search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:10
MENU CLOSE

Προαπαιτούμενα στη Βουλή: Υψηλοί τόνοι και κόντρα για την επείγουσα διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

10.01.2018 15:32
Παρέμβαση «53» του ΣΥΡΙΖΑ: Να λυθεί το Σκοπιανό, για να αφοσιωθούμε στην αντιμετώπιση του προκλητικού Ερντογάν   - Media
 
Ομοβροντία ισχυρών «πυρών» εξεπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση για το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου-μαμούθ των 400 άρθρων που επισφραγίζει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
 
«Το θετικό είναι ότι έχουμε τέσσερις ημέρες για μία ολοκληρωμένη συζήτηση» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την έναρξη της συνεδρίασης, εξηγώντας πως «στις 22 Ιανουαρίου είναι το Eurogroup που θα ολοκληρώσει με επιτυχία, ελπίζω, την τρίτη αξιολόγηση. Οι θεσμοί πρέπει το αργότερο Τρίτη να έχουν στα χέρια τους ψηφισμένο το νομοσχέδιο, ώστε να κάνουν την εισήγησή τους ενόψει του Eurogroup». 
 
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πάντως ότι κάποια ζητήματα που βρίσκονται εντός του πολυνομοσχεδίου υπό άλλες συνθήκες θα έπρέπε να είχαν κατατεθεί ως αυτοτελή νομοσχέδια. Ωστόσο, όπως είπε, η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει ενόψει του επερχόμενου Eurogroup. 
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε μάλιστα πως ποσοστό 95% με 98% αποτελούν τα προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις «φωνές» της αντιπολίτευσης πως στις σελίδες του ευμεγέθους νομοθετήματος κρύβονται πολλές διατάξεις που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα των δανειστών. 
 
Στην διαδικασία του επείγοντος εστίασαν την κριτική τους όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για αντικοινοβουλευτικές πρακτικές. Ο εισηγητής της ΝΔ Χρίστος Δήμας σημείωσε πως αποτελεί «απαξίωση της Βουλής και της Δημοκρατίας» η επείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση να νομοθετήσει. «Σας ήταν γνωστή και η ημερομηνία του Euroworking και του Eurogroup. Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή αυτήν τη διαδικασία» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, σχολιάζοντας μάλιστα πως «δεν ξεκινήσαμε καλά».
 
Από την πλευρά της Δημοκρατικής συμπαράταξης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε πως «το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι νομοσχέδιο μόνο με προαπαιτούμενα. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να φέρει διατάξεις από τους κομμωτές και τις μανικιουρίστες μέχρι τις απεργίες. Υπάρχουν διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις». Προτεινε μάλιστα «να αποσυρθούν οι διατάξεις που δεν χρειάζεται να ψηφιστούν ως την Τρίτη». 
 
Να αποσυρθεί η διάταξη για τις απεργίες που βρίσκεται εντός του πολυνομοσχεδίου ζήτησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ με την έναρξη της συζήτησης στις συναρμόδιες επιτροπές. «Όλα είναι προαπαιτούμενα που τσακίζουν την εργατική τάξη. Βεβαίως, πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη που επιδιώκει να τσακίσει το δικαίωμα της απεργίας. Δεν θα τα καταφέρετε όμως» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ. 
 
Την διαφωνία τους σχετικά με την επείγουσα διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου κατέθεσαν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. «Δεν μπορούμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα» σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε το θέμα με τις ημερομηνίες, αλλά έχει ολοκληρωθεί το staff level agreement και άρα μπορούσε να έρθει νωρίτερα το νομοσχέδιο».
 
Από την πλευρά του ο Μάριος Γεωργιάδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων εστίασε στον όγκο του νομοσχεδίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «παραλάβαμε ένα νομοσχέδιο με 1.533 σελίδες και 400 άρθρα. Σαφέστατα δεν προλαβαίνουμε ούτε απλή ανάγνωση να κάνουμε, πόσο μάλλον να τοποθετηθούμε επί της ουσίας». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:10