search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:49
MENU CLOSE

Παπαδημητρίου: Σε ένα μήνα οι πρώτες μορφές κατασκευής στο Ελληνικό

10.01.2018 14:36
Παπαδημητρίου: Σε ένα μήνα οι πρώτες μορφές κατασκευής στο Ελληνικό - Media

 

«Το 2018 θα είναι ένας χρόνος ρεκόρ για τις επενδύσεις, όπως και για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε: «Το 2017 που μόλις αφήσαμε, ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά. Όχι μόνο γιατί ήταν η μόνη χρονιά, ύστερα από πολλά χρόνια, που ελληνική οικονομία παρουσίασε και τα τέσσερα τρίμηνα συνεχή ανάκαμψη, που είχε να συμβεί για πολλά χρόνια, αλλά και γιατί αυτό το momentum των επενδύσεων και η έκρηξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί και το 2018».

Αναφερόμενος στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις είπε: «Το 2017 θα αγγίξουμε τα 4 δισ. ευρώ σε ξένες επενδύσεις, που είναι ένα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία και είναι στα επίπεδα του 2006. Για το 2018 έχουμε ήδη 4 στρατηγικές επενδύσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας και αφορούν σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ και επίσης υπάρχουν και άλλες που εμφανίζονται τώρα».

Σχολίασε επίσης, ότι οι επενδύσεις χρειάζονται κάποιο χρόνο για να υλοποιηθούν τελείως και επεσήμανε ότι «σε μια χώρα που βρισκόταν πολλά χρόνια σε ύφεση, είναι δύσκολο, αυτομάτως σε ένα χρόνο, να δούμε την αλλαγή στην καθημερινότητα που θα θέλαμε να δούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ελληνικό, ο υπουργός τόνισε: «Το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, το “φιλέτο” της Ευρώπης όπως λέγεται, το οποίο θα πάρει μπρος το 2018. Περιμένουμε ότι σε ένα μήνα θα δούμε τις πρώτες μορφές κατασκευής».

«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει Αναπτυξιακή Τράπεζα» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «Αυτή η Τράπεζα είναι ένας αναπτυξιακός φορέας, ο οποίος θα καλύψει το κενό που οι συστημικές τράπεζες δεν καλύπτουν και αφορά στη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ταμείο μικροπιστώσεων και τη χρηματοδότηση κάποιων υποδομών».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο υπουργός υπογράμμισε: «Είμαστε στο στάδιο της τεχνικής βοήθειας που παίρνουμε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας, να δημιουργήσουμε το νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύουμε θα φέρουμε στη Βουλή σε ένα με δύο μήνες, το πολύ, οπότε θα έχουμε τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου».

Επίσης, για τη χρηματοδότηση της Τράπεζας υπογράμμισε ότι «θα έρθει από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες, από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Βραζιλίας, της Αμερικής που είναι κάτω από την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως επίσης και από την Τράπεζα της Κίνας».

Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε, ότι «δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα και θα έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», ενώ σημείωσε, πως «καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο». «Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές. Όπως βλέπετε, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων κατεβαίνει, με την έννοια ότι τα επιτόκια είναι τώρα στα επίπεδα του 2005» κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:48