search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24
MENU CLOSE

Οι χειρισμοί Τσίπρα με το βλέμμα στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

20.01.2018 10:19
4336608.jpg

 

Η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό «αρχίζει τώρα» διακήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπευθυνότητα να δουλεύει για λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την πολιτική ζωή και απορροφά κεφάλαιο από την εξωτερική πολιτική επί 25 χρόνια.

Μιλώντας χθες στο κόμμα περιγράφοντας την κυβερνητική θέση ανέφερε ότι η επίλυση που διεκδικεί η ελληνική πλευρά  «σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων». Σημείωσε πως είναι θετική η στάση της νέας κυβέρνησης η οποία εμφανίζεται «αποφασισμένη να κάνει βήματα», διατύπωσε επιφύλαξη («μένει να το δούμε στην πράξη») και κατέληξε: «Στόχος μας, είναι να βρούμε μια λύση βιώσιμη, την οποία οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε μια ονομασία αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας:

Με βασικό αποδέκτη το εξωτερικό, προβάλλει  εντόνως την επιθυμία της Ελλάδας για λύση και τη διάθεση της κυβέρνησης να καταβάλει κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένο ότι το εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στη γείτονα δύσκολα προς το παρόν προϊδεάζει για κοινά αποδεκτή λύση, οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις μοιάζει να έχουν το χαρακτήρα  της επίδειξης πολιτικής βούλησης ώστε σε περίπτωση αδιεξόδου να μη το χρεωθεί η ελληνική πλευρά.

Στο εσωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες με προσεκτικές κινήσεις έχει εστιάσει στο θέμα του συλλαλητηρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη αύριο Κυριακή. Εν ολίγοις, έχει επικεντρώσει στο να το αποδυναμώσει προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιου ισχυρού «εθνικιστικού οίστρου» που θα θέσει εμπόδια και στην παραπάνω προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει «καλή θέληση» τουλάχιστον σε αυτή τη φάση των  διαπραγματεύσεων. Σε τακτικό επίπεδο επιχειρεί να βάλει φρένο και στη ΝΔ της οποίας ο αρχηγός έκλεισε τελικώς το μάτι στο συλλαλητήριο και άναψε το πράσινο φως για τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας ώστε να παρευρεθούν.

Φρένο στο συλλαλητήριο με «χαρτί» τον Ιερώνυμο

Η κορυφαία κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μία εβδομάδα μετά την ανταλλαγή επιστολών για το ζήτημα. Συνάντηση που είχε στόχο να διευκολύνει την πολιτική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου ο οποίος τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων και υπέρ της νηφαλιότητας και της εθνικής ομοψυχίας. Ειδικότερα, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας, έστειλε προς πάσα κατεύθυνση (πολιτικές δυνάμεις και θερμοκέφαλους ιεράρχες) το μήνυμα ότι στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια και όχι τα εθνικιστικά παραληρήματα.

Ο ρεαλισμός, ο Καμμένος και οι διεθνιστές

Αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαμορφώσει μια συνισταμένη μεταξύ του κυβερνητικού εταίρου και της αριστερής και διεθνιστικής πτέρυγας του κόμματός του που εκφράζεται σε ιδεολογική βάση για το θέμα και εκφράζει δυσαρέσκεια για τις θέσεις που προβάλλει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος (και) σε αυτό το θέμα. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει έναν τόνο σε «ρεαλιστική» κατεύθυνση προσπαθώντας να μην ενθαρρύνει ούτε τις «διεθνιστικές» απόψεις για το θέμα ούτε τις εθνικιστικές φωνές.

Βεβαίως, ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου της Κεντρικής Επιτροπής στράφηκε κυρίως κατά των ακραίων εθνικιστικών φωνών ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες και εξαίροντας , στον αντίποδα, τη στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Με γραμμή Καραμανλή

Ωστόσο, με συνέντευξή του στο κυριακάτικο Έθνος, απευθυνόμενος στο ευρύτερο ακροατήριο ο πρωθυπουργός κινούμενος στη γραμμή που κινείται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει πώς «δεν υπήρξε ποτέ μακεδονικό έθνος», στοχεύοντας στα θέματα ταυτότητας και γλώσσας για τα οποία εγείρει αξιώσεις η πλευρά της ΠΓΔΜ και τα οποία σύμφωνα με τις ελληνικές θέσεις περιέχουν τον κίνδυνο αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως στοχεύει στο να ενσωματώσει εκείνη τη μερίδα της κοινής γνώμης που ανησυχεί χωρίς να καταφεύγει σε ακραίες εκδηλώσεις και να κλείσει «εθνικιστικά « στόματα που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τα εθνικά θέματα, εν προκειμένω το όνομα «Μακεδονία».

Επόμενο βήμα το Νταβός

Μετά το συλλαλητήριο και αφού η κυβέρνηση μετρήσει το κλίμα, επόμενο σταθμός αναμένεται να είναι ένα τετ α τε με τον πρωθυπουργό τον Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Το Μαξίμου αποφεύγει να επιβεβαιώσει επίσημα τη συνάντηση την οποία όμως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός της γείτονος, καθώς από τις αρχές του έτους η πλευρά των Σκοπίων πίεζε να υπάρξει συνάντηση.

Ανεξαρτήτως του αν διαμορφώνεται έδαφος σύγκλισης μετά την πρεμιέρα των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου αναδείχτηκε διάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ (στη σκληρή γραμμή τοποθετήθηκε ο διαπραγματευτής Β. Ναουμόφσκι αμέσως μετά τη συνάντηση, μετριοπαθώς τοποθετήθηκε η κυβέρνηση) η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να καλλιεργεί την αίσθηση ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και να κρατά τους διαύλους ανοιχτούς. Άλλωστε, πέραν του ΟΗΕ η διαπραγμάτευση τρέχει παράλληλα πλέον στο επίπεδο των ΥΠΕΞ των δύο χωρών που συμφώνησαν να ορίσουν ομάδες διαπραγμάτευσης (κάτι που διευκολύνει την άλλη πλευρά να παρακάμψει τον «εθνικιστή» διαπραγματευή της Ναουμόφσκι).

Συνομιλία με ΓΓ του ΝΑΤΟ

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ύστερα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης του δεύτερου στα Σκόπια και προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον έλληνα πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μιλώντας στη Βουλή της γείτονος διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει plan B και ότι χωρίς λύση στο ονοματολογικό, δεν υπάρχει ένταξη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στο πλαίσιο της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο πρωθυπουργός «καλωσόρισε τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24