search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40
MENU CLOSE

Διεθνή ΜΜΕ: Στο επίκεντρο οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα και η ρύθμιση του χρέους

23.01.2018 16:19
Βρυξέλλες: Πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα – Οι προτάσεις της διαπραγμάτευσης - Media

 

Ιδιαιτέρως θετικές είναι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι αναφορές στη χώρα μας από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ενδεικτικώς, Wall Street Journal και γερμανικά ΜΜΕ (FAZ/DPA) βλέπουν την έξοδο από το γ΄ πρόγραμμα στήριξης να είναι εγγύτερα από ποτέ, ενώ αναδεικνύουν και τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία, «το 2018 θα είναι για την Ελλάδα μια καθοριστική χρονιά». Την ώρα που οι Financial Times προτάσσουν τη διαπίστωση του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, για τις τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και την εξαιρετική -όπως σημειώνουν- συνεργασία της με τους θεσμούς.

Από τα γαλλικά μέσα (LE Monde, AFP) αναδεικνύεται το γεγονός ότι η ευρωζώνη επικυρώνει την εκταμίευση δόσης βοήθειας, ενώ στην ανάλυση της Handelsblatt διαβάζουμε: «Η Ελλάδα θεωρούνταν για πολύ καιρό το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, αλλά πλέον οι δανειστές έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για την Ελλάδα. Η Αθήνα αντιδρούσε στις μεταρρυθμίσεις και, παρά τις ενισχύσεις δισεκατομμυρίων, αδυνατούσε να ορθοποδήσει, αλλά πλέον η οικονομία της αναπτύσσεται και πάλι, αν και σε χαμηλά επίπεδα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, πάλαι ποτέ επαναστάτης, υλοποιεί τις οδηγίες των δανειστών με μεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του».

Σε άλλο σημείο στην ίδια εφημερίδα σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τις οδηγίες των δανειστών με μεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του, ενώ με τους κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο «τα πάντα σχεδόν έγιναν πιο εύκολα», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. Εξάλλου, το ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα συνεργάσιμη δεν αποτελεί έκπληξη. Διότι σε λίγο καιρό ο Τσίπρας θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς της μακρόχρονης πολιτικής περικοπών. Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται επιτέλους η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής που δρομολογήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια περίπου».

Στο σύνολο των δημοσιευμάτων αναφέρεται ότι στο σχετικό ανακοινωθέν του Eurogroup οι ελληνικές αρχές έχουν υπερκαλύψει τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους της τελευταίας τριετίας και ότι έχουν βελτιώσει την απόδοση της είσπραξης των φόρων. Ωστόσο, στο ίδιο ανακοινωθέν, το Eurogroup ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει «επειγόντως» όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (Handelsblatt), μια διαδικασία η οποία δεν θα παρακολουθείται πλέον σε υπουργικό επίπεδο, αλλά στην ομάδα εργασίας των υφυπουργών (Stern, Bild, SZ).

Associated Press και New York Times προβάλλουν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ως αποφασιστικό παράγοντα προόδου. Προβάλλουν δε, ως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του Μ. Σεντένο, του Β. Ντομπροβσκις, του Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με την “Tribune”, η Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένη, δια του Ε. Τσακαλώτου, με δεδομένο ότι το τελευταίο μέρος του προγράμματος δεν προβλέπει νέα μέτρα πέραν όσων μένουν να διευθετηθούν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους έχουν ξεκινήσει.

Αναφορικά με τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, οι Irish Times χαρακτηρίζουν σημείο-κλειδί, το είδος της συμφωνίας στην οποία θα εισέλθει η χώρα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα οφείλει στους ευρωπαίους εταίρους της €224 δισ., ποσό που ενισχύει την επιθυμία των πιστωτών της να παρακολουθούν στενά τη χώρα ακόμα και όταν φύγει από την άμεση επιτήρηση. Οι μέθοδοι ενός τέτοιου μηχανισμού επιτήρησης όπως και το είδος και το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις το επόμενο εξάμηνο, εκτιμά η εν λόγω εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρόνια της εξάρτησης από τη διεθνή χρηματοδοτική βοήθεια φαίνεται να τελειώνουν για την Ελλάδα το καλοκαίρι, είναι η εκτίμηση από τη Γερμανία (Faz.net/dpa).

