search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:48
MENU CLOSE

«Checkpoint Alpha»: Είναι το 2018 χρονιά σεισμών για τη χώρα μας;

24.01.2018 15:33
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι  - Media

 

Υπάρχει πρόγνωση για τους σεισμούς;  Είναι το 2018 χρονιά σεισμών για τη χώρα μας; Τι περιμένουν οι σεισμολόγοι μετά από το σμήνος σεισμών στην Αττική και ποιος ο ρόλος της ποσότητας του νερού στη λίμνη  του Μαραθώνα; Υπάρχει  αντισεισμική πολιτική και ποια είναι αυτή;

Από τα άδυτα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και του Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι το ρήγμα της Περαχώρας στην Κορινθία, η εκπομπή «Checkpoint Alpha» ερευνά το θέμα των σεισμών και δίνει απαντήσεις σε όλα τα καυτά ερωτήματα που μας απασχολούν για ένα από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα της φύσης.

Ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ερευνών, Ευάγγελος Παπαδόπουλος, αποκαλύπτει στη Γιάννα Παπαδάκου το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στη 01:00, τις έρευνες που γίνονται στη λίμνη του Μαραθώνα, μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.

Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει το αποτύπωμα του μεγάλου σεισμού του 1981, στο ρήγμα που βρίσκεται στα Γεράνια όρη, και ο αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Ιωάννης Παπανικολάου, μας αποκαλύπτει πόσα ρήγματα βρίσκονται στην Αττική και αν είναι εφικτή η πρόβλεψη των σεισμών από τα ρήγματα.

Στο εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ελέγχονται τα όρια αντοχής, σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις, ενός τοίχου που έχει ενισχυθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού. Επίσης, ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και διευθυντής του εργαστηρίου, Κώστας Σπυράτος, μας εξηγεί πώς θωρακίζονται σήμερα οι οικοδομικές κατασκευές.

Για την αντισεισμική προστασία και το μεγάλο θέμα της πρόγνωσης των σεισμών, μιλούν στην εκπομπή ο Βασίλης Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο Άκης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. 

Επίσης, μπροστά στο μνημείο των θυμάτων της ΡΙΚΟΜΕΞ, οι διασώστες της ΕΜΑΚ ανασύρουν τραγικές μνήμες από τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα και περιγράφουν πώς εκπαιδεύονται για να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Τέλος, ο αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Γεράσιμος Κολαΐτης, αναφέρεται στην έρευνα που έγινε, αμέσως μετά τον σεισμό, στα παιδιά της Δυτικής Αττικής, για τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τόσο μεγάλης φυσικής καταστροφής.

«Checkpoint Alpha» με τη Γιάννα Παπαδάκου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:48