18/02/2020 17:54:09

Ανατριχίλα στην Ευρώπη: Αυξάνει η δημοτικότητα του Κουρτς στην Αυστρία

Ανατριχίλα στην Ευρώπη: Αυξάνει η δημοτικότητα του Κουρτς στην Αυστρία - Media
 
Άνοδο της δημοτικότητας του νέου Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και αύξηση του ποσοστού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του, εκατό ημέρες μετά από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και έναν μήνα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, στις 18 Δεκεμβρίου, διαπιστώνει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο σημερινό νέο τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil.
 
Σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 34%, έναντι 31,5% στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό 27% (26,9%) και 25% (26%) το Κόμμα των Ελευθέρων.
 
Ακολουθούν με ποσοστό 6% (5,3%) το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), οι Πράσινοι με 4% (3,8%). Τέλος ποσοστό 3% συγκεντρώνει η "Λίστα Πιλτς", η οποία είχε πρωτοεμφανιστεί στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου αποσπώντας τότε ποσοστό 4,4% και εξασφαλίζοντας την είσοδο της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που δεν είχαν εξασφαλίσει το όριο του 4% και που δεν βρίσκονται πλέον στην νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.
 
Στην ερώτηση της υποθετικής άμεσης εκλογής του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκεντρώνει ποσοστό 37% έναντι του 32% πριν από έναν μήνα, ο απελθών πρώην καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν εμφανίζεται στη δημοσκόπηση με αμετάβλητο το ποσοστό του σε σχέση με εκείνο πριν από ένα μήνα, στο 26%, όπως αμετάβλητο, στο 14%, παρέμεινε το ποσοστό του αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελάριου της κυβέρνησης, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
 
Το Profil παρουσιάζει επίσης τα αποτελέσματα για τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην τωρινή δημοσκόπηση, σε σύγκριση με εκείνα σε ανάλογη δημοσκόπηση του πριν από δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2016, όταν το ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος ανερχόταν στο 24% και του Σοσιαλδημοκρατικού στο 23%.
 
Το Κόμμα των Ελευθέρων, με ποσοστό τότε 30%, εμφανιζόταν ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία και σε όλες τις μετέπειτα δημοσκοπήσεις, μέχρι την εκλογή του τότε 30χρονου Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τον Μάιο του 2017, που έφερε ανατροπή στο αυστριακό πολιτικό σκηνικό και η οποία υπήρξε η αφορμή για την πρόωρη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, έναν χρόνο πριν από την κανονική τους ημερομηνία, τον Οκτώβριο του 2018.
 
Στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει πλέον 62 έδρες (κατά 15 περισσότερες από ό,τι στην προηγούμενη Βουλή), ενώ αμετάβλητος, στις 52, παραμένει ο αριθμός των εδρών των Σοσιαλδημοκρατών, με τους Ελεύθερους να έχουν αυξήσει τις έδρες τους κατά 11 στις 51 έδρες, το ΝΕΟΣ να έχει βελτιώσει τη δύναμη του κατά μία έδρα στις 10, και η "Λιστα Πιλτς" που εκπροσωπείται για πρώτη φορά στη νέα Βουλή, να διαθέτει 8 έδρες.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.