search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:26
MENU CLOSE

Σκανδαλίδης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογές «κομματικής σωτηρίας» το φθινόπωρο του ’18

13.01.2018 13:48
Σκανδαλίδης: «Η κυβέρνηση πορεύεται “βλέποντας και κάνοντας”» - Media

 

Εκλογές βλέπει στον ορίζοντα ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εκτιμά ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να στήσει κάλπες το φθινόπωρο του 2018 με μοναδικό σκοπό την «κομματική σωτηρία» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χαρακτηρίζει «φενάκη» το αφήγημα του Μαξίμου περί «καθαρής» εξόδου από το Μνημόνιο, ενώ θεωρεί ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει λαϊκή δυναμική και δεν αποτελεί απλή μετονομασία του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός έπρεπε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να κριθεί η στάση των κομμάτων από την τελική λύση σε συνθήκες εθνικής συνεννόησης

Εμείς αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ας έρθουν οι άλλοι μαζί μας. Εξάλλου αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα πάρουμε κάποια στιγμή τη δεύτερη ή την τρίτη εντολή. Σε κάθε περίπτωση έχουμε στόχο να οδηγήσουμε εμείς τις μετεκλογικές εξελίξεις

• Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 2018 θα είναι το έτος της δικαίωσης των θυσιών του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που για κάποιους θα αποτελούσε «αριστερή παρένθεση» βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία…

Ποια δικαίωση; Η κυβέρνηση και με τα τελευταία προαπαιτούμενα έχει υπογράψει νέες θυσίες, με τις νέες περικοπές στα εισοδήματα και τις συντάξεις, με τη δαμόκλειο σπάθη του «κόφτη», με τα υπερβολικά πλεονάσματα και την παράδοση άνευ όρων του δημόσιου πλούτου στους δανειστές. Τυπικά, βγαίνουμε από το Μνημόνιο με καθυστέρηση τριών χρόνων, με τη χώρα υπονομευμένη μέχρι το 2022. Το story της «καθαρής» εξόδου είναι φενάκη.

• Δηλαδή, τι καλύτερο έκανε ως κυβέρνηση ή θα έκανε στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ αν επέστρεφε στην εξουσία; Εχετε δώσει δείγματα γραφής και οι πολίτες δεν σας επιβράβευσαν…

Πράγματι δώσαμε δείγματα γραφής έχοντας απέναντι τη δεξιά και αριστερή αντιμνημονιακή υστερία. Σήμερα, όμως, δεν είναι 2012 ή 2014, υπάρχουν και νέα δείγματα γραφής. Οι αντιμνημονιακοί έγιναν μνημονιακοί και ο λαός μπορεί να συγκρίνει το τότε και το τώρα.

Η σύγκριση είναι καταλυτική, γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι πέρασαν τρία χρόνια χαμένα. Θα μπορούσαμε, αν μας άκουγαν τότε, να είχαμε την τύχη της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας· διάλεξαν, όμως, τον δρόμο της πόλωσης και του διχασμού.

• Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής αναφέρεσθε στην ανάγκη προοδευτικής αλλαγής και σε ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Επειδή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να το εφαρμόσετε μόνοι σας, ποια κόμματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους δυνητικούς συμμάχους σας;

Αυτή η καραμέλα τού «πάρτε θέση με ποιον θα πάτε» νομίζω ότι έχει λιώσει προ πολλού. Ολοι μάς βρίζουν και όλοι μάς θέλουν συμπλήρωμα στη δική τους στρατηγική, που δεν είναι άλλη από την «εξουσία για την εξουσία». Προοδευτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση δεν γίνεται έτσι, χωρίς πρόγραμμα, με ηθικοπλαστικές διακηρύξεις και ατελέσφορες πρακτικές.

Εμείς διαμορφώνουμε τη δική μας αυτόνομη στρατηγική. Πατάμε και τώρα πάνω στα χνάρια της εθνικής συνεννόησης μέσα ή έξω από την κυβέρνηση και της δυναμικής που μπορεί να επιβάλει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δυνητικός μας σύμμαχος είναι κάθε φιλοευρωπαϊκή δύναμη.

• Στο παρελθόν είχατε αποκλείσει την επανάληψη της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Είναι ωστόσο σχεδόν βέβαιο ότι θα βρείτε και πάλι μπροστά σας το δίλημμα. Πώς θα απορρίψετε ένα προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Δεν μου αρέσουν οι υπερφίαλες προβλέψεις και είμαι κατά των σχεδίων επί χάρτου, αλλά όλοι προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα; Είστε βέβαιοι γι’ αυτό το ποσοστό του Κινήματος της Αλλαγής και για τη θέση του μετά τις εκλογές;

Γιατί προκαταβάλλουμε τη λαϊκή ετυμηγορία; Εμείς αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ας έρθουν οι άλλοι μαζί μας. Εξάλλου αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα πάρουμε κάποια στιγμή τη δεύτερη ή την τρίτη εντολή. Σε κάθε περίπτωση έχουμε στόχο να οδηγήσουμε εμείς τις μετεκλογικές εξελίξεις.

