search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:42
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2003
11-01-2018
13.01.2018 04:00
pasok-20.jpg
 
Aναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων και των Κινήσεων που συγκρότησαν το Κίνημα Αλλαγής
 
Με αγχώδεις ρυθμούς και ένταση που επιχειρείται να μην βγει προς τα έξω προχωρά η διαδικασία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται ότι έχει ήδη αποκτήσει μια σταθερή εσωκομματική αντιπολίτευση από το μέτωπο που έχουν συστήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Καμίνης, οι οποίοι διεκδίκησαν χωρίς επιτυχία να εκφραστούν στα προσυνεδριακά όργανα με βάση το ποσοστό τους στις εκλογές. 
 
Τελικά, επικράτησε η βούληση της Γεννηματά να υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής και όχι των υποψηφίων. Μάλιστα, στην παρατήρηση του Γιώργου Καμίνη κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης για τον ορισμό της Συντονιστικής Γραμματείας Συνεδρίου ότι πήρε το 14% των ψηφοφόρων, ποσοστό που θα πρέπει να εκφραστεί και στο συνέδριο, η απάντηση της Γεννηματά ήταν πως οι εκλογές τελείωσαν.
 
Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, από τη στιγμή που τα κόμματα και οι κινήσεις, στην παρούσα φάση, κρατούν την αυτοτέλειά τους, δεν θα μπορούσαν να μην εκπροσωπούνται αναλογικά στη Συντονιστική Γραμματεία, όπου θα έχουν εκπρόσωπο και οι υποψήφιοι, με στόχο να ελέγχουν, αν θέλουν, τις διαδικασίες. Είναι, επισημαίνουν, στο χέρι των υποψηφίων το να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους τους να συμμετάσχουν στις εκλογές συνέδρων που θα διεξαχθούν πανελλαδικά στις 4 Μαρτίου. 
 
Καμίνης και Ανδρουλάκης πάντως δεν φαίνεται να καθησυχάστηκαν από τις διαβεβαιώσεις και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα επιχειρήσουν να συμπτύξουν μέτωπο εν όψει συνεδρίου. Το ζήτημα είναι ότι ο Ανδρουλάκης έχει οργανωτικές δυνάμεις εντός του ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε και η υποψηφιότητά του, ενώ ο Καμίνης τώρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τάση, η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα έντονης παρουσίας στο συνέδριο.
 
Είναι λογικό στελέχη όπως ο Ανδρουλάκης, ο Καμίνης, ο Θεοδωράκης, ο Θεοχαρόπουλος να διαγκωνιστούν για μια καλή θέση στη νέα Πολιτική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να διατηρήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην επόμενη φάση. 
 
Διανομή αρμοδιοτήτων
Πάντως άμεσα αναμένεται η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, που θα αποτελείται από 400 στελέχη πανελλαδικά και στα οποία περιλαμβάνονται οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη και μέλη των Κεντρικών Πολιτικών Επιτροπών κομμάτων και κινήσεων που το απαρτίζουν. 
 
Από το ήρεμο κλίμα της συνεδρίασης της Συντονιστικής Γραμματείας προχθές το βράδυ φαίνεται ότι οι συνεννοήσεις για τα 400 στελέχη που θα ενταχθούν έχουν προχωρήσει πολύ και έχουν υπάρξει συμφωνίες. Κεντρικό καθήκον της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η δημιουργία των ομάδων εργασίας και των επιτροπών που θα ασχοληθούν με τις θέσεις του νέου φορέα, αλλά και η διενέργεια της διαδικασίας για την εκλογή συνέδρων. 
 
Το εναρκτήριο λάκτισμα για το συνέδριο αναμένεται να δοθεί στη συνεδρίαση της ΟΕΣ την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, όπου θα εκκινήσει και ο προσυνεδριακός διάλογος, ο οποίος θα γίνει δημόσιος μετά την 1η Μαρτίου, οπότε αναμένεται να διοργανωθούν εκδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των Περιφερειών.
 
Στο μεταξύ, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και άλλα στελέχη ανέλαβαν το βάρος συντονισμού των κεντρικών ιδρυτικών κειμένων του Κινήματος Αλλαγής. 
 Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με τίτλο «Η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο».
 Ο Γιώργος Καμίνης τον εμπλουτισμό του «Σχεδίου Ελλάδα».
 Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος την εκπόνηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομία.
 Το Καταστατικό είναι ευθύνη του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
 Η Διακήρυξη του Κινήματος είναι ευθύνη του Νίκου Ανδρουλάκη.
 Ο Γιάννης Ραγκούσης την ηλεκτρονική δημοκρατία.
 Την επικοινωνία του Κινήματος και τα σύμβολα αναλαμβάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. 
 Οι έμπειροι Κώστας Ασκούνης και Παναγιώτης Βλάχος ανέλαβαν τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις, οι Νίκος Σαλαγιάννης και Παναγιώτης Σιατερλής τα οικονομικά και, τέλος, το Φόρουμ Νεολαίας είναι ευθύνη του Παύλου Χρηστίδη. 
 
Στις εκλογές για τους συνέδρους θα συμπεριληφθούν όσοι ψήφισαν στη διαδικασία και εγγράφηκαν στους σχετικούς καταλόγους, ωστόσο υπάρχει η ιδέα να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου να μπορούν να εγγραφούν όσοι θέλουν έστω και τώρα ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής συνέδρων, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση επ’ αυτού. 
 
«Η Συντονιστική Γραμματεία καλεί τους 212.000 μέλη και φίλους που πήραν μέρος στις διαδικασίες ανάδειξης επικεφαλής, καθώς όσους άλλους ενδιαφέρονται, να ενταχθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στις γραμμές του νέου φορέα και να πάρουν μέρος σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης της Οργανωτικής Γραμματείας.
 
Ζητάει εξεταστική
Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ έχουν σπεύσει να θριαμβολογήσουν μετά την αποκάλυψη της περασμένης Κυριακής από την «Καθημερινή» εγγράφου, της Τραπέζης Ελλάδος δύο μέρες μετά τις εκλογές, που περιέγραφε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας από τη διακυβέρνηση Καραμανλή και προέβλεπε την αύξηση των ελλειμμάτων περίπου στο 15%. Η αποκάλυψη, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει απόλυτα τους ισχυρισμούς τους και αθωώνει πλήρως τον τότε επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου.
 
«Με την αποκάλυψη της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για το έλλειμμα αντιλαμβανόμαστε για ποιους λόγους μπήκαμε στα μνημόνια το 2010 και την ευθύνη της Ν.Δ. Ταυτόχρονα ανοίγει και μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε βγει και πολύ πιο γρήγορα εάν τότε και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζαν πλάτη στη χώρα και δεν πετροβολούσαν από την πλατεία Συντάγματος» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. 
 
Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του είχε σπεύσει να επαναφέρει την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο. 
«Η έκθεση αυτή μας δίνει την ευκαιρία να επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει πώς η χώρα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης, γιατί δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί απέτυχαν οι αγορές να διαβλέψουν έγκαιρα τους κινδύνους του υπερδανεισμού. Έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία να θωρακίσουμε θεσμικά τη χώρα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:42