Κατά την Wall Street Journal, με την Αθήνα και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επιθυμούν διακαώς να αφήσουν πίσω τους το ελληνικό δράμα, η έξοδος από το γ΄ πρόγραμμα μοιάζει να βρίσκεται εγγύτερα από ποτέ. Τους προσεχείς μήνες, όμως, θα καθοριστεί αν η Αθήνα θα αποσπάσει την επιθυμητή καθαρή έξοδο από το καθεστώς, ή ποιο θα είναι το είδος της μετά το πρόγραμμα διευθέτησης με τους πιστωτές.

Ενώ σύμφωνα με την Figaro, η Αθήνα πρέπει να βγει οριστικά τον Αύγουστο από τον κλοιό των προγραμμάτων και το ισχυρότερο μήνυμα στάλθηκε με τη συμφωνία για την εκταμίευση μιας προτελευταίας δόσης € 6,7 δις. σε υποδόσεις. Και κατά την, Les Echos, το Eurogroup αρχίζει να σκιαγραφεί το τέλος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Η συζήτηση για το χρέος

Σε σχέση με τις προοπτικές ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν επίσης ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Εν πρώτοις το BBC: Οι ευρωπαίοι δανειστές συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξης, γράφει το BBC σε δημοσίευμα με τίτλο EU creditors to start Greece debt-relief talks. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη διασύνδεση της όποιας ελάφρυνσης με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Το ΔΝΤ τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά έχει αντιμετωπίσει την αντίδραση χωρών όπως της Γερμανίας. Επιπλέον το Eurogroup συμφώνησε επίσης επί της αρχής στην εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ του δανείου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαιρέτισε το αποτέλεσμα του Eurogroup και την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση χρέους.

Την ίδια στιγμή, το Reuters μετέδωσε: Έστω και αν η Αθήνα θα περιμένει μέχρι τον Φεβρουάριο για να λάβει τα χρήματα, οι υπουργοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν την τεχνική προπαρασκευή για τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα παραχωρηθεί μετά την λήξη του προγράμματος. Τις τεχνικές εργασίες θα διενεργήσουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και υπηρεσιακοί παράγοντες των κρατών-μελών που θα συνδέσουν το μέγεθος της ελάφρυνσης με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Ένας μηχανισμός που θα εξαρτάται από την ανάπτυξη, θα συμβάλει στη γεφύρωση των διαφορετικών απόψεων χωρών που θεωρούν πως ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση, και του ΔΝΤ, επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

Από την Wall Street Journal αναφέρεται ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα συνδέονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα λαμβάνουν ισχυρό χαρακτήρα όταν η ανάπτυξη είναι αδύναμη, ενώ θα ατονούν όταν αυτή είναι δυναμική.

Και στην εφημερίδα Les Echos διαβάζουμε: στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι μία εργασία θα ξεκινούσε για το θέμα αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «γαλλικό μηχανισμό». Η ιδέα που εισήγαγε η Γαλλία τον περασμένο Ιούνιο είναι να βρεθεί μία εξισορρόπηση μεταξύ του μελλοντικού επιπέδου ανάπτυξης της χώρας και της πορείας μείωσης του χρέους της. Επίσης, η Les Echos κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την τελευταία φράση στο ανακοινωθέν του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προτρέπουν το ΔΝΤ -που υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα και θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση- να κοιτάξει καλύτερα τη δυναμική ανάπτυξης της Ελλάδας, που θεωρούν αισιόδοξη, ώστε να προσαρμόσει την ανάλυσή του σχετικά με το χρέος της.

