search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:27
MENU CLOSE

Eurogroup: Σήμερα οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα

22.01.2018 14:00
Σεντένο: Ναι σε σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, αλλά... - Media
 
«Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό προγράμμα» δήλωσε, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
 
Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό» σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων ότι πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.
 
Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές».
 
«Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο ίδιος.

Eurogroup: Στο «τραπέζι» τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος

Τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να συζητηθούν τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων στο Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, δήλωσε προσερχόμενος ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, έχουν υιοθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα και υπάρχει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων. Ως εκ τούτου ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα. «Όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Συνάντηση Ντράγκι, Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Χουλιαράκη

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, είχαν στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ΕΚΤ, οι κ.κ. Μπενουά Κερέ και Φραντσέσκο Ντρούντι.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος σε λίγους μήνες, τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά τον Αύγουστο 2018 και το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τη στρατηγική της για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές και τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που έχει ήδη αρχίσει. Όπως πρόσθεσαν, αυτός ο σχεδιασμός στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την κοινωνική συνοχή και καταπολεμά αποτελεσματικά τις ανισότητες και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Οι παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ανέλυσαν την επιλογή για αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές και σε αυτήν την κατεύθυνση τόνισαν ότι, σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2017, ήδη δημιουργείται ένα ταμείο-ασπίδα προστασίας (cash buffer), το οποίο θωρακίζει τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:27