17/11/2019 21:13:31
21.1.2018 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2004 στις 18-01-2018

Κτηματολόγιο vs πλειστηριασμών - Πάγωμα λόγω της αντικατάστασής του από τον Ενιαίο Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου

Κτηματολόγιο vs πλειστηριασμών - Πάγωμα λόγω της αντικατάστασής του από τον Ενιαίο Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου  - Media
 
 
 
Οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχουν τέλος. Αυτή τη φορά ο «ιός» έρχεται από το κτηματολόγιο, αφού η μεταρρύθμισή του καταργεί την Κτηματολόγιο Α.Ε. καθώς τα υποθηκοφυλακεία της χώρας αναμένεται να αντικατασταθούν από τον Ενιαίο Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου. 
 
Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι πλειστηριασμοί... πάπαλα, αφού πρακτικά μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται ότι οι υποθηκοφύλακες είτε θα κατεβάζουν τα μολύβια τους είτε θα περιμένουν τη μετάθεσή τους και, ως εκ τούτου, δεν θα πολυνοιάζονται για τις όποιες πράξεις.
Η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει το νωρίτερο αρχές του επόμενου μήνα, οπότε θα καταργηθούν τα 394 υποθηκοφυλακεία της χώρας, που μεταβατικά θα συγχωνευτούν όλα στο Ελληνικό Κτηματολόγιο (φορέας αυτοχρηματοδοτούμενος). Τότε είναι που θα σταλούν στους υποθηκοφύλακες και οι πράξεις της διοίκησης με τις οποίες θα καλούνται είτε να ενταχθούν ως υπάλληλοι στον νέο φορέα είτε να παραιτηθούν.
 
Το νομοσχέδιο συγκεκριμένα λέει: «Συστήνεται ενιαίος φορέας, ο Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας έως το 2020, τη λειτουργία, καθώς και τη σταδιακή συγχώνευση των υφιστάμενων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων, τα οποία καταργούνται σε διάστημα δύο ετών». Ίδωμεν!
 
Δέσμευση
Με λίγα λόγια, μπορεί την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση να ψήφισε για να ανοίξει επίσημα ο δρόμος να γίνονται οι πλειστηριασμοί «με το πάτημα ενός κουμπιού» από τα τέλη Φεβρουαρίου κατόπιν δέσμευσης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στους δανειστές, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, οι πλειστηριασμοί όμως δεν θα μπορούν να προχωρήσουν.
 
Άλλωστε, όπως εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει, με το που θα λάβουν τα ειδοποιητήρια αυτά οι υποθηκοφύλακες θα προσφύγουν άμεσα στο Συμβούλιο της Επικράτειας προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου (σ.σ.: να τονιστεί πως η κυβέρνηση κατάργησε τα υποθηκοφυλακεία με απλό νόμο, ενώ είναι θεσμός που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος).
 
Ήδη, στο πλαίσιο της επ’ αόριστον αποχής που έχουν προκηρύξει, οι υποθηκοφύλακες παραλαμβάνουν τους φακέλους προς μεταγραφή – δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, καθώς υπέχουν αστική ευθύνη – αλλά δεν κάνουν άμεσα τον νομικό έλεγχο και δεν υπογράφουν τις μεταγραφές.
Πιο συγκεκριμένα, μια βεβαίωση που δινόταν σε δύο ημέρες δίνεται σήμερα σε δύο εβδομάδες και, πλέον, θα δίνεται σε ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, καθώς οι υποθηκοφύλακες, ως «καταργημένοι» πλέον με νόμο, δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται μέχρι να δουν πού θα πάει το πράγμα.
 
Ενδεικτικά, η μεταβολή φυσικού πλειστηριασμού σε ηλεκτρονικό θέλει μεταγραφή, αλλιώς δεν προχωράει. Αλλά, ακόμη και για πλειστηριασμούς που έχουν διενεργηθεί, οι τράπεζες και οι ιδιώτες που τους επέσπευσαν δεν μπορούν να εισπράξουν τίποτε εάν δεν μεταγραφούν οι πράξεις κατακύρωσης των ακινήτων.
 
Αναβολή
Κάπως έτσι λοιπόν πάνε για προσωρινή αναβολή τα όσα άγρια διεμήνυσαν από τη Φρανκφούρτη τα στελέχη της ΕΚΤ και του SSM στους Έλληνες τραπεζίτες για το ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους του μη εξυπηρετούμενου δανείου ώστε να γλιτώσουν τα χειρότερα στα επικείμενα τεστ αντοχής.
 
Συγκεκριμένα, μάλιστα, τους είχαν ορίσει ότι θα πρέπει να εκπλειστηριάζουν 700 έως 1.400 ακίνητα σε μηναία βάση για όλο το 2018. Πάντως έτσι κι αλλιώς η «εντολή» SSM και ΕΚΤ παραμένει, ανεξαρτήτως των σοβαρών διαδικαστικών προβλημάτων που ανακύπτουν.
Πάντως, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος Γιάννης Άνδραλης είχε αποκαλύψει πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε ενημερωθεί αρμοδίως μέσω της νομικής της υπηρεσίας για το τι θα συμβεί με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, ωστόσο δεν υπήρξε αντίδραση προς την κυβέρνηση από την πλευρά των τραπεζών.
 
Κατά την εφημερίδα, τόσο οι θεσμοί όσο και η Task Force, δηλαδή η ομάδα της Ε.Ε. που παρέχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση, είχαν ενημερωθεί αρμοδίως για τις επιπτώσεις που θα είχε η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και της Κτηματολόγιο Α.Ε. στους πλειστηριασμούς.
Τέλος, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το πολυνομοσχέδιο καθιερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την 21η Φεβρουαρίου για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο από την 1η Μαΐου, για ποσά από 500 ευρώ και πάνω. Και, πλέον, θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κάθε Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή. 
 
Στους εν λόγω πλειστηριασμούς απουσιάζει κάθε «πλέγμα» προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς από την Πρωτομαγιά του 2018 θα βγαίνει στο «σφυρί» ακόμη και για πολύ μικρές οφειλές (από 500 ευρώ). Ως κατώτατο τίμημα ορίζεται πλέον η εμπορική αξία, δηλαδή όσα πιάσει στον πλειστηριασμό, ακόμα και κάτω από την αντικειμενική τιμή της εφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.