search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:57
MENU CLOSE

Κεφαλογιάννη: Ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κατά συνείδηση συμμετοχή στο συλλαλητήριο

21.01.2018 09:03
Κεφαλογιάννη: Ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κατά συνείδηση συμμετοχή στο συλλαλητήριο - Media

 

“Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, η έκφραση του δημόσιου αισθήματος των πολιτών είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα μας” υποστηρίζει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, υποστηρίζοντας ότι “ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κατά συνείδηση συμμετοχή στο συλλαλητήριο”.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι “πρέπει αν είμαστε προσεκτικοί, σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, να μην δημιουργούμε κλίμα έντασης και κοινωνικής πόλωσης”.

Ερωτηθείσα εάν είναι αισιόδοξη για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά και τις προστάσεις Νίμιτς, η κ. Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι “μία συζήτηση, γύρω από υποθετικά ονόματα, χωρίς την πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων δεν δείχνει καμία σοβαρότητα” και αναφορικά με τη στάση της ΝΔ -εάν εμμένει στη θέση του διατύπωσε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι ή εάν ο διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενικής βάσης- η κ. Κεφαλογιάννη δηλώνει πως “στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων πρέπει να υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα απόψεων”.

Πέραν τούτων, η κ. Κεφαλογιάννη υπογραμμίζει ότι “η κυβέρνηση οφείλει, άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τις εξελίξεις που υπάρχουν”.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο προσέθεσε στο δυναμικό της μία ακόμη βουλευτή, η κ. Κεφαλογιάννη εκτιμά ότι “η κυβέρνηση ειδικεύεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, που όμως, δεν έχουν ουσία”.

Κατά τα λοιπά η κ. Κεφαλογιάννη διαφωνεί με την κυβέρνηση ότι “η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα” γιατί, όπως λέει, “διαλύεται η μεσαία τάξη από την υπερφορολογία”.

Τέλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται και στην αυριανή εκδήλωση, με τη συμπλήρωση 6 χρόνων απουσίας του πατέρας της, Γιάννη Κεφαλογιάννη -ιστορικού στελέχους της ΝΔ-, λέγοντας ότι ο “Γιάννης Κεφαλογιάννης πίστευε στην εθνική συμφιλίωση, οραματίστηκε ένα αληθινό κράτος πρόνοιας και φροντίδας και αγωνίστηκε για τη διαφάνεια στην πολιτική”.

Ακολουθεί η συνέντευξη της βουλευτού Α΄Αθηνών, τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη:

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, μετά και τις προτάσεις Νίμιτς σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ είστε αισιόδοξη για την επίλυση ενός προβλήματος που απασχολεί 25 χρόνια και τις δύο χώρες;

Απ. Επιτρέψτε μου να μην μπω στη λογική του σχολιασμού αποσπασματικών διαρροών που γίνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μια τέτοια συζήτηση, γύρω από υποθετικά ονόματα, χωρίς την πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων, δεν δείχνει καμία σοβαρότητα. Αν δεν έχει κανείς την πλήρη εικόνα, δεν μπορεί να μιλάει περιπτωσιολογικά. Και φυσικά η ευθύνη για αυτή την κατάσταση, της μη ενημέρωσης, ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Απαράδεκτα πράγματα, που με κάνουν να είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη και καθόλου αισιόδοξη.

Ερ. Γιατί η κίνηση του πρωθυπουργού να ενημερώσει πρώτον από όλους τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ;

Απ. Ειλικρινά με θλίβει αυτός ο διαρκής τακτικισμός του πρωθυπουργού. Να κερδίσουμε τις εντυπώσεις αδιαφορώντας για την ουσία. Να θυσιάσουμε το εθνικό στο βωμό του πρόσκαιρου μικροκομματικού. Από τη μια κατηγορείται από το ΥΠΕΞ η Εκκλησία ότι συμπορεύεται με την Χρυσή Αυγή και από την άλλη ο πρωθυπουργός ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο πριν καν να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, την αξιωματική αντιπολίτευση, τη Βουλή, τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός δείχνει να περιφρονεί κρίσιμες θεσμικές λειτουργίες και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό και επικίνδυνο.

