search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:15
MENU CLOSE

Πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2004
18-1-2018
18.01.2018 04:00
eurogroup931.jpg

 

Όσοι είχαν την εντύπωση ότι οι τελευταίοι μήνες του τρίτου μνημονίου θα είναι περίπατος στο λιβάδι μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

Η αίσθηση περί περιπάτου είχε διαμορφωθεί κυρίως εξ αιτίας των δηλώσεων δύο Ευρωπαίων παραγόντων με ελάχιστη ουσιαστική επιρροή στο βαθύ ευρωσύστημα: του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει μαζέψει κάμποσες ήττες στις κατά καιρούς διαμάχες του με τη Γερμανία, και του τέως προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποχωρώντας είπε να αμβλύνει τις κάκιστες εντυπώσεις που κατά καιρούς είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο Νότο λόγω των υπηρεσιών που με συνέπεια παρείχε στη χώρα της Μέρκελ.

Αυτή η αίσθηση ήδη υποχωρεί ύστερα από τις μαζεμένες παρεμβάσεις Ευρωπαίων παραγόντων με κύρος, όπως λεπτομερώς θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ της σελίδας 3.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση στο εσωτερικό δεν αισθάνεται ισχυρή πίεση από την αντιπολίτευση, η οποία είτε πελαγοδρομεί και ψάχνεται (Ν.Δ.) είτε προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί ύστερα από μεγάλη περίοδο απαξίωσης (Κίνημα Αλλαγής). Αν δεν υπήρχε ο υπερδραστήριος ακτιβισμός του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ο Τσίπρας δύσκολα θα έβρισκε κάτι να τον προβληματίσει σε επίπεδο αντιπολίτευσης.

Όμως το στρίμωγμα στο πεδίο της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών (πλην υπαχθέντων στον νόμο Σταθάκη – Κατσέλη) δεν είναι παιχνίδι. Ούτε η πίεση στο ζήτημα των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων (προληπτική γραμμή στήριξης) μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνη. Κάθε άλλο.

Οι ευρωκράτες, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των ΜΜΕ των χωρών τους, δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πολύ ικανοποιημένοι μεν από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, αλλά ταυτοχρόνως εκφράζουν την έλλειψη «εμπιστοσύνης» προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξουσίας για τη διαχείριση της εποχής μετά τα μνημόνια. Συνεπώς αναμένεται να πιέσουν ασφυκτικά το επόμενο διάστημα για την ανάληψη σαφών δεσμεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Την ίδια περίοδο θα «τρέχει» και η αφόρητη υπερατλαντική πίεση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί και από ευρωπαϊκούς διαύλους, οι οποίοι ουδόλως αποκλείεται να συνδέσουν τη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση με το εθνικό θέμα.

Ακόμη όμως και αν δεν συμβεί αυτό, η ατζέντα της κυβέρνησης βαραίνει επικίνδυνα. Μέσα σε μερικούς μήνες θα πρέπει να διαχειριστεί ένα εθνικό θέμα στο οποίο καμιά θετική για την Ελλάδα λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΠΓΔΜ παρά τα χαμόγελα και τις χαζοχαρούμενες δηλώσεις των αξιωματούχων της. Και ταυτοχρόνως μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή, με τους πλειστηριασμούς να βαραίνουν επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα.

Πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15