search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:02
MENU CLOSE

Κουρουμπλής: «Ζητάμε από το Βερολίνο ρύθμιση χρέους»

23.01.2018 20:19
Κουρουμπλής: «Ζητάμε από το Βερολίνο ρύθμιση χρέους» - Media

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην έκθεση θαλάσσιου τουρισμού του Ντίσελντορφ ο υπ.Ναυτιλίας μίλησε στη DW για το τέλος της κρίσης, ενώ αποκλείει εκλογές φέτος. «Έχω μνήμες από το σταθμό σας», λέει.

Η παρουσία στον χώρο της Έκθεσης Θαλάσσιων Σπορ και Σκαφών (Boot Messe) του Ντίσελντορφ με συμμετοχή πάνω από 40 ελλήνων εκθετών, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Αποδείχθηκε στη συνέχεια ωστόσο και απολύτως αναγκαία. Ο κλάδος, που συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα που εμποδίζουν αυτή την τόσο ιδιαίτερη πλευρά της καλοκαιρινής τουριστικής δραστηριότητας να αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Σε μια αυτοσχέδια  σύσκεψη στο περίπτερο του ΕΟΤ ο υπουργός Ναυτιλίας άκουσε τα αιτήματα εκπροσώπων συνδέσμων και ενώσεων, αλλά και εκθετών και κλείστηκε η επόμενη συνάντηση τέλος Ιανουαρίου στο γραφείο του στο υπουργείο.   

Να θυμούνται οι Γερμανοί τι κάναμε το 1953

Συναντήσαμε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στο κλείσιμο αυτής της δύσκολης ημέρας. «Είναι μια πολύ σημαντική έκθεση», είπε στη Deutsche Welle. Ήταν και ο πρώτος υπουργός που την επισκέφθηκε από τότε που άνοιξε τις πύλες της στο 1969. «Με όσους μίλησα και ξεχωριστά, αλλά και στη συνάντηση που οργανώσαμε όλοι μαζί, είδα ανθρώπους αισιόδοξους, δυναμικούς, με απαιτήσεις, με πείσμα. Η παρουσία των Ελλήνων και τα προϊόντα τους σε σκάφη και σε υπηρεσίες για τον τουρισμό, όπως είναι ναυλώσεις πλοίων, τουριστικών σκαφών, δείχνει ότι αυτός ο τομέας έχει πολύ μεγάλα περιθώρια». Πεδίο δόξας λαμπρό, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, με περίπου 18 εκ. κατοίκους.

Οι προγραμματισμένες επαφές του με τον πρόεδρο της τοπικής βουλής Αντρέ Κούπερ, τον υπουργό Μεταφορών Χέντρικ Βιστ και τον δήμαρχο της πόλης του Ντίσελντορφ Τόμας Γκάιζελ έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Κουρουμπλή να μιλήσει για τις τελευταίες προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια, ενώ ζήτησε την αρωγή της γερμανικής πλευράς. «Η Ελλάδα περιμένει από τη νέα κυβέρνηση, που πιστεύω ότι θα συγκροτηθεί μεταξύ Χριστιανικών κομμάτων και Σοσιαλδημοκρατών, στήριξη μετά την απεγνωσμένη και πραγματική προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός με θυσίες και κόπους, να γίνει ρύθμιση του χρέους της. Γιατί εάν αυτό γίνει, τότε τα πράγματα θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη δυναμική, μια θετική προς τα εμπρός εξέλιξη στην οικονομία της χώρας. Ας μην ξεχνούν οι Γερμανοί τι έκανε η Ελλάδα το 1953 για να μπορέσουν στη συνέχεια να καταφέρουν το οικονομικό θαύμα. Ας μας δώσουν κι εμάς μια τέτοια ρύθμιση και θα δείτε τι μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός», τονίζει.