Ερ. Μετά και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σημερινό συλλαλητήριο ότι κάθε βουλευτής θα πράξει κατά συνείδηση, πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να δώσει ηχηρό “παρών”;

Απ. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, η έκφραση του δημοσίου αισθήματος των πολιτών είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμά μας. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν να εκφραστεί ή να διαμαρτυρηθεί για κάτι που αυτός πιστεύει. Ορθά λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την κατά συνείδηση συμμετοχή. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, να μην δημιουργούμε κλίμα έντασης και κοινωνικής πόλωσης. Η χώρα δεν έχει να κερδίσει με ένα τέτοιο κλίμα.

Ερ. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, θεωρείτε ότι υπάρχει ενδοκυβερνητικό πρόβλημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις;

Απ. Είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστιο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα που δείχνει και την έλλειψη σοβαρότητας αυτής της κυβέρνησης. Είναι εξωφρενικό σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα να υπάρχει μια τέτοια διχογνωμία. Πώς θα εκπροσωπήσει την χώρα ο υπουργός Άμυνας μελλοντικά στο ΝΑΤΟ; Με ποια θέση; Με ποια σοβαρότητα; Πόσο διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις αυτή η εικόνα, μιας κυβέρνησης που δεν έχει ενιαία γραμμή; Πρωτοφανή πράγματα που δυστυχώς έχουν άμεσο αντίκτυπο στα εθνικά μας συμφέροντα”.

Ερ. Η ΝΔ εμμένει στη θέση που διατύπωσε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Εκτιμάτε, καθώς έχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε, ότι σήμερα πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενικής βάσης οι διαπραγματεύσεις;

 Απ. Στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων πρέπει να υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα απόψεων. Δεν μηδενίζουμε το κοντέρ, ούτε ξεκινάμε από την αρχή. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρή και διαχρονική θέση για το θέμα η οποία εκφράστηκε και στο Βουκουρέστι από τον Κ. Καραμανλή. Πρώτον η λύση θα πρέπει να ισχύει erga omnes. Δηλαδή το όνομα που θα επιλεγεί να είναι για κάθε χρήση, εντός και εκτός, διμερώς και πολυμερώς. Δεύτερον, να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων καθαρή και χωρίς αστερίσκους αποκήρυξη του αλυτρωτισμού που συνιστά προσβολή και απόπειρα σφετερισμού της Ιστορίας μας. Τρίτον, όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν ένα ενιαίο πακέτο συμφωνίας. Συμφωνία κομμάτι- κομμάτι, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ερ. Εάν τελικώς η γειτονική χώρα αποδεχτεί τους όρους μας σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματός τους και την εγκατάλειψη των αλυτρωτικών τάσεων θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη “σύνθετη ονομασία” με τον όρο “Μακεδονία”; Δηλαδή, θα ήθελα να σας ρωτήσω το όνομα είναι προαπαιτούμενο ή όχι;

Απ. Δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή, με τη μηδενική ενημέρωση που υπάρχει, να κάνουμε υποθετικές ασκήσεις. Για να πάρει κανείς θέση υπεύθυνη και σοβαρή θα πρέπει να γνωρίζει το σύνολο των παραμέτρων της συμφωνίας. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τις εξελίξεις που υπάρχουν. Μυστική διπλωματία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, προ ημερών ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο όπου παρουσιάστηκε το εξής οξύμωρο: Παλαιότερα όταν περνούσαν από τη Βουλή δύσκολα μέτρα οι κυβερνήσεις έχαναν βουλευτές οι οποίο καταψήφιζαν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχασε αλλά προσέθεσε και έναν βουλευτή. Αυτό θα το χαρακτηρίζατε επιτυχίας της σημερινής κυβέρνησης;

