search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:48
MENU CLOSE

Μακεδονική σφήνα στα πλευρά της Ν.Δ. – Δύσκολη η διαχείριση στελεχών και ψηφοφόρων στη β. Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2004
18-01-2018
20.01.2018 04:00
Μακεδονική σφήνα στα πλευρά της Ν.Δ. - Δύσκολη η διαχείριση στελεχών και ψηφοφόρων στη β. Ελλάδα - Media
 
 
 
Τα τρία χρόνια της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία διέψευσαν την άποψη των πιο αισιόδοξων στη Ν.Δ. αποδεικνύοντας ότι η «αριστερή παρένθεση» ήταν απλώς μια αυταπάτη. 
 
Το συνεχές – έστω και οριακό – κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας στη χειρότερη στενωπό της κυβέρνησης έχει προβληματίσει σφόδρα πολλά στελέχη, που εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής, αν δεν υπάρξει κάποιο πολύ σοβαρό απρόοπτο στον κυβερνητικό δρόμο, ο Αλέξης Τσίπρας θα εμμείνει στην αγορά πολιτικού χρόνου ελπίζοντας να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους απογοητευμένους από τη σκληρή λιτότητα. 
 
«Θέλει να δημιουργήσει εικόνα πολιτικού ντέρμπι και να μας σύρει στις εκλογές το απώτερο δυνατό σημείο», επισημαίνει ηγετικό στέλεχος της Ν.Δ. και εμμένει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να εγκαταλείψει την «υστερική» κόντρα «μέρα τη μέρα», να προετοιμαστεί για έναν «μαραθώνιο» και να συστηματοποιήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο συνεχούς φθοράς της κυβέρνησης, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές της θέσεις για τα μείζονα προβλήματα. 
 
Πολλοί στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να πέσει θύμα της επικοινωνιακή απόφασής του να είναι κοφτός και μαζεμένος στις προεκλογικές εξαγγελίες του απέναντι σε έναν Τσίπρα που έχει ήδη αρχίσει να «οραματίζεται» τη μετά το μνημόνιο εποχή. 
 «Οι Έλληνες δεν αντέχουν ψέματα, μεγάλα λόγια και λαϊκιστικές υπερβολές, αναζητούν την αλήθεια» λένε οι επικοινωνιολόγοι συνεργάτες του Μητσοτάκη και τον τροφοδοτούν καθημερινά με τα ανάλογα επιχειρήματα. 
 «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν ελπίδα, προοπτική και αισιοδοξία» αντιτείνουν γνωστοί και έμπειροι βουλευτές, που εκτιμούν ότι η φιλελεύθερη, μητσοτακικής κοπής (του πατρός) ωμότητα ποτέ δεν συνέγειρε κανέναν ψηφοφόρο στη χώρα μας. «Τι κι αν λέμε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δικαιώθηκε σε πολλές προβλέψεις του; Ουδέποτε κατέκτησε τις πλατιές μάζες, σε αντίθεση με τον Ανδρέα» λένε μελαγχολικά, εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος πρέπει να εγκαταλείψει το αυστηρό στυλ και να δώσει χώρο στη ρητορική του για την ελπίδα και το όνειρο.
 
Από κατήγοροι… κατηγορούμενοι
Πολλά στελέχη καταλογίζουν στον Μητσοτάκη αδυναμία να μπορέσει να διαφοροποιηθεί από την πλήρη ταύτιση με τον ΣΕΒ και τους δανειστές. Μάλιστα, καραμανλικών αποχρώσεων βουλευτές επισημαίνουν ότι δεν έπρεπε η Ν.Δ. να πάει στο αντίθετο άκρο ζητώντας ακόμα πιο σκληρές διαδικασίες για τη λήψη απόφασης για απεργίες, ουσιαστικά αποδομώντας το όποιο φιλολαϊκό προφίλ της και εκθέτοντας τη συνδικαλιστική ηγεσία του κόμματος, που από την περασμένη εβδομάδα απολογείται για το σκληρό αντεργατικό πρόσωπο της Ν.Δ. 
 
«Αντί να απολογείται αμήχανα μια αριστερή κυβέρνηση που έφερε νόμο για την περιστολή των απεργιών, βρεθήκαμε εμείς κατηγορούμενοι, επειδή θέλουμε να κάνουμε ρεβεράντζες στο κεφάλαιο», έλεγε σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής μπαρουτοκαπνισμένος καραμανλικός το βράδυ της ψηφοφορίας, σχολιάζοντας τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε η αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση για τη θέση της στο ζήτημα της προκήρυξης των απεργιών.
 
