search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:40
MENU CLOSE

Διάσπαρτοι εκατοντάδες πράκτορες της ΜΙΤ δρουν στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2003
11-01-2018
14.01.2018 04:00
mit1.jpg
 
Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση της τουρκικής κατασκοπείας στη Γερμανία και συνολικά στην Ευρώπη δημοσιοποιεί σε άρθρο της η Deutsche Welle επικαλούμενη ως πηγή της έναν Κούρδο ακτιβιστή, ο οποίος καταγγέλλει ότι έχει δοθεί εντολή για τη δολοφονία του, ενώ υπάρχουν λίστες με πολλά ονόματα φερόμενων ως υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο Γερμανοί βουλευτές. Ο Κούρδος ακτιβιστής Γιουκσέλ Κοτς, που κατοικεί στη Βρέμη, ζει κάθε μέρα μέσα στον φόβο.
 
«Μία προσωπική συνάντηση θα ήταν προτιμότερη» λέει ο Γιουκσέλ Κοτς μιλώντας στην DW. Ο 52χρονος Κούρδος ακτιβιστής φοβάται ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται από την τουρκική μυστική υπηρεσία. Ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κογκρέσου των Κούρδων στην Ευρώπη εξομολογείται ότι δεν μένει πάνω από δύο με τρεις μέρες στον ίδιο τόπο και θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του, πίσω από το οποίο βρίσκεται η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας. 
 
«Παίρνω SMS από την Τουρκία και έχουν στείλει δολοφόνους εδώ προκειμένου να με εξουδετερώσουν ή να με σκοτώσουν. Μια πηγή μάς έδωσε πληροφορίες, τις οποίες παραδώσαμε στις γερμανικές αρχές», λέει ο Γιουκσέλ.
Έρευνες των γερμανικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης NDR και WDR και της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung» αποκαλύπτουν ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία είχε παραδώσει στην BND, τη μυστική υπηρεσία της Γερμανίας, λίστα με εκατοντάδες ονόματα φερόμενων ως υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. 
 
Ανάμεσα στα ονόματα βρίσκονται και αυτά δύο Γερμανών βουλευτών. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες των NDR και WDR, Τούρκοι πράκτορες είχαν γίνει για μεγάλο διάστημα «σκιά» δύο Κούρδων ακτιβιστών στη Γερμανία. Ένας εξ αυτών είναι ο Γιουκσέλ Κοτς. Μία γυναίκα είχε πρόσβαση σε έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ένας πράκτορας, ο οποίος δήλωνε δημοσιογράφος και στο μεταξύ έχει συλληφθεί, σχεδίαζε να σκοτώσει τους δύο Κούρδους. Η γυναίκα προώθησε τα στοιχεία στους Γερμανούς δημοσιογράφους και στον ίδιο τον Γιουκσέλ.
 
Όπως λέει, «υπάρχουν παντού Τούρκοι πράκτορες και κατασκοπεία στη Γερμανία. Αυτό γράφεται διαρκώς στον Τύπο, υπάρχουν και διάφορα περιστατικά και πληροφορίες από διαφορετικές πόλεις και τόπους ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία δρα εδώ στη Γερμανία και στην Ευρώπη».
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Έριχ Σμιτ – Έενμπουμ, εξειδικευμένου ερευνητή στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, η τουρκική μυστική υπηρεσία έχει περί τους 8.000 υπαλλήλους κύριας απασχόλησης. Όπως είπε στην DW, υπολογίζει ότι σχεδόν 800 δρουν στην Ευρώπη και 400 εξ αυτών σε γερμανικό έδαφος. Αυτοί απασχολούνται σε ταξιδιωτικά γραφεία, τράπεζες, ως μεταφραστές σε υπηρεσίες ή εργάζονται σε μουσουλμανικά τεμένη.
 
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ξεκίνησε χθες Τετάρτη έρευνες με την υπόνοια ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία παρακολουθεί φερόμενους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν στη Γερμανία. Ο Γιουκσέλ Κοτς φοβάται για τη ζωή του. Τονίζει όμως ότι «παρ’ όλα αυτά συνεχίζω τη δουλειά μου. Ξέρουμε ότι κάθε δικτατορία, όλοι οι φασίστες, επιχειρούν με τέτοιες μεθόδους να εξουδετερώσουν ανθρώπους που ανήκουν στην αντιπολίτευση».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:39