26/09/2020 14:23:56

Οι καρδιές στην εικόνα έχουν το ίδιο χρώμα: Μπορείτε να το αντιληφθείτε; (Photo)

Οι καρδιές στην εικόνα έχουν το ίδιο χρώμα: Μπορείτε να το αντιληφθείτε; (Photo) - Media

 

Ρίξτε μια ματιά στην παραπάνω εικόνα. Σίγουρα αυτό που βλέπετε είναι μωβ και πορτοκαλί καρδιές μέσα σε ένα πλαίσιο από πράσινες και μπλε κάθετες γραμμές. Αλλά στην πραγματικότητα όλες οι καρδιές στην εικόνα έχουν το ίδιο χρώμα!

Θέλετε απόδειξη; Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το Bite Size Psych πώς φαίνονται οι καρδιές, αν βγάλουμε τις ρίγες από την εικόνα. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ρίγες. Γύρω από τις “μωβ” καρδιές, οι κάθετες ρίγες είναι μπλε, ενώ γύρω από τις “πορτοκαλί” καρδιές, οι κάθετες ρίγες είναι πράσινες.

Ψευδαίσθηση

Αυτό το μικρό τέχνασμα, όπως και οι περισσότερες οπτικές ψευδαισθήσεις, μας δίνουν συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα της όρασής μας και ειδικά για τον τρόπο που ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει από τα μάτια.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι το χρώμα είναι κάτι αντικειμενικό, αλλά στην πραγματικότητα η αντίληψή μας για το χρώμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από το πλαίσιο, στο οποίο το κοιτάμε, αλλά και τα αντικείμενα που βρίσκονται δίπλα του.

Στο βασικό μας παράδειγμα με τις καρδιές, αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι οι ρίγες δεν είναι απλά πράσινες, αλλά είναι πράσινες και μπλε εναλλάξ.

Οι μπλε ρίγες, όταν περνούν πάνω από την καρδιά, την κάνουν να φαίνεται μωβ, ενώ οι πράσινες ρίγες, όταν περνούν πάνω από την καρδιά, την κάνουν να φαίνεται πορτοκαλί.

Τέτοιες ψευδαισθήσεις μας δίνουν να καταλάβουμε ότι ο εγκέφαλος εφαρμόζει κανόνες για να αποκωδικοποιήσει αυτά που βλέπει γύρω του. Αυτοί οι κανόνες ΔΕΝ είναι απόλυτοι, αλλά εξαρτώμενοι από εκάστοτε περιστάσεις.

Πηγη: iatropedia

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.