search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:06
MENU CLOSE

Εντυπωσιακές κινήσεις επενδυτικών σχημάτων για την απόκτηση θέσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2005
25-01-2018
29.01.2018 06:20
nta.jpg

 

Εντυπωσιακές κινήσεις επενδυτικών σχημάτων με στόχο την απόκτηση θέσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει τον τελευταίο χρόνο οι εντυπωσιακές κινήσεις επενδυτικών funds που έχουν στόχο την απόκτηση σημαντικών θέσεων σε – εισηγμένες και μη – ελληνικές επιχειρήσεις. Πίσω από αυτά τα funds σε πολλές περιπτώσεις «κρύβονται» αναγνωρισμένοι επενδυτικοί σχηματισμοί και οίκοι, όπως για παράδειγμα η Morgan Stanley ή το ευρωπαϊκών συμφερόντων fund Brevan Howard.
 
Σε άλλες όμως περιπτώσεις πίσω από τα σχήματα βρίσκονται «επιθετικά» hedge funds που έχουν αντικειμενικό στόχο να εκμεταλλευθούν την ευνοϊκή συγκυρία της κρίσης αγοράζοντας κομβικές για την ελληνική αγορά και οικονομία εταιρείες αντί πινακίου φακής και να τις μεταπωλήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκομίζοντας μεγάλες υπεραξίες. 
 
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ξένοι επενδυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν για τα προβλήματα που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και αγορά και «χτυπούν» εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και όχι μόνο από τους «προφανείς» κλάδους που «υπόσχονται» ανάπτυξη, όπως είναι για παράδειγμα ο τουρισμός και η ενέργεια.
 
Πού επενδύουν
Μεταξύ των επενδυτικών σχημάτων που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα είναι: 
το CVC Capital Partners, που βρίσκεται ένα βήμα από την απόκτηση του Ιασώ General και έχει ήδη στην κατοχή του το Metropolitan, 
το Dromeus, που έχει ποσοστό του Ομίλου Υγεία, 
το Farallon Capital, που εξαγόρασε δάνεια αξίας 200 εκατ. ευρώ της Euromedica, 
η BC Partners, που έχει ποσοστό στη Pharmathen, 
οι Morgan Stanley – Porfex, που απέκτησαν από κοινού τον έλεγχο της Κορρές, 
η Varde Partners, που απέκτησε μεγάλο ποσοστό στα Malls της Lamda Development, 
το Exin Group, που αγόρασε πρόσφατα το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, 
η Fairfax, που, εκτός από πλειοψηφικό ποσοστό στην Grivalia, έχει επενδύσει στις Μυτιληναίος και Eurobank,
και, τέλος, το York Capital, που μπήκε με 9% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
 
Βλέπουμε δηλαδή ότι τα funds δεν επενδύουν μόνο στους τομείς που αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται, όπως ο τουρισμός και οι ασφάλειες, αλλά βλέπουν προοπτική και σε κλάδους που έχουν χτυπηθεί και εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από την κρίση, όπως είναι η Υγεία, η κτηματαγορά και το λιανεμπόριο. 
 
Εκτός των funds που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπάρχουν και αρκετά που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τοποθετηθούν σε αυτήν, όπως είναι το VR Capital και το νεοϋρκέζικο Autonomy Capital, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 5 δισ. δολαρίων.
Επίσης, η Brevan Howard, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge fund της Ευρώπης, αναζητά να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ για ένα real estate fund και ένα fund μετοχών για να επενδύσει στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο μάλιστα προσλαμβάνει μια ομάδα δέκα επαγγελματιών στην Αθήνα, η οποία θα αυξηθεί στους 18 στο τέλος του έτους.
 
Ένας εκ των ιδρυτών του fund είναι ο Έλληνας Τρύφων Νάτσης. Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το Bloomberg, μέσω του μετοχικού fund η Brevan θα λάβει 6-10 μετοχικές θέσεις long, ενώ στο fund του real estate θα αναζητήσει τις ευκαιρίες ακινήτων που θα αποδώσουν. 
Το Orasis Fund του Τζορτζ Έλιοτ είναι από τα παλαιότερα, καθώς δραστηριοποιείται επιτυχώς στην Ελλάδα από το 2012. Διαθέτει ένα ενεργητικό άνω των 100 εκατ. ευρώ με θέσεις σε μεσαίες και μικρές εισηγμένες και τράπεζες, ενώ κατέχει ποσοστό 5% στην Ευρωπαϊκή Πίστη (σε συνεργασία με το αμερικανικό fund Serengheti) και πρόσφατα απέκτησε το 1% της Intralot μέσω πακέτων μετοχών.
 
ΜΗ Haymann Capital
Είσοδο στην ελληνική αγορά πραγματοποίησε και ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής J.K. Bass του Haymann Capital, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι υπερασπίζεται τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, όπως ζητούσε επίμονα το ΔΝΤ. Κατέχει θέσεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες και πρόσφατα συμμετείχε σε συνέδριο εισηγμένων στη Νέα Υόρκη.
 
Ως γνωστός επενδυτής έχει το χαρακτηριστικό να μιλά σε διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να πληρώσουν τα δάνεια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», ενώ προέβλεψε εκλογές εντός των επόμενων 12-18 μηνών με δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και άνοδο του Χ.Α. κατά 30% – 40%.
 
Τέλος, έτοιμη να αρχίσει να επενδύει σε ελληνικές επιχειρήσεις τα κεφάλαια του πανευρωπαϊκού fund που έχει συστήσει είναι η Brookstreet Equity Partners του Λονδίνου. Πρόκειται για το πρώτο βρετανικό επενδυτικό fund με πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας και με αποκλειστική στόχευση υγιείς και με προοπτικές ανάπτυξης μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. 
 
Ο επενδυτικός οίκος Brookstreet Equity Partners, με έδρα το Mayfair και με μόνιμη αντιπροσώπευση σε Νέα Υόρκη και Αθήνα, φέρεται να έχει συγκροτήσει μία ισχυρή ομάδα ειδικών που αναλύει κάθε επενδυτική ευκαιρία.
Πηγές από τη βρετανική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν ότι η Brookstreet έχει ήδη δρομολογήσει επενδυτικές κινήσεις σε ελληνικές εταιρείες από διάφορους τομείς, από εταιρείες λιανικής έως εταιρείες τεχνολογίας. 
Γνώστες της επενδυτικής αγοράς επισημαίνουν ότι το Brookstreet Fund διαφέρει ως επενδυτικό σχήμα με διπλή γεωγραφική άδεια και με αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια, που δεν εξαρτάται από δημόσιες επιχορηγήσεις. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:05