29/02/2020 00:11:59

Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ: Άρωμα γυναίκας στο «τιμόνι» του Sinn Fein

Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ: Άρωμα γυναίκας στο «τιμόνι» του Sinn Fein - Media

Η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Sinn Fein Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ είναι η μόνη που έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος μετά την αποχώρηση του Τζέρι Άνταμς. Οπως είπε χαρακτηριστικά μάλιστα "αφού κανείς δεν μπορούσε να γεμίσει τα παπούτσια του βετεράνου Τζέρι Άνταμς, έφερα τα δικά μου".

Πρόσθεσε ότι το Sinn Fein είναι "ίσως το πιο υποδειγματικό κόμμα όταν πρόκειται για την εξουσία των γυναικών σε αυτό το στάδιο της ιρλανδικής πολιτικής", μια αναφορά στο γεγονός ότι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι επίσης μια γυναίκα, η Μισέλ Ο'Νιλ.

Η ηγεσία του Sinn Fein συναντήθηκε στο Μπέλφαστ για να επικυρώσει επίσημα την υποψηφιότητα της Μαιρη Λου, η οποία θα εκλεγεί στο συνεδριο του κομματος τον επόμενο μήνα, όταν ο 69 χρόνος Τζερι Ανταμς θα αποχωρήσει μετά από σχεδόν 35 χρόνια στο τιμόνι.

Το κόμμα είχε ηγέτη για τελευταία φορά μια γυναίκα το 1937, όταν η Μαργαρίτα Μπάκλεϊ ανέλαβε καθήκοντα, ενισχύοντας τις σχέσεις μεταξύ Sinn Fein και IRA κατά τη διάρκεια της 13ετούς θητείας της.

Η ΜακΝτόναλντ είναι μέλος του ιρλανδικού κοινοβουλίου εκπροσωπώντας το κεντρικό Δουβλίνο. Ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως μέλος του Fianna Fail, ενός από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ιρλανδίας.

Ορισμένοι την κατηγόρησαν ότι προσχώρησε στο πιο σκληροπυρηνικό κόμμα του Sinn Fein για ευκαιριακούς λόγους, αλλά εκείνη επέμεινε ότι η κίνησή της αφορούσε πολιτικές διαφορές.

Η MακΝτόναλντ δήλωσε ότι το κόμμα θα επιδιώξει να πείσει ότι μια Ενωμένη Ιρλανδία είναι η καλύτερη λύση για όλους. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η ηγεσία της θα αποτελέσει ένα καθοριστικό κεφάλαιο για την επίτευξη μιας Ηνωμένης Ιρλανδίας.

"Πιστεύω ότι η ιρλανδική ενότητα είναι η καλύτερη λύση για όλους τους ανθρώπους μας, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστών αδελφών μας. Ξέρω ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να τους πείσουμε γι 'αυτό, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι είμαστε περισσότερο από κατάλληλοι για το έργο αυτό", είπε.

Πρόσθεσε: "Μερικοί από εσάς μου είπαν ότι έχετε πολύ μεγάλα παπούτσια για να γεμίσετε".

"Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα γεμίσει ποτέ τα παπούτσια του Τζέρι Άνταμς . Η αλήθεια είναι, φίλοι μου, ότι δεν θα γεμίσω τα παπούτσια του Τζέρι. Αλλά η είδηση είναι ότι έφερα τα δικά μου. Έτσι θα γεμίσω τα παπούτσια μου".

"Θα περπατήσω στα παπούτσια μου και εμείς μαζί τα επόμενα χρόνια θα περπατήσουμε ένα ταξίδι που είναι γεμάτο ευκαιρίες, γεμάτο προκλήσεις, αλλά πιστεύω ότι σηματοδοτεί ένα καθοριστικό κεφάλαιο για την επίτευξη μιας Ηνωμένης Ιρλανδίας και το τερματισμό της διάιρεσης", τόνισε

Η MακΝτόναλντ είπε ότι μεγάλωσε βλέποντας τον Άνταμς στην τηλεόραση και δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα τον αντικαταστήσει μια μέρα ως ηγέτη.

Ο πρόεδρος του Sinn Fein Τζέρι Άνταμς, που ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον περασμένο Νοέμβριο, ηγείται του κόμματος από το 1983.

Ο Άνταμς τόνισε μιλώντας στους βουλευτές ότι το κόμμα πρέπει να χαράξει στρατηγικές και να κερδίσει υποστήριξη για ένα δημοψήφισμα για την ιρλανδική ενότητα. "Πρέπει να κάνουμε εκστρατεία για αυτό", δήλωσε. "Πρέπει επίσης να κερδίσουμε αυτό το δημοψήφισμα ... δεν πιστεύω ότι υπαρχουν ηγετες που ισχυρίζονται ότι η Ενωμένη Ιρλανδία είναι ένα όνειρο. Δεν είναι. Είναι πολύ πραγματικό. Είναι πολύ εφικτό. Μπορούμε να το κάνουμε".

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.