Από τον Euobserver αναδεικνύεται η δήλωση Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την οποίαν, η ανάπτυξη είναι το ζήτημα – κλειδί, προσθέτοντας ότι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ μπορεί να συγκλίνουν. «Θα δούμε αν αυτό δουλέψει, αλλά αυτό ελπίζουμε», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, πιο επιφυλακτικά εν γένει ως προς τα αποτελέσματα του Eurogroup τα γερμανικά ΜΜΕ στο σύνολό τους, με αιχμή του δόρατος το χρέος και τις επενδύσεις. Από Faz.net/dpa υποστηρίζεται ότι, παρά τις επί χρόνια μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, η Ελλάδα παρουσιάζει πάντα χρέος περίπου 180 % επί του ΑΕΠ. Ενώ, κατά την Handelsblatt, oι χώρες του ευρώ απαιτούν περαιτέρω προσπάθειες από την Ελλάδα, με την προσθήκη ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ.

Αντιθέτως, τα γαλλικά ΜΜΕ κινούνται σε πιο θετικούς -αισιόδοξους τόνους, εστιάζοντας στη συμφωνία του Eurogroup για εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους € 6,7 δισ., αφότου διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είχε εφαρμόσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι πιστωτές. Μεταξύ άλλων, προβάλλεται δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «η κρίση θα τελειώσει από εκεί που άρχισε». Σε σχέση με την εκταμίευση της προτελευταίας δόσης €6,7 δισ. διευκρινίζεται από την εφημερίδα Le Figaro ότι για την Αθήνα δεν πρόκειται πλέον μόνο απλώς για χρήματα για τις άμεσες ανάγκες της, αλλά για πρώτη φορά θα τροφοδοτήσει ένα πραγματικό αποθεματικό, με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες από μόνη της, ενώ προβλέπεται να επιστρέψει στις αγορές πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Αξιοσημείωτη, τέλος, η παρατήρηση της εφημερίδας Les Echos, ότι το χθεσινό Eurogroup είχε μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς ήταν το πρώτο υπό την προεδρία Σεντένο μετά την αποχώρηση Ντάισελμπλουμ. Μια αλλαγή που έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η θέση περνά από τις χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου, και από τον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη, που συχνά ήταν θερμός υπερασπιστής των θέσεων του Βερολίνου, σε ένα σοσιαλιστή του ευρωπαϊκού νότου «που ρέπει προς το φιλόδοξο ρεφορμισμό, αλλά με σχετικά συναινετικό τρόπο».

Η καταγεγραμμένη υψηλή συμμετοχή σε κατηγορίες ομολογιούχων στην προηγούμενη πώληση ομολόγων και ανταλλαγής χρέους σηματοδοτεί τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και ενισχύει τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με σημείωμα του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το Bloomberg. Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ένα ποσό ύψους 11,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το προσχέδιο συμμόρφωσης της Ε.Ε που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Le Monde: «Εκδημοκρατισμός της Ευρώπης: ξεκινήστε από την ΕΚΤ»

Περισσότερη δημοκρατία στην επιλογή υποψηφίων για τη διοίκηση της ΕΚΤ, από τώρα και εν όψει των μεταρρυθμίσεων για την ευρωζώνη ζητούν Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde Οι προτάσεις τους συνοψίζονται στην ανοιχτή και δημόσια διατύπωση των αιτήσεων και των κριτηρίων για την θέση υποψηφιότητας, την ενώπιον των εθνικών Κοινοβουλίων ακρόαση των υποψηφίων και την συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου με καθορισμό υποψηφίου.

Ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις περιπέτειες της μεγάλης γερμανικής συμμαχίας, στις μυστικές συμφωνίες του Eurogroup παίζεται η πρώτη πράξη μιας εις βάθος ανανέωσης της ΕΚΤ με την αντικατάσταση Κονστάντσιο, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια, 4 από τα 6 μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ- του Μ. Ντράγκι  συμπεριλαμβανομένου- θα αντικατασταθούν. Όλα δείχνουν όμως ότι το μέλλον των οικονομικών και εν γένει πολιτικών παίζεται σε αυτό το σήριαλ διαδοχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:39