• Ορισμένοι αναλυτές διακρίνουν στις ενέργειες του Μαξίμου εκλογικό σχεδιασμό. Συμμερίζεστε την εκτίμηση για κάλπες το 2018; Η κ. Γεννηματά έχει δηλώσει ότι όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο καλύτερα για τη χώρα.

Οπως ανέλυσα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, είναι φανερό από τις πρόσφατες εξελίξεις ότι μπορεί η κυβέρνηση να μη διαθέτει στρατηγική για τη χώρα, έχει όμως εκλογικό σχεδιασμό και όλα τα υποτάσσει σ’ αυτόν.

Το δείχνουν οι πράξεις της και τα αντίδωρα που μοιράζει αφού έχει φτωχοποιήσει και υπερφορολογήσει τους πάντες. Είναι το σενάριο κομματικής σωτηρίας που «βλέπει» τον εκλογικό σταθμό το φθινόπωρο του ’18 και εναλλακτικά τον Μάιο του ’19 μαζί με τις ευρωεκλογές. Για τον τόπο, βέβαια, θα ήταν ευχής έργο αν οι εκλογές γίνονταν αύριο κιόλας.

• Ποια λύση θα στηρίξει το κόμμα σας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ; Μπορεί το εν λόγω θέμα να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση;

Είναι κρίμα ότι ένα μείζον εθνικό θέμα, που πέρασε από σαράντα κύματα για να φτάσει σε μια ενιαία θέση –αυτή του γεωγραφικού προσδιορισμού και της ενιαίας χρήσης– που την πετύχαμε κυρίως με δική μας πρωτοβουλία, μπήκε στον προεκλογικό σχεδιασμό.

Ο πρωθυπουργός έπρεπε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να κριθεί η στάση των κομμάτων από την τελική λύση σε συνθήκες εθνικής συνεννόησης. Και όχι από το αν θα ψηφίσει ή όχι ο κ. Καμμένος ή από το αν θα έχει προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα η Ν.Δ. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί σωστά – αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας. Ολα τα άλλα είναι ασκήσεις διχαστικής πολιτικής και ψηφοθηρίας.

• Το Κίνημα Αλλαγής πραγματοποιεί τον Μάρτιο το ιδρυτικό του συνέδριο. Δημοσκοπικά καταγράφονται κάποια θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα. Παρ’ όλα αυτά, πώς θα πείσετε τον κόσμο ότι το εγχείρημα είναι κάτι πραγματικά καινούργιο και όχι μια απλή μετονομασία του ΠΑΣΟΚ με την προσθήκη του Ποταμιού;

Το εγχείρημα στην πρώτη του φάση που θα ολοκληρωθεί με το συνέδριο του Μαρτίου έχει ήδη πετύχει τους μείζονες στόχους του και έχει αποκτήσει μια πραγματική λαϊκή δυναμική. Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οι οιωνοί είναι άριστοι.

Το ότι δεν αποτελεί απλή μετονομασία του ΠΑΣΟΚ ή τεχνητή συγκόλληση υπαρχόντων σχημάτων το έδειξε η μαζική συμμετοχή, ο ενθουσιασμός και η συσπείρωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πιστεύουν στην αναγέννηση του χώρου και σε έναν πραγματικά νέο φορέα.

Αυτή η δυναμική πρέπει να επικυρωθεί στο συνέδριο και να αποτυπωθεί στην πράξη ιδεολογικο-πολιτικά και οργανωτικά. Ο δεύτερος στόχος είναι ασφαλώς η εκλογική νίκη. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι η πρότασή μας για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας – ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση του συνεδρίου μας.

• Είναι δεδομένη η νέα σας υποψηφιότητα στην Α’ Αθηνών; Η μάχη δυσκολεύει, καθώς προστίθενται νέοι ισχυροί διεκδικητές για μία έδρα στο Κοινοβούλιο.

Σε όλη μου τη διαδρομή υποστήριξα με φανατισμό την άποψη ότι το πιο αντιπροσωπευτικό, ανανεωτικό και ισχυρό ψηφοδέλτιο είναι η πρώτη προϋπόθεση για την εκλογική νίκη. Η Αθήνα είναι η κατ’ εξοχήν περιοχή όπου πρέπει να αποτυπωθεί αυτή η εικόνα.

Εξάλλου ο στόχος πια δεν είναι η έδρα αλλά οι έδρες. Σε ό,τι με αφορά, είναι η πόλη μου, είναι η ζωή μου, είναι η εμπιστοσύνη και η δύναμη που μου δίνουν οι άνθρωποί της για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Και τις νέες μάχες πάλι μαζί θα τις δώσουμε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:23