 «Καλή η συνεργασία με την Frontex»

Ο έλληνας υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε τη γερμανική πλευρά για τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, τις προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής για τη διάσωση των προσφύγων και την ανθρωπιά που δείχνουν οι κάτοικοι των νησιών από τότε που προέκυψε το πρόβλημα. «Αυτή η ιστορία δεν θα σταματήσει εύκολα, όχι μόνο γιατί χύθηκε πολύ αίμα και είναι δύσκολο να ηρεμήσουν γρήγορα τα πράγματα. Πολύ σύντομα μας έρχεται μια νέα εξέλιξη που θα επηρεάσει αυτήν την περιοχή και είναι η ξηρασία λόγω των κλιματικών αλλαγών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πάνω από 60 εκ. κάτοικοι της περιοχής θα μετακινηθούν. Όλα αυτά είναι προβλήματα που η Ευρώπη πρέπει να καθίσει να τα συζητήσει συλλογικά».

Η συνεργασία με την Frontex είναι εξαιρετικά καλή, μας είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Νομίζω ότι και αυτοί το εκτιμούν. Προσπαθούμε στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας  να συγκρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές. Κι αν μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα και σταθεροποιηθεί η ειρήνη στην περιοχή, σιγά σιγά αυτός ο κόσμος θα βρεθεί στις περιοχές του και θα χτίσει το νοικοκυριό του.

«Δεν θα γίνουν εκλογές το 2018»

Το 2018 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από κάθε άποψη. Αυτήν την πεποίθηση μετέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στους έλληνες εκθέτες της Boot. Μια χρονιά που θα επιστρέψει, όπως υποστηρίζει, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη, και θα μετουσιωθούν σε μεγαλύτερη προσπάθεια και εξωστρέφεια. Καθαρή έξοδος τον Αύγουστο από το μνημόνιο; τον ρωτήσαμε. «Το καλοκαίρι θα φύγουμε από την ασφυκτική εποπτεία,  αλλά δεν σημαίνει ότι θα επανέλθει η περίοδος προ της κρίσης, για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα στάδιο. Όσο η οικονομία θα ανεβαίνει, όσο η χώρα αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, τόσο όλες αυτές οι δεσμεύσεις θα αρχίζουν να περιορίζονται».

Εκλογές μέσα στο 2018; «Όχι, ακούω διάφορα και από τις δημοσκοπικές έρευνες, αλλά βλέπετε ο λαός, παρά το ότι τα ποσοστά που δίνουν στη ΝΔ εμφανίζονται μεγαλύτερα από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπιστεύεται τη ΝΔ και τάσσεται υπέρ του να μην γίνουν εκλογές. Ο λαός εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και μια κυβέρνηση, που στο πρώτο εξάμηνο του 2015 επιχείρησε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για κατάργηση των μνημονίων, έσπασε τα μούτρα της, κατάλαβε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν αποφασισμένοι να στραγγαλίσουν την Ελλάδα και τότε δεν δραπέτευσε, αλλά πήγαμε σε έναν όσο μπορούσαμε έντιμο συμβιβασμό, τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού, ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε και από τότε προχωρήσαμε και διαψεύσαμε όλους εκείνους που θεωρούσαν ότι στην πρώτη, δεύτερη, τρίτη αξιολόγηση θα πέσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρό DNA».

Φεύγοντας από το εκθεσιακό κέντρο του Ντίσελντορφ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μας αποκάλυψε ότι η φωνή της DW του ξυπνά μνήμες και συναισθήματα «Πρέπει να σας πω ότι την εποχή που ήμουν μαθητής στη Σχολή Τυφλών κάθε βράδυ παρακολουθούσα DW. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μου οι φωνές εκείνων που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη συμβολή του σταθμού για ελευθερία και δημοκρατία, τους αείμνηστους Αλέξανδρο Σχινά, Βάσo Μαθιόπουλο, Παύλο Μπακογιάννη, θυμάμαι πολλούς ανθρώπους που είχαν τότε ένα σημαντικό ρόλο…».

Πηγή: DW

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:59