Απ. Η κυβέρνηση ειδικεύεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, που όμως δεν έχουν ουσία. Πιθανότατα ο τομέας των εντυπώσεων να είναι και ο μόνος τομέας που μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ότι ο κ. Τσίπρας τα πάει αρκετά καλά. Διότι εάν κάποιος μετρήσει τις επιδόσεις του στη διακυβέρνηση της χώρας, τότε το πρόσημο είναι απόλυτα αρνητικό. Μην ξεχνάτε κ. Αδηλίνη ότι αυτή η κυβέρνηση έχει περάσει τα πλέον σκληρά μνημονιακά μέτρα, από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα, με μηδενικές απώλειες. Ακόμη και υπουργοί της που δήλωσαν, υπερηφάνως, ότι θα παραιτηθούν εάν μειωνόταν το αφορολόγητο -αναφέρομαι στον κ. Τσακαλώτο-, όχι μόνον παραμένουν στη θέση τους αλλά τολμούν να κάνουν υποδείξεις. Είναι προφανές ότι κυριαρχεί η λαγνεία για εξουσία και όχι η ευθιξία.

Ερ. Η ψήφιση αυτού καθ’ αυτού του πολυνομοσχεδίου δεν ήταν, ωστόσο, απαραίτητη για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης;

Απ. Πρόκειται για μία αξιολόγηση που, θυμίζω, προέκυψε ως στάδιο ενός νέου μνημονίου που φόρτωσε στη χώρα και τις πλάτες όλων μας η κυβέρνηση με την καταστροφική πολιτική της το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αν και προφανώς είναι προτιμότερη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μία παρατεταμένη αβεβαιότητα, μην ξεχνάμε ότι και πάλι η συμφωνία έκλεισε με νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό.

Ερ. Ανεξαρτήτως, όμως, με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά από αυτά πριν γίνει κυβέρνηση, δεν πιστεύετε ότι εκλήθη να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά” και να πάρει σκληρές αποφάσεις τις οποίες δεν αποφάσιζαν να τις πάρουν προηγούμενες κυβερνήσεις; Π.χ τη διευθέτηση της απόφασης για την απεργία;

Απ. Δεν σας εντυπωσιάζει πως, όταν η Ν.Δ. είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ξανασυζητηθεί ο συνδικαλιστικός νόμος, είχαν ξεσηκωθεί οι “πάντες”; Διαδηλώσεις, διαφόρων ειδών “αγανακτισμένοι”, κινήματα “δεν πληρώνω”; Κάποιοι εκ των βασικών πρωταγωνιστών εκείνων των αντιδράσεων σήμερα χειροκροτούν την κυβέρνηση, αν δεν έχουν καταλάβει ήδη κάποια αμειβόμενη θέση στον κρατικό μηχανισμό. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά σχεδίαζε την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου, την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Αυτή η πορεία, που προφανώς θα περιελάμβανε και την αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου, ανακόπηκε εξαιτίας του κ. Τσίπρα και τον λογαριασμό πληρώνουμε έκτοτε όλοι μας.

Ερ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο. Ασπάζεστε αυτή τη θέση;

Απ. Η κυβέρνηση επιβάλλει επιπλέον 2 δισ. μέτρα για τη χρονιά που άρχισε, εκ των οποίων 900 εκατ. είναι νέοι φόροι. Περικόπτει το ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης και το επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κατά 48 εκατ. ευρώ. Επιβάλει στους αυτοαπασχολούμενους εισφορές επί των εισφορών. Την ίδια στιγμή, φροντίζει να εξυπηρετεί φιλικούς επιχειρηματίες, με απροκάλυπτο τρόπο. Πρόκειται για ένα συνδυασμό οικονομικής ασφυξίας και πρωτόγνωρης διαπλοκής, που δεν επιτρέπει στην οικονομία να αναπτυχθεί. Και χωρίς μία μακροχρόνια ανάπτυξης, σαν αυτή που επιδιώκει η Ν.Δ., η Ελλάδα θα παραμένει εσαεί δέσμια κάποιας μορφής μνημονίων.

