search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:09
MENU CLOSE

Μυστήριο με το «γκρι νερό» στην Μεσσηνία – Ανησυχία και δειγματοληψίες

19.01.2018 19:42
Μυστήριο με το «γκρι νερό» στην Μεσσηνία - Ανησυχία και δειγματοληψίες  - Media

Άπρακτες οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας κατά το πρώτο 48ωρο από την αποκάλυψη της ρύπανσης στη γράνα Μουτελάκη, καθώς δεν έχουν πάρει ακόμα δείγμα από τα γκρι νερά.

Οι δειγματοληψίες πρόκειται να γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα. Οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι 5 – 6 μέρες μετά θα είναι η ίδια προβληματική και αφόρητη κατάσταση, σαν και αυτή της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης. Και αυτό γιατί απαιτείται κάποια διαδικασία για τις δειγματοληψίες που θα κάνει η υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους με έδρα την Καλαμάτα.

Τα δείγματα θα σταλούν σε συναρμόδιες υπηρεσίες στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στην Αθήνα, για να εξεταστούν και να δοθούν οι απαντήσεις. Μάλιστα, από τις κρατικές υπηρεσίες υπάρχει ανώτατος αριθμός δειγμάτων που μπορούν να ληφθούν. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να εξεταστούν οι νομικές προϋποθέσεις και δυνατότητες, ώστε να ανατίθενται και σε ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια οι δειγματοληψίες, για να μπορούν να γίνονται περισσότερες και να προκύπτουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις πιθανές αιτίες ρύπανσης.

Κατά τα άλλα, να γίνουν ενέργειες, για να βρεθεί η αιτία της δυσοσμίας και της ρύπανσης στην αποστραγγιστική γράνα Μουτελάκη, μεταξύ Μπουρνιά Καλαμάτας και Παμίσου, αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπηρεσιακών στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

1) Να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων εμφάνισης του φαινομένου. Να ελεγχθεί, δηλαδή, κάθε πότε εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό και αν μπορεί να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (τις μέρες που βρέχει κ.λπ.).

2) Να γίνει καταγραφή των δραστηριοτήτων αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας (βιομηχανίες – βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ανθρωπογενείς δραστηριότητες – βιολογικός καθαρισμός, αγροτική παραγωγή κι ενδεχόμενο απόρριψης λυμάτων).

3) Να πραγματοποιηθεί ξανά αυτοψία άμεσα και παράλληλα να ληφθούν δείγματα πριν και μετά τις πιθανές πηγές ρύπανσης, προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευσή της.

Με τις ενέργειες αυτές η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας εκφράζει την πίστη ότι “θα προσδιοριστεί η αιτία της ρύπανσης, άρα και ο τρόπος αντιμετώπισής της”.

Πηγή: eleftheriaonline
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:07