search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:07
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχτεί λύση σύνθετης ονομασίας ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφήξεις;

22.01.2018 12:23
Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχτεί λύση σύνθετης ονομασίας ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφήξεις; - Media

Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

«Το σύνολο του πολιτικού συστήματος και ειδικά η ΝΔ έχει καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσει τις δικές της αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα.Και είναι πραγματικά κρίμα για τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος στις 9 Ιανουαρίου μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Θα αποδεχτεί ο κ. Μητσοτάκης μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις; Έχει το σθένος ο κ. Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματος του», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπανταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο την λύση της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για το Eurogroup

Όσον αφορά το σημερινό Eurogroup ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να περάσουμε και τυπικά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εισήγηση του EWG το ύψος της δόσης πρόκειται να ανέλθει στα 6,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα:

  • Τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.
  • Τα 1,9 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.
  • Το δε υπόλοιπο 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Επιπλέον, το 1 δισ. ευρώ που απομένει θα εκταμιευθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μόνον αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους ενός δισ. ευρώ έως τα μέσα Απριλίου».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:07