Αμηχανία για την ΠΓΔΜ
Στο μεταξύ, πολύ μεγάλο βουητό υπάρχει στις οργανώσεις της Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα με φόντο την προοπτική να γίνει αποδεκτός ο όρος «Μακεδονία», έστω και ως γεωγραφικός προσδιορισμός, στο όνομα της γειτονικής ΠΓΔΜ. Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δέκτης των έντονων διαφωνιών της βάσης του κόμματος από τουλάχιστον 15 νεοδημοκράτες βουλευτές της βόρειας Ελλάδας, που ζήτησαν να τον συναντήσουν αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.  Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, αρκέστηκε να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις, ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πριν το κόμμα τοποθετηθεί σοβαρά, και πιο πολύ άκουγε για το κλίμα που δημιουργείται σε παραδοσιακά νεοδημοκρατικά κάστρα παρά μιλούσε. 
 
Πολλοί βουλευτές τού επισήμαναν τον κίνδυνο να υπάρξει σοβαρή σύγκρουση με τη βορειοελλαδική Εκκλησία, που λειτουργεί ως «κομματάρχης» της Ν.Δ. εξασφαλίζοντάς της παραδοσιακά την πρωτοκαθεδρία σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, συνεργάτες του έλεγαν ότι, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος στην περιοδεία του σε Πέλλα και Πιερία, μπορεί πολλοί νεοδημοκράτες να αναφέρθηκαν στις αποφάσεις του Βουκουρεστίου, ωστόσο ως λογική βρίσκονται ακόμα στο 1992.
 
Η αμήχανη στάση της Ν.Δ. στο θέμα, που εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα πριμοδοτήσει ακροδεξιά σχήματα ή την Ένωση Κεντρώων, τα οποία ετοιμάζονται για σφοδρό «μακεδονικό αγώνα», εκφράζεται και στο «ελευθέρας» του Μητσοτάκη για τη συμμετοχή νεοδημοκρατών σε συλλαλητήρια, παρ’ ότι πιστεύει ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει εξωτερική πολιτική με διαμαρτυρίες και ακραία λαϊκιστικά συνθήματα. Παρ’ όλα αυτά σπεύδει έμμεσα να τα «υιοθετήσει», αποδίδοντας τις αντιδράσεις στην κυβερνητική αδεξιότητα.
 
Ο Καραμανλής τον πρώτο λόγο
«Δικαιολογώ πλήρως τον ελληνικό λαό που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Ούτε εγώ σας έχω εμπιστοσύνη να διαχειριστείτε αυτό το κρίσιμο θέμα» είπε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, όπου εμφανίστηκε ως δεινός υπερασπιστής της ελληνικότητας της Μακεδονίας μετά και τη σκλήρυνση της στάσης του Κώστα Καραμανλή, που διαμήνυσε μέσω της «Real» την περασμένη Κυριακή ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και, επισήμως, απολύτως αποδεκτό». 
 
Μόλις προχθές επανέλαβε τα ίδια σε συνάντησή του με μακεδονικές ελληνοαμερικανικές οργανώσεις και σωματεία δείχνοντας εμμέσως ότι θα έχει λόγο και ρόλο στην απόφαση που θα ληφθεί εντός της Ν.Δ. για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ενώ ήδη επιχειρεί να στήσει ανάχωμα θέτοντας το ζήτημα του αλυτρωτισμού. 
 
Ο Καραμανλής έσπευσε να οριοθετήσει ένα πλαίσιο περιορίζοντας το εύρος αποδοχής της κυβερνητικής πρότασης από τον Μητσοτάκη. Το αδιόρατο μέτωπο των δημοσίως σιωπηλών έως τώρα Σαμαρά και Καραμανλή δημιουργεί νέα δυναμική εντός του κόμματος. Μετά τις εξελίξεις αυτές κάποιοι επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται, αν τελικά ευοδωθούν οι ελπίδες της κυβέρνησης να έρθει το θέμα στη Βουλή το επόμενο εξάμηνο, η Ν.Δ. να την κάνει γυριστή, αξιοποιώντας είτε την ίδια την κυβερνητική πρόταση είτε τυχόν διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου. 
Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο και για υιοθέτηση της θέσης για δημοψήφισμα ώστε να πάρει ο λαός την ευθύνη, αν και αυτό στην πράξη θα ήταν αποδοχή της αδυναμίας ενός κόμματος εξουσίας να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι φιλελεύθεροι ευρωπαϊστές και εκσυγχρονιστές οπαδοί του Μητσοτάκη αν τελικά αποτολμήσει την εικαζόμενη… πιρουέτα. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:48