search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:19
MENU CLOSE

Κοντονής: Απολύτως προβληματική η καθυστέρηση στην υπόθεση του «Noor 1» – Πρέπει να ελεγχθούν οι πάντες

19.01.2018 09:38
Επίθεση Κοντονή: Τεράστιες ευθύνες η ΝΔ, νομιμοποιεί από την πίσω πόρτα τη νεοναζιστική ιδεολογία της ΧΑ - Media

 

«Δεν είναι πράγματα, τα οποία μπορούμε να ανεχθούμε, ούτε μπορούν να δικαιολογηθούν» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με το έγγραφο, που απέστειλε στον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν τα αίτια της 17μηνης καθυστέρησης καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για την υπόθεση του «Noor 1».

«Δεν θεωρώ ότι είναι μέσα στα συνηθισμένα όρια η καθυστέρηση της καθαρογραφής. Θεωρώ ότι είναι απολύτως προβληματική. Πρέπει να ελεγχθούν οι πάντες σε αυτήν την υπόθεση, γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση […] Δεν είναι απλώς περίεργο, είναι πρωτόγνωρο, 17 μήνες να μην έχει καθαρογραφεί η απόφαση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα» επισήμανε ο υπουργός, παρατηρώντας: «Εξίσου παράδοξο στην υπόθεση αυτή είναι να έχουμε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, πράγμα το οποίο δημιουργεί κι αυτό ερωτηματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν δεν καθαρογραφεί η απόφαση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό».

Ερωτηθείς, εάν έχει υπάρξει αντίστοιχη καθυστέρηση και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις, ο κ. Κοντονής είπε: «Είχα μιλήσει και για τον χρόνο καθυστέρησης εκδόσεως του βουλεύματος, που αφορούσε την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Και εκεί είχαμε μία υπερβολική καθυστέρηση, η οποία συνδυάστηκε σήμερα με διάφορα δικονομικά τερτίπια. Αυτό είχε δημιουργήσει μία συνολική αμφισβήτηση για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι από την παρέμβασή του στην υπόθεση του Noor 1 δεν προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. «Η Δικαιοσύνη», εξήγησε, «δεν μπορεί να συγκρούεται με την κυβέρνηση, όταν η κυβέρνηση ζητά με βάση τον νόμο να ελεγχθούν ορισμένοι, γιατί δεν είναι συνεπείς με την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

«Εάν έχουν κάποιον λόγο, θα τον προβάλουν σε αυτή την πειθαρχική διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον νόμο και λειτουργεί στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας και του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση, όταν ο νόμος τηρείται. Μάλιστα εδώ έχουμε μία κατά γραμμα τήρηση του νόμου, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε έγγραφο στους επικεφαλής του Αρείου Πάγου -τον πρόεδρο και την εισαγγελέα- να ελέγξουν τι έχει συμβεί σε αυτή την υπόθεση».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την αναφορά, που υπέβαλε ο Χριστόδουλος Ξηρός προς τον Συνήγορο του Πολίτη, ισχυριζόμενος ότι οι συνθήκες κράτησής του συνιστούν βασανιστήριο, ο κ. Κοντονής τόνισε πως «πρόκειται περί καταγγελίας, η οποία δεν έχει καμία βάση, ούτε πραγματική, ούτε λογική».

Σε ό,τι αφορά το νέο αίτημα για χορήγηση άδειας από τις φυλακές Κορυδαλλού, που υπέβαλε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο υπουργός υπενθύμισε πως «τα πράγματα με βάση τον νόμο είναι καθαρά, δεν πρόκειται περί κυβερνητικών αποφάσεων, είναι αποφάσεις συγκεκριμένων οργάνων και μάλιστα με την εμπλοκή ανώτερων δικαστικών λειτουργών και στον α’ και στον β’ βαθμό, κρίνουν αποκλειστικά τα δικαστικά συμβούλια».

«Τα συλλαλητήρια συνέτειναν σε ένα πολιτικό αδιέξοδο»

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ο κ. Κοντονής σημείωσε: «Αυτή την ώρα έχουμε μπροστά μας ένα πρόβλημα, το οποίο έχει ζωή 25 χρόνια και 25 χρόνων ζωή για ένα διπλωματικό πρόβλημα είναι κάτι πάρα πολύ βαρύ για την πατρίδα και θεωρώ ότι ήρθε η ώρα της επίλυσής του». Παρατήρησε, δε, πως «τα συλλαλητήρια, έτσι όπως τα είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, συνέτειναν στο να οδηγηθούμε σε ένα πολιτικό αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα».

«Νομίζω ότι δαπανήσαμε σε αυτό το ζήτημα ένα τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο, χωρίς να έχει αποδώσει αυτή η δαπάνη κάτι αντίστοιχο. Θεωρώ, επίσης, ότι η κυβέρνηση υπεύθυνα αυτή την ώρα διαπραγματεύεται, για να δοθεί μια λύση και θα πρέπει να επικρατήσει η φωνή της λογικής και της σωφροσύνης, να δούμε πού οδηγηθήκαμε, που βρισκόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Ακραίες φωνές, οι οποίες αυτή την ώρα εκπέμπονται από συγκεκριμένους κύκλους, θεωρώ ότι δεν βοηθάνε σε αυτό, που μπορούμε τελικά να πετύχουμε αυτή την περίοδο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την επίσημη θέση της ΝΔ στο θέμα, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρό της, αλλά και την στάση για «κατά συνείδηση» απόφαση συμμετοχής των βουλευτών του κόμματος στο συλλαλητήριο της Κυριακής ο κ. Κοντονής σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ουσιαστικά θέση και δεν παίρνει θέση σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Και το ότι δεν παίρνει θέση σε αυτό το ζήτημα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταδεικνύει μόνο τις εσωτερικές αντιφάσεις που υπάρχουν σε αυτό το κόμμα, δημιουργεί ένα γενικότερο πρόβλημα, διότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, ομοψυχία και το βασικό κατά τη γνώμη μου, που πρέπει να κάνει η ΝΔ είναι μια αποτίμηση της δικής της γραμμής, όλα αυτά τα χρόνια, πού οδήγησε και πού οδηγηθήκαμε. Η ΝΔ να αφήσει τα “κατά συνείδηση”, ενδεχομένως όταν θα έλθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή» είπε. 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30