Ερ. Η ΝΔ επιμένει για εφαρμογή 4ου μνημονίου μετά τον Αύγουστο του 2018. Το ερώτημα είναι η χώρα θα μπορεί να “σταθεί στα πόδια της” χωρίς να χρειάζεται το μηχανισμό στήριξης;

Απ. Η Ν.Δ. δεν επιθυμεί, ούτε εύχεται την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου. Αναδεικνύει όμως την αλήθεια: ότι δηλαδή το τέταρτο μνημόνιο ήδη υπάρχει, σε πείσμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Κι αυτό το μνημόνιο έχει, σχεδόν, πλήρως ψηφιστεί. Πρόκειται για τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για δεκαετίες, για τις προγραμματισμένες το 2019 νέες μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις και σειρά άλλων μέτρων η ωρίμανση των οποίων παραπέμπεται για τα επόμενα χρόνια. H κυβέρνηση, λοιπόν, έχει “δώσει” προκαταβολικά όλα τα μέτρα που συνάδουν με μνημόνιο, ενώ παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς αναλυτές, θα μπορέσει να σταθεί μόνη της στις αγορές.

Ερ. Πάντως, σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση τριών νέων ομολόγων μέχρι τα 19 δισ. ευρώ, έως τον Αύγουστο, ώστε να καλύψει αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό από μόνο του δείχνει μία επαναφορά στην κανονικότητα ώστε η χώρα να μπορεί πλέον να δανείζεται από τις αγορές.

Απ. Επιτρέψτε μου να μην θεωρώ ότι μια χώρα “επιστρέφει στην κανονικότητα” όταν σε αυτή διαλύεται η μεσαία τάξη από την υπερφορολόγηση. Σε κάθε περίπτωση όμως αν υπάρξει αυτή η “κανονικότητα” θα έρθει με τρία χρόνια καθυστέρηση και με ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος από τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η πορεία της κυβέρνησης προς την κανονικότητα, όπως τη χαρακτηρίζετε, περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας 15 δισ. ευρώ, 27 νέους φόρους, 20 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών, περικοπή του επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες τελικά, ένα συνολικό κόστος για την οικονομία της τάξεως των 100 δισ. ευρώ, κατάρρευση των τραπεζών και capital controls.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθούμε σε μία εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων απουσίας του πατέρας σας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ποια είναι η παρακαταθήκη που άφησε καθώς ήταν από τους μακροβιότερους βουλευτές της ΝΔ;

Απ. Συμπληρώνονται 6 χρόνια χωρίς τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη και με αυτή την αφορμή διοργανώνεται τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου εκδήλωση μνήμης. Είναι σημαντικό, σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα, να ανακαλούμε στη μνήμη μας τις διαδρομές και την προσφορά πολιτικών που σημάδεψαν τη χώρα με το πέρασμα τους. Πολιτικών που προσέφεραν στην μεταπολεμική Ελλάδα και αγωνίστηκαν για να υπάρξει ευημερία και προκοπή στον τόπο μας. Η μνήμη είναι καθήκον και υποχρέωση μας προς τις επόμενες γενιές. Ο Ι. Κεφαλογιάννης πίστευε στην εθνική συμφιλίωση, οραματίστηκε ένα αληθινό κράτος πρόνοιας και φροντίδας, αγωνίστηκε για τη διαφάνεια στην πολιτική. Αυτές ήταν οι βασικές του αρχές, με αυτές πορεύτηκε και τις έκανες πράξη με τις πολιτικές του επιλογές. Το ΕΚΑΒ και το “166”, το κάψιμο των φακέλων κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων, η σθεναρή στάση του στην κυβέρνηση Ζολώτα, αποδεικνύουν ότι ένας πολιτικός με όραμα και πείσμα μπορεί να υπηρετεί την πατρίδα και τη Δημοκρατία με χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτή είναι η σημαντική του παρακαταθήκη που μας έχει αφήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:57