search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:55
MENU CLOSE

Τρίμηνη ακοινωνησία επέβαλε ο μητροπολίτης Χίου σε δύο Θεολόγους επειδή πήγαν σε Καθολικό ναό

10.01.2018 10:11
Τρίμηνη ακοινωνησία επέβαλε ο μητροπολίτης Χίου σε δύο Θεολόγους επειδή πήγαν σε Καθολικό ναό - Media

 

Αίσθηση, προκαλεί η απόφαση του μητροπολίτη Χίου Μάρκου, να επιβάλει για τρεις μήνες το επιτίμιο της Ακοινωνησίας σε δύο θεολόγους επειδή πήγαν σε καθολική εκκλησία.

Οι δύο καθηγητές πήγαν σε εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Χίου πριν από τα Χριστούγεννα, που έγινε στην καθολική εκκλησία του νησιού! Η ακοινωνησία είναι θρησκευτική ποινή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε κάποιον να συμμετέχει στα εκκλησιαστικά μυστήρια, όσο διάστημα προβλέπει η επιβληθείσα ποινή.

Το περιστατικό προκαλεί αίσθηση καθώς τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνουν βήματα για την προσέγγιση των δύο Εκκλησιών και κάνουν συνεχώς αναφορές ότι πρέπει να καμφθούν οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο εκκλησίες

Τι είναι η ακοινωνησία

Ο όρος ακοινωνησία ταυτίζεται πολλές φορές με τον όρο αφορισμός  και κάποιες φορές με το ανάθεμα. Στο Κανονικό Δίκαιο σημαίνει τον χωρισμό ενός μέλους της Εκκλησίας, Κληρικού, Μοναχού ή Λαϊκού, από την εκκλησιαστική κοινωνία.
 
Δηλαδή ο δια του επιτιμίου της ακοινωνησίας επιτιμηθείς,  δεν μπορεί να συμμετέχει στην συμπροσευχή, στην μετοχή στα μυστήρια και τις  μυστηριακές τελετές και κυρίως το μυστήριον της θείας κοινωνίας. Δηλαδή με το επιτίμιο της ακοινωνησίας η Εκκλησία εφαρμόζει το μέτρο που επέβαλεν ο Θεός εις τους Πρωτοπλάστους μετά την παρακοή, εξορίζοντάς  τους από τον  Παράδεισο.

Ειδικότερα, η ακοινωνησία μπορεί να ταυτιστεί με τον μικρόν  αφορισμό, ενώ το ανάθεμα με τον μεγάλο.

*φωτογραφία: Politischiou

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15