος της πρώτης μέρας των επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο. Ο κ. Κλίνγκμπαϊλ έκανε λόγο για για ειλικρινείς διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων.

Την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών διατύπωσε προσερχόμενη στις διερευνητικές επαφές η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν» δήλωσε εισερχόμενη στην έδρα του SPD, όπου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση.

Ο δε πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως «θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση» και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την πεποίθηση πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν τη βούληση για «εποικοδομητικό διάλογο».
Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, τα τρία κόμματα θα αποφανθούν αν υπάρχει κοινός παρονομαστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία αναζητείται συμβιβασμός είναι πολλά, ξεκινώντας από την οικονομία και φθάνοντας μέχρι την οικογενειακή επανένωση προσφύγων. Την Παρασκευή θα γίνει η αποτίμηση των διερευνητικών διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη. 

Ως τότε, οι 15 ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από 39 εκπροσώπους των τριών κομμάτων θα επιδιώξουν να διατυπώσουν συμβιβαστικές λύσεις στους διάφορους τομείς. Στο επίκεντρο την πρώτης ημέρας βρέθηκαν τα δημοσιονομικά, τα οποία θα θέσουν και τα όρια για τις όποιες επιθυμίες των κομμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις, αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και στις δημόσιες δαπάνες. Τα «οικονομικά περιθώρια» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπολογίζονται σε 45 δισ. ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις ως την Πέμπτη θα είναι ολοήμερες. Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι ηγεσίες των κομμάτων για να αποφασίσουν αν θα προτείνουν στα κομματικά τους όργανα την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Την οριστική απόφαση στους Σοσιαλδημοκράτες θα την πάρει έκτακτο κομματικό συνέδριο που θα συνέλθει στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου.

Επίμαχο θέμα των διαβουλεύσεων είναι οπωσδήποτε η φορολογική πολιτική. Το SPD ζητά τη μείωση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία και την αύξηση για τα υψηλά εισοδήματα. CDU και CSU απορρίπτουν αυτή την πρόταση. Και ενώ οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές αιτούνται φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες τις απορρίπτουν. Διάσταση απόψεων επικρατεί και για τα ταμεία ασφάλισης όπως επίσης για την ευρωπαϊκή πολιτική. 

Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, που σχεδόν ταυτίζονται με τις προτάσεις του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα δύο χριστιανικά κόμματα διατηρούν επιφυλάξεις. Λιγότερο προβληματικά θεωρούνται ζητήματα όπως η ενεργειακή πολιτική και η προστασία του κλίματος, αλλά και το συνταξιοδοτικό.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:25