search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:27
MENU CLOSE

Λαζαρίδης: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν αμφισβητείται

14.01.2018 09:53
Λαζαρίδης: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν αμφισβητείται - Media

 

“Η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η σημαντική παρακαταθήκη του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δεν μπορεί να παραγραφεί από κανέναν”, τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία” ο Μακάριος Λαζαρίδης.

O Σύμβουλος Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προσθέτει: “Το ζήτημα των Σκοπίων είναι πολυσύνθετο και πολύπλοκο. Και αυτό γιατί δεν αφορά μόνο το όνομα, αλλά και τις αλυτρωτικού χαρακτήρα εμμονές των γειτόνων μας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία να υπάρχουν ταυτόχρονα τρεις βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεύτερον, η λύση να ισχύει erga omnes, για κάθε χρήση, εντός και εκτός, διμερώς και πολυμερώς. Και τρίτον, να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων σαφής αποκήρυξη όλων των αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορών, που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της Ιστορίας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη όλα αυτά να μπουν σε ένα ενιαίο πακέτο. Όχι σαλαμοποίηση της συμφωνίας. Όχι κάποια τώρα και κάποια μετά. Να γίνουν όλα αυτά μαζί… Είναι ταυτόχρονα ανάγκη να μην αιχμαλωτιστούμε στα λόγια του σημερινού πρωθυπουργού της γείτονος. Ακόμα κι αν έχει καλές προθέσεις, μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή μια συμφωνίας απαιτεί συνταγματική αλλαγή. Και η συνταγματική αλλαγή απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Μην πουν, λοιπόν, ότι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν”.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης ο κ. Λαζαρίδης υπογραμμίζει: “Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση. Επέλεξε δυστυχώς να κινηθεί εν κρυπτώ, χωρίς καμία ενημέρωση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αντί σοβαρότητας επέλεξε ένα θέατρο σκιών με τον Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του, και τον Υπουργό Εξωτερικών να λέει, ότι ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία στα ελληνικά. Πρόκειται για αστεία πράγματα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:27