search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:00
MENU CLOSE

Καστελόριζο: Εντυπωσιακές εικόνες από το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας

24.01.2018 11:00
3984158

 

Το Καστελόριζο είναι το πιο ανατολικό σημείο της Ελλάδος.Το αρχικό όνομα του νησιού ήταν Μεγίστη αλλά μετονομάσθηκε σε Καστελόριζο λόγω των κόκκινων βράχων του λόφου όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο. 

Η συνολική έκταση του νησιού είναι 9,2 τετρ. χλμ. και βρίσκετια 75  ναυτικά μίλια Ανατολικά της Ρόδου, ενώ απέχει μόλις 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές. Είναι βραχώδες νησί και έχει γραφικά τοπία που συνδιάζουν βουνό με θάλασσα. Υπάρχουν αρκετά μνημεία που αξίζουν να δει κανείς όπως το Παλαιόκαστρο και ο Λυκιακός τάφος. 

Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το ομώνυμο Καστελλόριζο, βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι και αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. 

Τα σπίτια που έχουν αναστηλωθεί σήμερα αποτελούν αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής Δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής: αμφιθεατρικά κτισμένα γύρω από τη θάλασσα, προκαλούν εντύπωση με την ομοιομορφία τους.

Στην κορυφή του νησιού διακρίνεται το ερειπωμένο πια μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο πάνω στα αρχαία ελληνιστικά κρηπιδώματα της εποχής του Σωσικλή Νικαγόρα, είναι αυτό που έδωσε και το όνομά του στο νησί (Castello Rosso, δηλ. το Κόκκινο Κάστρο). Ο παραδοσιακός οικισμός του Καστελλόριζου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος.

Το νησί προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση. Ο μοναδικός δρόμος, εξάλλου, συνδέει το λιμάνι (όπου βρίσκεται και ο οικισμός) με το αεροδρόμιο. Υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τη Ρόδο. 

Με βόλτες στο Κορδόνι, με ψαρομεζέδες στις λίγες ταβέρνες αλλά και μικρές εκδρομές, περνά ευχάριστα η μέρα. Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού, ο οποίος περιλαμβάνει μπάνιο στη Ρω κι επίσκεψη και μπάνιο στο Γαλάζιο Σπήλαιο.

Το Καστελλόριζο ή Μεγίστη είχε κατοικηθεί ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ στη συνέχεια αποικίστηκε από τους Δωριείς, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα. Ένας θρύλος αποδίδει τη βάπτιση στον πρώτο οικιστή που λεγόταν Μεγιστέας, όμως μάλλον οφείλεται στο ότι ξεχωρίζει σε μέγεθος από τις γύρω νησίδες. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος την αναφέρει “Πολυΐστωρ”, ενώ ο Στράβων παραθέτει παρά την ονομασία Μεγίστη το όνομα Κισθήνη, που πιθανόν να ήταν όνομα αρχαίας πόλης επί της νήσου. Οι Άραβες την ονόμαζαν «Μαγιάς» και οι οθωμανοί Μεΐς.

Την ονομασία Καστελλόριζο έλαβε περί το τέλος του 14ου αιώνα, από τους Ιωαννίτες Ιππότες, επί του 8ου Μαγίστρου του Τάγματος, όταν έκτισαν επί του κοκκινωπού βράχου παρά την είσοδο του λιμένα, κάστρο υπό το οποίο αναπτύχθηκε η πόλη (στου Καστελίου τη ρίζα) .

Φωτογραφίες: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:00