search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:36
MENU CLOSE

Δραγασάκης: Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» 18 δισ. ευρώ (Video)

21.01.2018 13:29
Δραγασάκης για Novartis: Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση - Media

 

Την επισήμανση ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο σημερινό καλό κλίμα, αλλά να συμφωνήσουμε για το πλαίσιο λειτουργίας μετά τα μνημόνια, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην ΕΡΤ, την ώρα που διαμορφώνονται θετικές εξελίξεις στην οικονομία.

«Πάμε να σχεδιάσουμε μία αυτοδύναμη πορεία και δυνατότητα εξόδου, το πραγματικό έργο αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως «πρέπει να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση, με πρωταρχικό στόχο να μειωθεί η ανεργία και εξαλειφθούν οι ανισότητες».

Ακόμη, απέρριψε την ιδέα για μία προληπτική γραμμή στήριξης, λέγοντας πως «με μία τέτοια συμφωνία επιστρέφουμε στα μνημόνια, και εμείς θέλουμε να φύγουμε απ’ αυτά», ενώ χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση ήδη εργάζεται για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» γύρω στα 18 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM, εκ των οποίων τα 9 δισ ευρώ αναμένονται απ’ τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δισ ευρώ από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Σημείωσε μάλιστα πως εάν οι αγορές επιτρέπουν τον ομαλό δανεισμό της χώρας τότε το Ταμείο θα παραμείνει για έκτακτη ανάγκη.

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε πως η επόμενη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα γίνει και μάλιστα με καλό επιτόκιο. «Πάμε να σχεδιάσουμε μία αυτοδύναμη πορεία και δυνατότητα εξόδου, το πραγματικό έργο αρχίζει τώρα», υπογράμμισε. Επισήμανε όμως πως «δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο σημερινό καλό κλίμα αλλά να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο λειτουργίας μετά το μνημόνιο».

«Η έξοδος δεν θα είναι γύρισμα διακόπτη, θα είναι μία διαρκής προσπάθεια. Σε κάποια θέματα πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση (…) πρέπει να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση, με πρωταρχικό στόχο να μειωθεί η ανεργία και εξαλειφθούν οι ανισότητες (…) να εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ταχύτερα τα προβλήματά του», σημείωσε. 

Οι τρεις προκλήσεις της κυβέρνησης

Ο κ. Δραγασάκης περιέγραψε τις τρεις κύριες προκλήσεις της κυβέρνησης. Αυτές είναι: «Πρώτον να κάνουμε τον κουμπαρά μας, δεύτερο να διαμορφώσουμε το δικό μας πρόγραμμα και τρίτο να δούμε τι θα κάνουμε μετά». 

Το ζήτημα του χρέους -σημείωσε- είναι καίριας σημασίας και έθεσε τις δύο επιδιώξεις της κυβέρνησης: τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά και την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης.

«Ζούμε ιστορικά την περίοδο των χαμηλότερων επιτοκίων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα για παράδειγμα πέντε χρόνια εάν ανέβουν τα επιτόκια δεν θα επηρεαστεί το χρέος», είπε σχετικά. Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει η συμφωνία για το χρέος να λάβει υπόψη της και το ενδεχόμενο μίας πιθανής οικονομικής ύφεσης στο μέλλον. «Μην πάμε πάλι στα περί στάσης πληρωμών… Γι αυτό πρέπει να μπει η ρήτρα ανάπτυξης: ‘Έχω, πληρώνω. Δεν έχω, δεν πληρώνω».

Για τη στάση του ΔΝΤ

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως το Ταμείο θα αποφασίσει για ένα πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του ’18 και έχει χάσει πλέον τον δραματικό του τόνο. «Το ΔΝΤ αν είναι να μείνει, θα μείνει με τρόπο που βοηθάει την έξοδο», είπε. 

Εκτίμηση ότι τα stress tests των τραπεζών δεν πρόκειται να δείξουν κεφαλαιακή «τρύπα» στο τραπεζικό σύστημα. «Οι ενδειξεις εως τώρα μας λένε ότι δεν υπάρχουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν τώρα από μία νέα ανακεφαλαιοποίηση». Αναγνώρισε έτσι πως οι πλειστηριασμοί και όλο το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών παίζουν καίριο ρόλο. 

Για μια ακόμη φορά ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι απ’ τους πλειστηριασμούς δεν κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, καλώντας μάλιστα κάποιον που μπορεί να έχει πέσει θύμα λάθους ή παράλειψης να απευθυνθεί αρμοδίως στους νέους θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί, όπως τα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Η πολιτική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξει πρόβλημα με την πρώτη κατοικία», επισήμανε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:36